Filmajánló: Szörnyella - Spoileres

 Sziasztok! :)

   Az az igazság, hogy egyelőre még nem merek moziba menni, pedig van oltási kártyám, de valami mégis visszatart. 
   A Szörnyella filmet már nagyon vártam, mert a Disney agyba-főbe promótálta és nem lehetett elmenni szó nélkül mellette, így pont kapóra jött, hogy a streaming világban is debütált. :)
   Féltem attól, hogy az előzetesekben és a TV spotokban márminden poént lelőttek, de szerencsére nem így történt. Bőven akadtak még meglepetések.
   Kezdjük ott, hogy a karakter eleve megosztó és - számomra mindenképpen - irritáló, undorító, hiszen Szörnyella kutyákat raboltat el, bezárva tarja őket és arra készül, hogy megöleti szegénykéket, majd bundát csinál belőlük. 
   Ügyeletes állatvédő énem azonnali szirénát fúj az ilyenre, szóval eredetileg nem terveztem, hogy megnézem ezt a filmet, mert már anno a Demónát sem szerettem. Egyszerűen nem értettem, hogy mégis mi szükség van megmagyarázni, hogy egy gonosz miért lett olyan amilyen és utólag mentegetni, hogy ,,Jaj, szegényke! Hát oka volt rá!
   A Szörnyella film mégis kellemes csalódásként hatott, habár voltak hibái, ez tagadhatatlan.
   Leginkább Az ördög Pradát visel egy igen nyakatekert változatát látom benne, hiszen itt végül kiderül, hogy Szörnyella/Estella azért ilyen morbid és pszichopata, mert az édesanyja is az.
   Így máris rátérek a film - szerintem - legnagyobb hibájára. Az ilyen történetekben mindig az szokott kiderülni, hogy a hős, esetünkben antihős, azért teszi, amit tesz, mert egy nála is nagyobb gonosz sanyargatta, keresztbe tett neki és a többi. 
   Jó lett volna bebizonyítani, hogy Szörnyella minden vele történt sérelem dacára sem lesz végül olyan, mint az ellensége, de hát tudjuk már a mesékből és az élőszereplős filmekből, hogy végül pontosan olyan lett, sőt, talán még rosszabb is...
   Ez azért elkeserítő, mert a film nem ezt mutatja. Szörnyella revansát teljes mértékben megértjük, neki drukkolunk és jót mosolygounk rajta, hogy milyen találékony, őrült és pimasz, de közben képes arra, hogy bocsánatot kérjen, bizonyos bűneit megbánja, együttérző legyen és barátságos, nem mellesleg pedig még kutyái is vannak!
   Mi viszont nem ezt a Szörnyellát ismerjük, hanem azt, aki mindenkin átgázol, nem normális, lenéző, önimádó és gyilkos természetű, a mindene pedig önmaga és a divat. Nahát, nahát itt valami nem stimmel...igaz?
   Ha ettől eltekintünk, akkor viszont egy kellemesen pörgős, akciódús, humorral és cuki kutyusokkal fűszerezett, csodaszép és merész ruhákkal teletűzdelt energikus filmet kapunk, amiben a sorok között olvasók talán még egy igen halovány szerelmi szálat is felfedezhetnek.
   Egyértelműen Jasper volt a kedvenc karakterem, a józan ész hangja, aki mindent elkövetett, hogy visszafogja gyermekkori barátját és rászólt, amikor túl sok volt a Szörnyella stílus. Őt nagyon szerettem.
   Emma Thompson, mint Bárónő, félelmetesen jó főgonosz lett. Legszívesebben én magam is megfojtottam volna. Nem is tudom, hogy ő vagy a Meryl Strrep féle Miranda Priestly a rosszabb főnök-e? Ámde mégis tudom a választ. A Bárónő rosszabb, mert nem volt rest ölni sem, még Miranda ,,csak" mindenkit lenézett, mindenkin átnézett és megalázott embereket. 
   A másik Emma, Emma Stone szintén pazar alakítást nyújtott. Lubickolt a szerepben és pont ezért tudtam vele szimpatizálni.
   Nem akarok akadékoskodni és semmi bajom az esélyegyenlőséggel, de egyszerűen nem értem, hogy Anita és Roger miként lettek színesbőrűek? Hagyjuk is inkább, mert leszedik a fejem.
   A CGI kutyák nem mindig voltak az ínyemre, de a végső poén, a stáblista utáni jelenet, viszont megnevetetett. :)
   Kiderült ugyanis, hogy Szörnyella adta ajándékba Pongót és Perditát Anitának és Rogernek, hiszen a Bárónő kutyáinak kölykei születtek. 
   Ó, de várjunk csak?  Ezek szerint Pongó és Perdita testvérek? :O 
   A film hangulata szuper, rendkívül látványos, tetszik, hogy a 60-as években játszódik. Mindenképpen jótt tett neki. A retro zenék annyira jól illenek a jelenetekhez.
   Szörnyella valóban egy őrült zseni, szóval Isten ments, hogy az ellenségei legyünk. 
   Az viszont tényleg nem világos, mégis mi történt vele a film pozitív kicsengésű vége és a 101 kiskutya eseményei között, ami miatt ennyire elborult az elméje...? :(

Megjegyzések