Könyvkritika: Michael Ward - A ​Narnia-kód: C. S. Lewis és a hét szféra titka és Saul Austerlitz - A ​Jóbarátok-generáció: Mi zajlott a színfalak mögött?

Sziasztok! :)

   Ez most kivételesen megint egy olyan könyvértékelés, könyvkritika lesz, amiben több kötetről is írok egyszerre.
   Az egyik a Narnia krónikái hátterét taglaló élvezetes tanulmány, még a másik a Jóbarátok című sorozat kulisszáit bemutató dokumentumregény.
   Eddigi bejegyzések, amik egyszerre több könyvet is tárgyaltak:





Michael Ward
A Narnia - kód: C. S. Lewis és a hét szféra titka (The Narnia Code: C. S. Lewis and the Secret of the Seven Heavens)
Magyar kiadás éve: 2019

Fülszöveg:
Deríts ​fényt a titokra, amely közel fél évszázadig tartotta izgalomban a Narnia-olvasókat!
Emberek millióit ejtette rabul C. S. Lewis ma már klasszikusnak számító fantasysorozata, a Narnia krónikái, miközben néhány felmerülő kérdés végig megválaszolatlan maradt. Miért éppen hét kötetben meséli el a birodalom történetét? Miért csak három alapul egyértelműen bibliai allegórián? Jogosan lehet-e számonkérni a művön a koherencia hiányát, ahogyan azt Lewis egyes barátai és kritikusai tették? Sokan próbálták már megfejteni a sorozatot összetartó központi kérdést, egyfajta „titkos kódot”, ám a Narniában található szimbólumok szerkezete eddig feltáratlan maradt.
A Narnia-kódban Michael Ward lenyűgöző irodalmi felfedezést tesz. Lewis különböző írásainak felhasználásával talál meg egy olyan kulcsot, amely összefűzheti a Narnia krónikái összes kötetét. A szerző igyekszik fényt deríteni arra, hogyan alakította ki Lewis a sorozat szerkezetét, miért tartotta a „kódot” titokban, és miként befolyásolja ez az író univerzummal és keresztény hittel kapcsolatos értelmezését.
Az eredetileg Planet Narnia néven publikált tudományos mű egyszerűsített, élvezetes adaptációját tartja most kezében az olvasó, amely a Narnia krónikáinak és C. S. Lewis irodalmi munkásságának is teljesen új oldalát mutatja be.

   Ha minden jól megy akkor jövő ilyenkor már a kezemben lesz az alapszakos informatikus könyvtáros diplomám, így gondolom nem meglepő nektek sem, hogy szépen-lassan a szakdolgozatom írására készülődök.
   Választottam konzulenst és témát, irodalomtudományi körben, amit jóvá is hagytak, így most már szinte biztos, hogy C. S. Lewisról, valamint a Narnia krónikáiról fogom írni a szakdolgozatomat. Persze tudom, hogy Ember tervez, Isten végez, de reméljük a legjobbakat...:)
   Szorgos kis diák létemre azonnal nekiláttam a szakirodalmak keresésének és első választásom rögtön Michael Ward Planet Narnia című tudományos művének egyszerűsített változatára esett, amit igen rövid idő alatt olvastam el és egyszerűen imádtam minden sorát.
   Számomra a Narnia krónikái hét kötete mindig is sokat jelentett, már gyermekkoromban is és ez azóta sem változott, csak erősödött bennem.
   Ward tanulmánya élvezetes, pörgős és nagyon könnyen lehet vele haladni, ráadásul megannyi érdekes kulisszatitkot megtudhatunk tőle C. S. Lewisról, az életéről, a mű keletkezésének körülményeiről és a krónikák rejtett, szerteágazó szimbolikájáról.
   Azt például tudtátok, hogy milyen sokféle stílusban alkotott és írt? Verseket, tanulmányokat és sci-fi regényeket is. Pedig mindenki a Narniáról ismeri.
   A rajongókat évtizedekig tartotta lázban, hogy Lewis miért ilyen furcsa sorrendben írta meg a részeket vagy éppen miért ötvözte a keresztény és a pogány vallások hitét és mitológiáját?
   Ebből a könyvből minden titokra fény derül, nem mellesleg pedig, felidézi a hét kötet legjobb pillanatait, vannak benne csodaszép illusztrációk, érdekes függelékek és még oly sok minden más, például kapunk egy halovány utalást Susan további sorsára is!
   Nem vagyok gyakorló keresztény, de hiszek Istenben és volt sok olyan eszme a könyvben, amelyek megmelengették a szívemet és erősen elgondolkodtattak bizonyos dolgokról.
   Az biztos, hogy én már most látom: óriási hasznát fogom venni a szakdolgozatom írása közben.
   Narnia fanoknak pedig kötelező darab! (L)
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti kiadás magyarosított változata, rajta Aslan tekintélyt és bizalmat sugárzó alakjával, sziluettjével, ami belevész a betűk kavalkádjába. Egyszerűen meseszép.



Saul Austerlitz
A ​Jóbarátok-generáció:  Mi zajlott a színfalak mögött? (Generation ​FriendsAn Inside Look at the Show That Defined a Television Era)
Magyar kiadás éve: 2020

Fülszöveg:
Jó ​reggelt! Tényleg 1994-et írtunk, amikor a televízió műsorra tűzte az első epizódot?
Abban az évben, szeptemberben hat barát ücsörgött a kedvenc kávézójukban, hogy szexről, párkapcsolatokról, munkáról meg az élet egyéb dolgairól trécseljenek – és a mai napig újabb és újabb rajongók fedezik fel Rachel, Ross, Joey, Chandler, Monica és Phoebe életét. A sorozat – tehetséges megalkotóinak köszönhetően – szőröstül-bőröstül bekebelezte a fiatal közönséget. A Jóbarátok volt e korszak legkedveltebb és a legnagyobb hatású televíziós programja. Soha nem tartottak szünetet.
De pillantsunk csak bele, mi zajlott a színfalak mögött!
Saul Austerlitz, a popkultúra ismert krónikása, exkluzív interjúkat készített az írókkal, a rendezővel, a producerekkel és a stáb tagjaival a sorozat történetéről, amely a Netflixen jelenleg is meghökkentő népszerűséggel éli utóéletét. Izgalmas részleteket közöl a forgatás körülményeiről, a Super Bowlról, londoni utakról, leszbikus esküvőkről, frizuradivatokról, szupersztárok cameoiról vagy a millió dolláros szerződésekről.
A Jóbarátok az új műsorokkal is felveszi a versenyt. Előkelő helyet foglal el televíziós adások népszerűségi listáin, az ismétlések is ott vannak a Top 10-ben! A Jóbarátok a 90-es évek televíziós szimbólumává vált, öröksége és sikere a legmerészebb ábrándokat is túlszárnyalja. Ez a letehetetlen, vidám, humoros könyv is ezt bizonyítja.

   Egy kultikus sorozat, amiért még ma is több millióan rajonganak és hiába a 90-es évek hangulata, még mindig aktuális, még mindig megnevettet és belopja magát az emberek szívébe. 
   Ez bizony a Jóbarátok, a 10 évadot megélt szituációs komédia, ami hat new york-i fiatal életét, mindennapjait, csetléseit-botlásait mutatja be.
   Nekem mindig Joey és Chandler párosa voltak a kedvenceim, sokszor szerintem ők ketten vitték el a hátukon az egész sorit, de szerettem például Phoebe különcségét vagy Monica túlzó rendmániáját is, amiben persze mindig saját magamat láttam.
   Ross és Rachel Se veled, se nélküled! kapcsolata sokszor megosztó volt, de akkor is drukkoltam nekik.
   Egy olyan alkotásról beszélünk ami mára a popkultúra szerves része lett, beleivódott a köztudatba, kikerülhetetlen és megismételhetetlen, pedig sokan próbálkoztak már a leutánzásával.
   Saul Austerlitz könyve a kezdetektől, egészen a függöny legördüléséig mutatja be a kulisszák mögött zajló megannyi érdekes és megosztó eseményt.
   Bevallom, nekem néhol tömény volt, kínzóan lassan haladtam vele, pedig tényleg imádom a sorozatot.
   Néha már kavartam a neveket és azokat a sorozatokat, amiket még bőszen megemlített a lapokon. Kicsit zavaros volt...
   Mindenképpen érdekes és tanulságos olvasmánynak bizonyult. Izgalmas belelátni egy ilyen hatalmas gépezetbe, megtudni, hogy mennyi mindennek kell klappolnia egy 20-22 perces epizód megszületéséhez.
   A poénok kitalálásától kezdve, a karakterek sorsának alakulásán át, a színészek beleszólásaiba és rögtönzéseibe, valamint megemlíteném még a készítőkre nehezedő nyomást, az elvárásokat és az egyre növekvő siker árnyoldalait is.
   Mindent összevetve: hiszem, hogy ők hatan valóban Jóbarátok lettek a valóságban is és teljesen egyetértek a könyv végső konklúziójával, miszerint a sorozat sikere abban rejlett, hogy végig
egyenrangúként kezelték ezt a hat embert, így a harmónia ami közöttük volt, mindenkinek átjött a képernyőkön keresztül is.
   Pár szó a borítóról:  A borító annyira szép. A lilás szín felidézi Monica lakásának hátterét, a szökőkút, a lámpa és ők hatan pedig elmaradhatatlanok, akárcsak a színes kávéscsészék.

Megjegyzések