Képregény ajánló: Jody Houser - Hat (Stranger Things)

Jody Houser
Hat (Six)
Stranger Things képregények – 2. kötet
Magyar kiadás éve: 2020

Fülszöveg:
1978. AMERIKA. MÉG JAVÁBAN TART A HIDEGHÁBORÚ, FÉNYKORÁT ÉLIK A VESZÉLYES TUDOMÁNYOS KÍSÉRLETEK…
Francine a hetvenes évek átlagos tinédzsere lehetne, ha nem lennének bizonyos mentális képességei. Így ahelyett, hogy az amerikai iskolások hétköznapjait élné, kénytelen Dr. Brenner felügyelete alatt tölteni napjait a Hawkins Laboratóriumban. A lány azonban egyre inkább úgy érzi, hogy kihasználják, és képességeit fegyverként akarják használni. Végül egy olyan sötét jövőkép kezd körvonalazódni előtte, amelynek semmiképp sem akar részese lenni. Persze Francine számára a jövő könnyen megváltoztatható és irányítható…

   Majdnem pontosan egy éve jelent megy magyarul az első kötet, A túloldalon, ami Will szemszögéből mutatta be a Stranger Things sorozat első évadának eseményeit és engedett nekünk betekintést Tótágas posztapokaliptikus világába.
   Most pedig megrendeltem, hozta a futár és gyorsan el is olvastam a második kötetet, ami kvázi előzménye mindennek, amit eddig ismertünk és szinte pár év kihagyással játszódik Gwenda Bond - Gyanakvó elmék című regénye után.
   Hiányzik a Stranger Things és elkeseredett, tanácstalan vagyok, hogy vajon mikor lesz új évad, hiszen a vírus miatt szinte minden forgatás áll és késik?! :(
   Továbbra is tartom magam azon kijelentésemhez, hogy érdekes, izgalmas sztori és sok-sok potenciált rejt magában, rengeteg kiaknázatlan lehetőség van benne, amit a sorozat készítői talán sosem fognak igazán bemutatni és kidolgozni a képernyőn.
   A Hat című képregény Francine, a hatos számú különleges képességekkel megáldott vagy éppen megvert tinijének életébe ad betekintést, akit akárcsak Tizenegyet vagy Nyolcat a hawkinsi laboratóriumban tartanak fogva és különböző ijesztő és megterhelő kísérletek elvégzését kényszerítik rá Dr. Brenner felügyelete alatt.
   Francine mellett több alanyt is megismerhetünk, mindüket más-más képességekkel.
   A sztori két szálon fut, egyik a jelenben, még másik a múltban, ahol feltárul Francine családjának története is.
   Természetesen vannak visszatérő, már jól ismert karakterek, de a lényeg mégis az, hogy tágítja a Stranger Things univerzumát és nem Tizire vagy Tótágasra helyezi a hangsúlyt, bár kezdem azt gondolni, hogy a rajongói teória, miszerint Tótágas világa egy bizarr jövő és nem egy párhuzamos világ, egyre inkább megállni látszik a lábain.
   Dr. Brenner még mindig megosztó figura, mert néha látom benne a jót, hogy mit és miért csinál, de aztán mindig rácáfol valami tettével, hogy mennyire érzéketlen, manipulatív és képmutató, hiába bizonygatja az ellenkezőjét.
   Francine szimpatikus főszereplő volt, egy igazi céltudatos és bátor lány, akárcsak Tizi és Kali. Együtt éreztem vele és sajnáltam, hogy idáig jutott.
   A képregény - megint - mindössze 96 oldal, így nagyon hamar a végére lehet érni. A rajzok most is csodaszépek, jól kidolgozottak és könnyen nyomon lehet követni a történéseket.
   Azt nem értettem, hogy Tizit miért szőke hajjal ábrázolták és mikor utaltak a jelenlétére, hirtelen azt sem tudtam, hogy kiről van szó valójában...
   Jó lenne ha folytatnák ezt a szálat a további képregényekben, hiszen óriási és kínzó függővéggel ért véget, ráadásul azt sem bánnám, ha a karakterek a sorozatban is feltűnnének majd vagy legalább utalnának rájuk, hiszen legalább olyan fontos szerepük volt az események alakulásában, mint bárkinek.
   Mint mindig, úgy most is kitartóan követelem Tótágas bővebb bemutatását, feltárását és magyarázatát, valamint a Steve Harrington-t középpontba állító regényt vagy bármit. ;)
   A képregény egyébként jól ábrázolta a tényt, miszerint teljesen felesleges kényszeríteni bármelyik alanyt arra, hogy fejlessze nyomás alatt a tudását, hiszen Tizi és Hat esetében is akkor működött leginkább a képességük és vették hasznát, amikor szabadnak érezték magukat.
   Pár szó a borítóról:  A borító most is találó és jól illik a Stranger Things hangulatához, hozza a már jól megszokott kék-piros színvilágot és a két főszereplőt, a két ellenpólust láthatjuk rajta.
   

Megjegyzések