Képregény ajánló: Jody Houser - A túloldalon (Stranger Things)

Jody Houser
A túloldalon (The Other Side)
Stranger Things képregények – 1. kötet
Magyar kiadás éve: 2019

Fülszöveg:
A Netflixen Stranger Things (Furcsább Dolgok) címen futó rendkívül népszerű sorozat – amely tisztelgés a nagy ősök, a nyolcvanas évek meghatározó horrorfilmjei előtt – most végre képregény formában is elérhető. 
És ami a nosztalgikus hangulatú filmsorozatból kimaradt: ez a képregény épp a túloldalról szól, a halálos veszélyekkel teli, baljós és hátborzongató másik dimenzióról, amely csak távolról emlékeztet a jól ismert és otthonosan biztonságosnak tűnő valóságra. 
Miután nyolc epizódot végigizgulva szurkoltunk Will családjának és barátainak, hogy sikerüljön időben megmenteni a fiút, kövessük most a „hellyel lefelé” ragadt Will Byerst kétségbeesett bolyongása során, amint a kiutat keresi, miközben kénytelen menekülni és bujkálni a félelmetes Demogorgon elől is…

   Sajnos tovább tartott megrendelni és várni rá, mint elolvasni, de egy akkora rajongónak, mint amilyen én is vagyok, mindenképpen megérte.
   Sosem volt még képregény ajánló a blogon és eddig csak az Alkonyatot olvastam hasonló formában, de jó lenne honosítani a dolgot, hiszen ez is egy érdekes, magával ragadó műfaj.
   Tudjátok már jól, hogy a Stranger Things óriási kedvencem, így igazából egy percig sem volt kérdéses a számomra, hogy el fogom-e olvasni a Will Byers Tótágasbeli ,,kalandjairól" szóló könyvet.
   Egy rövid, mindössze 96 oldalas műről beszélünk, ami részletesen bemutatja nekünk, hogy valójában mi történt Willel a másik oldalon, amíg mi a sorozatban nyomon követhettük Joyce és a gyerekek elkeseredett hajszáját a fiú megmentésére.
   A rajzok csodaszépek, rendkívül élethűek. Látszik, hogy az alkotók igyekeztek úgy megrajzolni a  valóságban is létező karaktereket/színészeket, hogy az ne legyen zavaró, de a rajongók egyből ráismerjenek szeretett kedvenceikre.
   A Demogorgon és Tótágas világa most is ijesztő és nyomasztó, ráadásul még az Elmenyúzóval is találkoztatunk egy pillanat erejéig, amivel a készítők kiválóan érzékeltetik, hogy ő bizony mindig is ott lapult a sötétségben és némán várt, figyelt, miközben a megfelelő alkalmat kereste a szabadulásra...
   A kötet egyébként fel van osztva fejezetekre, mert vannak nagyobb, teljes oldalakat betöltő rajzok, amiknek a stílusa kicsit eltérő a történetet bemutató többi illusztrációtól.
     Számomra picit csalódásnak bizonyult, legalábbis olyan szinten, hogy reméltem: megtudunk végre valami pluszt, valami újdonságot erről a kifordított dimenzióról, de ez sajnos nem így lett. :(
   Mindenképpen hozzáadott az eredeti cselekményhez, hiszen a sorozatban sosem követhettük végig igazán, csak sejthettük, hogy mi történt valójában a Byers fiúval.
   Willen kívül egyébként láthatjuk még Dustin, Mike és Lucas hármasát, valamint Joyce és Hopper kettősét, de feltűnik Nancy és Jonathan, valamint Tizenegy is.
   Nekem Will maga egyébként mindig is a harmadik kedvenc szereplőm volt Steve és Dustin után.
   Úgy érzem, kicsit hasonlítunk egymásra, mert valamilyen szinten ő is kívülállónak számít.
   Csendes, szűkszavú fiú, ám megfontolt, erős jellem, akit most sokkal jobban megismerhetünk és megkedvelhetünk, beleláthatunk a gondolataiba, érzéseibe.
   A képregényt lapozva egyértelművé válik, hogy igazi hős, aki sokszor megmentette az utána kutatók életét és mit sem törődött önmagával, egyszóval mindig önzetlenül cselekedett.
   A minap pont olvastam egy érdekes cikket, amiben összeszedtek pár rajongói teóriát, hogy valójában milyen titkokat rejt Tótágas világa.
   A legérdekesebb számomra az az elképzelés volt, miszerint ez a jövő, egy posztapokaliptikus vízió, ami egyszer valóra fog válni a sorozatban is.
   A demogorgonok valamiféle elfajzott, elkorcsosult emberi maradványok, Hawkins pedig azért ilyen, mert a hadsereg - végső elkeseredésében - atombombát dobott a városra.
   Tetszett az a lehetőség is, amiben arról volt szó, hogy Tótágast valójában Tizenegy elméje teremtette, a vele történt szörnyűségek hatására. Az biztos, hogy vannak izgalmas elképzelések.
   Egy igényes, elképesztő kivitelezésű könyvről beszélünk, ami kívül - belül csodálatos, de inkább csak az igazi hard-core fanoknak nyújthat valódi kikapcsolódást, mert aki még csak most ismerkedne a Duffer testévrek kreálta világgal, az inkább kezdje a sorozat első évadával. 
   Jó szívvel ajánlom, mert a harmadik évad okozta űr után, mindenképpen jólesik kicsit visszatérni ebbe a közegbe. :)
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti, az egyik alkotó rajza, Aleksi Briclot munkája.
A vörös, a kék, valamint a fekete színek dominálnak leginkább, ami egyaránt jellemző a sorozatra is.
   Fent Willt és a Demogorgont láthatjuk, ha pedig megfordítjuk, akkor Mike-ot, Dustint és Lucast.
   Nekem tetszik. Kimondottan illik a képregényhez. 

Megjegyzések