Klasszikusok Book Tag

Sziasztok! :)

   A minap nézelődtem a neten valami új, eddig még ki nem töltött Book Tag után kutatva és a választásom végül a klasszikusokkal kapcsolatos könyves kérdőívre esett.
   Úgy is tervezem, hogy újraolvasom pár klasszikus kedvencemet, így ez most pont jó ráhangolódásnak ígérkezik. :)

   Íme:

1.  Egy agyondicsért klasszikus, amit nem igazán szerettél
   Nálam ez Oscar Wilde - Dorian ​Gray arcképe, amivel eléggé megkínlódtam anno, mert nem tudtam elviselni Dorian élethez való hozzáállását.
   Annyira beleélte magát ebbe a romlottságba, züllöttségbe és olyan önző lett, aki csak a saját érdekeit és élvezetét tartotta szem előtt, hogy hamar megutáltam őt és így az egész könyvet is. :(




2.  A kedvenc klasszikus  korszakod, amiről szívesen olvasol
   Egyértelműen a viktoriánus korszak, a maga különleges, ködös hangulatával és gázlámpáival, de szívesen olvasok az 1920-es évekről is, aminek fényűzése egyszerre drámai és képmutató.




3.  A kedvenc tündérmeséd, ami számodra már klasszikusnak számít
   Elvileg még nem hivatalos klasszikus és nem is az a tipikusan tündérmese, de mindenképpen mese és a nagyszerűsége egy pillanat erejéig sem kérdéses a számomra, ez pedig nem más, mint a C. S. Lewis féle teljes Narnia krónikái sorozat.




4.  Egy híres klasszikus, amit még nem olvastál
   Ráadásul nem is tervezem elolvasni, mert filmen láttam a Margaret Mitchell féle Elfújta a szél című könyvet, de ott is annyira unszimpatikusak voltak a szereplők, főleg maga Scarlett, hogy végleg lemondtam róla.




5. Nevezz meg legalább egy, de minimum öt klasszikust, amiket el szeretnél olvasni
   Mindenképpen tervben van F. Scott Fitzgerald tollából A ​nagy Gatsby, még több Jane Austen regény, valamint a Kisasszonyok és legalább egy H. P. Lovecraft kötet is.




6.  Egy olyan kedvenced könyved/könyvsorozatod aminek egy klasszikus az alapja
   Ha emlékeztek még, akkor pár hete volt két bejegyzésem klasszikusok témában (Klasszikusok nyomában - 1. rész  és Klasszikusok nyomában - 2. rész) és akkor elfelejtettem megemlíteni a Kenneth Oppel féle Victor Frankenstein tanulóévei sorozatot, szóval ezt itt most nagyon bánom és pótolom is egyben, hiszen tökéletes előzménye a Mary Shelley féle örök klasszikusnak.




7.  A kedvenc filmed/sorozatod, aminek egy klasszikus az alapja vagy a kedvenc eredeti klasszikus feldolgozásod
   Kövezzetek meg, de nekem a Keira Knightley és Matthew Macfadyen főszereplésével készült Büszkeség és balítélet örök kedvencem.




8. A legrosszabb klasszikus adaptáció
   Az 1998-as Szép remények (Great Expectations) Ethan Hawke és Gwyneth Paltrow főszereplésével, mely csak elnagyolt alapja volt a Charles Dickens féle Szép reményeknek...azt viszont nem vitatom, hogy hűen átadta Estella ridegségét.




9.  A kedvenc klasszikus kiadásod, amit még gyűjtesz is
   Megvettem az összes Könyvmolyképző kiadó által 2010- ben megjelentetett klasszikust, amik egyben Bella Swan kedvencei is.




10.  Egy alul értékelt klasszikus, amit bátran  ajánlasz
   Jó, igazából nincs alul értékelve, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy olvassátok Sir Arthur Conan Doyle - Sherlock Holmes történeteit.
   A sátán kutyája pedig tényleg az egyik legjobb műve.



11. A kedvenc klasszikusod 
   Ez pedig számomra egyértelműen a Daphne du Maurier - A ​Manderley-ház asszonya, amit IMÁDOK, hiszen egyszerre misztikus és gótikus, közben pedig krimi, romantikus regény, női sorsokat mutat be és erős benne a rejtély faktor is, szóval tökéletes. 

Megjegyzések