Klasszikusok nyomában - 1. rész

Sziasztok! :)

   Ebben a bejegyzésben olyan könyveket hozok és ajánlok, amiknek az alapja egy régi, jól ismert és sokak által szeretett klasszikus regény.
   Vannak itt egyébként átdolgozások és el nem ismert folytatások is.
   Manapság nagyon menő a retelling vagyis a tündérmese feldolgozás, de mielőtt ezek az írások divatba jöttek, fénykorukat élték a fentebb említett történetek újrázásai is.
   Sőt, szerintem még most is sokan olvasnak hasonló sztorikat.


1. 
Melinda Taub - Veronai szerelmesek
   Amiről írtam már kicsit bővebben a blogon és amit ezen a linken el is tudtok olvasni.
   A történet tulajdonképpen Shakespeare legismertebb drámájának nem hivatalos folytatása, de ha figyelmesen olvassuk, akkor rengeteg mindenben hasonlít az eredetihez, az elnagyolt alapok tulajdonképpen megegyeznek.
   Főszerepben a Capulet-ház tagja, Rozalin és a Montague-ház ez eddig mellőzött tagja, Benvolio.
   Mellettük pedig sok ismert szereplő is feltűnik még, mint például Capuletné, Escalus herceg, Lőrinc barát és még sokan mások.



2.
Val McDermid - A klastrom titka
   Pár éve divat volt, hogy felkértek ismert angol szerzőket, vegyék elő a számukra legjobb, legkedvesebb Jane Austen regényeket és modernizálják azokat a saját elképzeléseik szerint.
   Ezek közül én az újragondolt: A klastrom titka című romantikus és kissé gótikus, rejtélyes történetet olvastam.
   Az Edinburgh-i Fesztiválon játszódik, ahol Catherine megismerkedik a jóképű Henry Tilney-vel, végül pedig meghívást kap a titokzatos Northanger Abbey-be, ahol aztán sok-sok bonyodalom, intrika, szerelem és pár természetfölötti eset tanúja lesz.


3.
Shannon Hale - Vakáció ​Mr. Darcyval
   Erről a könyvről is írtam már a blogomon ajánlót, amit itt el tudtok olvasni.
   Főszereplője Jane, a világból és a férfiakból is kiábrándult nő, aki rajong Jane Austen - Büszkeség és balítélet című regényéért és persze nem is létezik számára más férfi a világon csak az eszményi Mr. Darcy.
   Végül befizet egy Austenland nevű nyaralóhelyre, ahol ő maga is hasonló kalandokat, korhű élményeket élhet át, mint Miss Bennet és a húgai.
  

4.
Lyndsay Faye - Jane ​Steele - Egy gyilkos nő vallomása
   Főszereplője Jane Steele, aki persze Jane Eyre megfelelője lenne, így ez a kötet egy belevaló, bár sokakat megosztó Charlotte Brontë átdolgozás.
   A regény Jane-je gyilkosságokat követ el, hogy védje magát megannyi kínzója elől, majd bujkálni és menekülni kényszerül évekig. 
   Amikor értesül róla, hogy a nagynénje meghalt, elutazik és nevelőnőnek áll Mr. Thornfield otthonában, ahol hamar világossá válik a számára, hogy nem csak neki sötét és szörnyű titkokkal teli a múltja...



Hamarosan érkezem a folytatással... :)

Megjegyzések