Kevésbé ismert könyvek ajánlója - 2. rész

Sziasztok! :)

   Pár napja hoztam már egy hasonló ajánlót, amit ezen a linken tudtok elolvasni.
   Most pedig érkezem a második résszel, amiben szintén összeszedtem négy darab olyan könyvet, amik talán nem annyira ismertek és népszerűek, mégis jó szívvel ajánlom őket elolvasásra.

   Íme a lista második fele:


5. 
Jennifer Bosworth - Villámtól sújtva, avagy egy egyedi disztópia
   Az csak plusz adalék a számomra, hogy ez az egyik kedvenc borítójú könyvem és már írtam róla a blogon is kicsit bővebben, (Szentimentális szerda: Jennifer Bosworth - Villámtól sújtva) mégis úgy érzem, hogy újra és újra hangsúlyoznom kell, mennyire szeretem ezt a történetet.
   Ma már rengeteg féle disztópikus témájú regény van a piacon, szóval lehet válogatni bőven, ám a Villámtól sújtva azért az egyik nagy kedvencem, mert jól elegyedik benne a fantasy, a romantika, az akció, ráadásul bibliai eseményeket is feldolgoz.


6.
Wm. Paul Young - Éva, avagy Genezis egy kicsit másképpen
   Ha már az előbb a Bibliát említettem, akkor ajánlom figyelmetekbe a Mózes első könyvét feldolgozó kötetet, ami igen sajátos látásmódon alapszik és ami teljesen szembe megy az Egyház hirdette igékkel.
   Az író A Viskó című művével lett világhírű, de én inkább ezt a történetét részesítem előnyben.
   Egyébként valamilyen szinten fantasy, mert vannak benne olyan stílusú elemek, ráadásul Lilith kevésbé ismert történetét is elmeséli benne, beleolvassza az egyetemes történetbe.
   Mindenképpen megrázó, szóval csak erős idegzetűeknek ajánlom.


7.
Helene Wecker - A ​gólem és a dzsinn, avagy egy korszakokat átívelő lírai fantasy
   Erről a regényről is írtam már bővebben a blogon, (Szentimentális szerda: Helene Wecker - A gólem és a dzsinn) de megint csak nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire nagyszerű történetről van szó.
   Egyszerre lírai és modern, közben pedig tele van mágiával, szerelemmel, igaz barátsággal és kalandokkal. Fontos szerep jut benne a mágikus realizmusnak is.
   Több évtizedet ölel fel, nagy hangvételű, óriási volumenű mű, mégis olvastatja magát, ráadásul a kevésbé ismert arab mondavilágból és a kabbalista, vagyis a zsidó misztikumok tanaiból építkezik.


8.
Katherine Paterson - Híd ​Terabithia földjére, avagy amikor a képzelet nem ismer határokat
   Úgy vélem, hogy itt is a film az ismertebb, pedig egy igazán elgondolkodtató ifjúsági regényről beszélünk, ami büszkén hirdeti, hogy a gyermeki képzeletnek tényleg semmi sem képes határokat szabni.
   Fontos benne a gyász és a halál feldolgozása, a családi és testvéri kapcsolatok, valamint a fiú és lány közötti barátság örökké kérdéses témaköre is.
   Közben mégis fantasy, egyedi látásmóddal és világfelépítéssel, aminek a valódi létezését végül az olvasónak magának kell meghatároznia.
   Extra érdekesség, hogy a C. S. Lewis féle Narnia krónikái ötödik részében, A Hajnalvándor útjában is létezett egy hasonló nevű királyság, aminek Terebinthia volt a neve...

Megjegyzések