Szentimentális szerda: Instant értékelések

Sziasztok! :)

   A Szentimentális szerda keretein belül, most egy három különböző könyvet tartalmazó villámértékeléssel jövök.
   Remélem ez a fajta ajánlás, kritika is elnyeri majd a tetszéseteket.
   Igyekeztem olyan könyveket válogatni, amik még aktuálisak, ráadásul a Hableányok kíméljenek folytatása hamarosan érkezik magyarul, A különlegesek regéi pedig jó ráhangolódás lehet az áprilisban megjelenő új Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei kötetre.

Tera Lynn Childs
Hableányok kíméljenek (Forgive My Fins)
Hableányok kíméljenek trilóga – 1. rész
Magyar kiadás éve: 2012

Fülszöveg:
Lily ​Sandersonnak van egy titka – nem az, hogy halálosan szerelmes a Brody Bennett nevű jóképű úszóistenbe, akinek láttán a szíve partra vetett halként vergődik. A viszonzatlan szerelmet még egy normális kamaszlány is nehezen éli meg, de ha valaki félig ember, félig sellő, mint Lily, végképp nem beszélhetünk egyszerű kis kalandról. Lily titka nem derülhet ki, mivel ő nem akármilyen sellő, hanem Thalasszinia hercegnője. Amikor Lily három éve megtudta, hogy az édesanyja valójában ember volt, végre rájött, miért nem érzi igazán otthon magát Thalassziniában. Azóta is a szárazföldön él, és a Seaview Gimnáziumba jár, abban a reményben, hogy sikerül igazi otthonra lelnie. Persze a szárazföldön is akadnak nehézségek – például Quince Fletcher, a bunkó motoros srác a szomszédból –, de egy komoly előny azért van: Brody. A gond csak az, hogy a sellők nem igazán hívei az alkalmi kapcsolatoknak – amint kötődni kezdenek valakihez, az érzés örökre szól. Amikor Lily kísérlete, hogy elnyerje Brody szívét, kínos félreértések szökőárját zúdítja az érintettek nyakába, a lány kész szembenézni a szerelmi dráma fenyegetően tornyosuló hullámaival, és hamar rájön, hogy révbe érni nem is olyan könnyű, mint gondolnánk.

   Egy kicsivel több, mint egy évig halogattam a könyv elolvasását, de csak azért, mert úgy tudtam, hogy nem lesz folytatása. Pár héttel ezelőtt viszont olvastam itt a Molyon, hogy a kiadó mégis megjelenteti a második kötetet. 
   Remélem, hogy majd a harmadik, befejező rész is meg fog akkor jelenni most már.
    Nem kell világmegváltó cselekményre gondolni, de kikapcsolódásnak, nyári olvasmánynak
tökéletesen megfelel. A vége kicsit függővég lett, de remélem, hogy akkor biztosan fogják folytatni és nem kell olyan sokat várni a következő részre. 
   Nagyon szeretem a sellős sztorikat, mert olyan különleges a hangulatuk. Ez a jelző itt sem volt másképpen. 
   Vicces, bár Lily oktalansága néha kifejezetten idegesített. Quince viszont kifejezetten üdítő karakternek hatott.



Ransom Riggs
A különlegesek regéi (Tales of the Peculiar)
Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei sorozat - 0,5. rész
Magyar kiadás éve: 2017

Fülszöveg:
Az amerikai Ransom Riggs a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című könyvvel tűnt fel (2011). E regény világszerte óriási sikert aratott – nagyszerű film is készült belőle –, majd további két sikerregénnyel (Üresek városa, Lelkek könyvtára) trilógiává bővült. Riggs legújabb, gyönyörű, művészi grafikákkal illusztrált könyvében azokat a regéket írja meg, amelyek a trilógiában szereplő „különlegesek” eredetét és legősibb történeteit beszélik el. A „különlegesekről” szóló szokatlan mesék minden darabja egy-egy meglepetés: sosem az történtik, amire számítunk, a szereplők furák, a fordulatok kiszámíthatatlanok, az atmoszféra pedig különös. Minden történet egy másik világ, de megegyeznek abban, hogy különlegesek.

   Nagyon gyorsan haladtam vele. Néha elolvastam egy regét és nem is olvastam tovább csak három-négy óra múlva. Ha nekiülök úgy igazán, akkor hamar a végére érek, de beosztottam. 
   Érdekes volt, de annyira nem kötött le, mint anno a Vándorsólyom trilógia.
   Mégiscsak mesék gyűjteménye, még akkor is ha olyan meséké, amiket nem ajánlanék 12 éves kor alatt. 
   A legjobban A sáska tetszett, mert az tényleg tanulságosnak bizonyult és szívmelengetőnek.
   Mindenképpen volt igazi  mondanivalója. A többi is tetszett, csak tényleg NAGYON különleges.
   Szerettem még: Az első ymbryne, Aki szellemekkel barátkozott és Cuthbert regéjét is, bár azt mindig Cumberbatch -nek olvastam. :)
   Ransom Riggs és Vándorsólyom rajongóknak kötelező darab, de önállóan, a többi könyvtől függetlenül nemigen állja meg a helyét. 
   Azért ajánlom, kikapcsolódásnak jó. :) 
   A borító meseszép, a könyv kívül-belül gyönyörű. *_*


Melina Marchetta
Jellicoe Road (On the Jellicoe Road)
Magyar kiadás éve: 2017

Fülszöveg:
Ebben a lírai, lebilincselő, díjnyertes regényben semmi sem az, aminek látszik, és minden nyom újabb kérdésekhez vezet. 
Taylor Markhamet tizenegy éves korában elhagyja az édesanyja. Tizennégy évesen megszökik a bentlakásos iskolából, ám egy rejtélyes idegen a keresésére indul, és visszaviszi. Most, tizenhét évesen Taylor nem túl lelkes vezetője az iskolai titkos társaságnak, aminek a Városiakkal és az odalátogató Kadétokkal vívott éves harca épp most veszi kezdetét. Idén azonban a Kadétokat Jonah Griggs vezeti, akinek átható tekintetét Taylor nem sokáig tudja kerülni. Ráadásul Hannah, az egyetlen felnőtt, akiben Taylor megbízik, váratlanul eltűnik. Ha Taylor össze tudja rakni a Hannah által hátrahagyott nyomokat„ a feltáruló igazság nemcsak múltjának kérdéseire ad választ, de a jövőjét is megváltoztatja.

   Négy csillagnál többet nem tudok rá adni, mert nagyon felkavaró, igazi érzelmi hullámvasút, ami teljesen megviselt. :( 
   Adni kell neki egy esélyt, mert lassan indul, lassan bontakozik ki, de ha kivársz és tovább olvasol, akkor megérted végül és minden a helyére fog kerülni. Nagyon megrázó, tragikus, sokkoló és lelkileg elemészt. Elgondolkodtató és kicsit depresszív, de benne van a remény és a szeretet is. Ez a könyv valójában az életről szól, azért is ilyen felkavaró. 
   A szereplőkben önmagunkat fedezhetjük fel. 

   Két család összefonódó és évtizedekig elhúzódó tragédiájáról szól. Egy múltbéli és egy jelenbéli szál fut egymás mellett és amikor ezek a szálak összeérnek, akkor csak kapkodod a fejed, hogy: Mi van? :O 
   Leginkább azoknak ajánlom, akik szeretik a realista, elgondolkodtató műveket. Akik nem félnek érezni és felocsúdni az álmaikból. Vannak benne felkavaró történések és jelenetek, így mindenképpen 16+-os. 
   Kicsit olyan mintha összemixelték volna A Pál utcai fiúkat és valami családregényt. Lírai mű az élet szörnyűségeiről és arról, hogy mindig van remény és tudni kell megbocsátani.

Megjegyzések