Könyvkritika: C. J. Cooke - A ​világítótorony boszorkányai és Colleen Hoover - Layla

Sziasztok! :)

   Két, mostanában olvasott kötet rövid, ám annál lényegre törőbb értékelésével jövök.

   C. J. Cooke: A ​világítótorony boszorkányai és Colleen Hoover: Layla.

C. J. Cooke
A ​világítótorony boszorkányai   (The Lighthouse Witches)
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
Liv ​az egyedülálló édesanya, három lányával egy távoli skóciai szigetre költöznek, hogy a nő elkészíthessen egy falfestményt egy renoválásra váró, több mint százéves világítótoronyban. Remek lehetőség ez a kis családnak az újrakezdésre. Lassan Liv rájön, hogy a világítótorony alatt lévő barlangban régen olyan nőket tartottak bebörtönözve, akiket boszorkánysággal vádoltak.
A helybéliek próbálják Livet figyelmeztetni a túlvilági erőkre a világítótorony környékén, vadakra és embergyermekeket utánzó rémségekre, akik veszélyesek és meg kell őket ölni. Ezeket a lényeket egykor a boszorkányok teremtették, bosszúból, tartja a szigeti legenda.
Huszonkét évvel később Luna visszatér a szigetre, hogy eltűnt testvéreit és édesanyját megkeresse. Mikor kap egy telefont, hogy húga Clover életben előkerült, ő azonnal örömmel indul el, hogy újra találkozzon testvérével, megdöbbenésére testvére még mindig hét éves!
Luna attól fél, hogy Clover esetleg egy ilyen rém, akiről a szigeti legendák szólnak. Elhatározza, hogy felderíti a világítótorony boszorkányainak titkait, ám arra nem számít, ő rá hogyan hat az egész.
Az írónő kötete egy csavaros gótikus horror, misztikus elemekkel.

   Ezt a könyvet ajándékba kaptam, még valamikor a nyáron, így féltem is tőle rendesen, hiszen nem én választottam.
   Óriási, kellemes csalódás volt. 
   Fantasztikus történet, jó szívvel ajánlom mindenkinek aki szereti a boszorkányos – tündéres fantasy könyveket, de örömét fogja benne lelni az is, akit érdekelnek a női sorsok, valamint a boszorkányüldözések borzalmai.
   Az írónő stílusa engem Lucy Strange, Alice Hoffman és Shea Ernshaw szerzőkére emlékeztetett, roppant olvasmányos volt, izgalmas, roppant könnyen haladtam vele.
   Sokszor drámai, néha hátborzongató, szívfacsaró, egy nagyon pici romantikával és sok-sok családi konfliktussal.
   Egy tipikus őszi sztori. 
   Miközben olvastam, átjárt a kellemes gótikus hangulat és a misztikum. 
   Fontos szerep jutott a helyi folklórnak, a babonáknak és a mágikus realizmusnak.
   Imádtam a helyszínt, láttam magam előtt a ködös, skót tájat, a szigetet és a világítótornyot, no meg Basilt, a cuki, napozó cápát. (L)
   A befejezés némi kérdést hagyott bennem, nem mindenre kaptunk egyértelmű választ, de ez talán így is van jól.
   A szerző jegyzetei érdekesek és rengeteg igazság van bennük, akárcsak magában a regényben, így vérbeli társadalomkritika.
   Pár szó a borítóról:  A borító a külföldi  kiadás magyarosított változata és sok mindenben hasonlít az eredetihez, hiszen a világítótorony itt is főszerepet tölt be, ám a színek teljesen mások, ráadásul a holdfázisok is megjelennek rajta. 
   Tetszik, mert egyszerre egyedi, kiemelkedő és mégis hűséges.


Colleen Hoover
Layla   (Layla)
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
A ​szerelem kísérthet, de meg is gyógyíthat.
Leeds azóta tudja, hogy Laylával fogja leélni az életét, hogy először találkoztak. De aztán jött a támadás.
Layla heteket töltött a kórházban, harcolni kellett az életéért, és bár testileg rendbe jött, az érzelmi és mentális sebek annyira megváltoztatták, hogy Leeds szinte fel sem ismeri benne a nőt, akibe beleszeretett.
A férfi helyre akarja hozni a kapcsolatukat, ezért elviszi Laylát a kis szállóba, ahol először találkoztak. Itt azonban a nő viselkedése különös, bizarr módon megváltozik. És ez csak egy a számos megmagyarázhatatlan esemény közül…
Leeds egyre távolabb sodródik Laylától, és Willow mellett talál vigaszra, aki szintén a szálló lakója, és akivel könnyen egymásra találnak. Leeds érdeklődése Willow iránt egyre nő, és azzal, hogy segíteni akar neki válaszokat találni, egyre kevésbé tartja szem előtt Layla jóllétét.
Leeds hamarosan rájön, hogy választania kell, mert mindkettőjüknek nem tud segíteni. De ha rosszul választ, az mindhármukra nézve végzetes következményekkel járhat…
Fedezd fel CoHo újabb lebilincselő és elgondolkodtató világát!

   Ez most nekem nem tetszett annyira, de mondjuk ebben az is közrejátszott, hogy betegen olvastam és egyáltalán nem volt sem türelmem, sem pedig kedvem az olvasáshoz. :(
   A közepét kicsit vonatottnak éreztem, holott gyorsan indult be, aztán egyszerűen nem értettem, hogy mi lesz ebből?
   Aztán persze kialakult, de vegyes érzéseket keltett. 
   Szerintem ez egy megosztó kötet lesz a CoHo rajongók körében is. 
   Egyszerre romantikus, kicsit erotikus, természetfeletti/paranormális, telis-tele tragédiákkal és egy intenzív, már-már féktelenül impulzív párossal.
   Egyik karaktert sem sikerült megkedvelnem, az viszont tetszett, hogy Leeds és Layla kapcsolata ennyire különlegesnek bizonyult, ennyire kiemelkedőnek, ennyire utánozhatatlannak. 
A kép forrása: Pinterest
   Lelki társak a végsőkig. Valóban azok és mindent megtettek egymásért, tényleg mindent!
   Az erotikus, szókimondó részek itt azért zavartak, mert egyszerűen elütöttek, nem illettek bele az egyébként végtelenül drámai, lírai cselekménybe.
   Őszi olvasmánynak nagyon jó, a hangulata kellőképpen borongós-borzongató.
   A kevés karakter és a viszonylag zárt helyszín, a zárt környzet, bennem klausztrofóbia érzését keltette, határozottan negatívumként éltem meg.
   A titokzatos, névtelen segítő valódi kiléte még annál is jobban sokkolt, mint amikor kiderült, hogy kicsoda Willow.  Annyira furcsa megoldásnak bizonyult ez az írónő részéről.
   A befejezés hagyott megválaszolatlan kérdéseket, nem voltam vele teljesen elégedett.
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti kiadás magyarosított változata és ez a barnás-sárgás, narancsos színek őszies hatást keltenek. 
   Layla vagy éppen Willow távolodó alakja pedig - szerintem - kicsit nyomasztóvá teszi ezt az egészet.
A kép forrása: Pinterest

Megjegyzések