Szentimentális szerda: Dan Brown - A Da Vinci - kód


Dan Brown
A Da Vinci – kód (The Da Vinci - Code)
Robert Langdon könyvek – 2. rész
Magyar kiadás éve: 2003, 2004, 2006, 2010

Fülszöveg:
A tanulmányi úton Párizsban tartózkodó Robert Langdon szimbólumkutatót telefonon riasztják egy késő esti órán. A Louvre idős kurátorát meggyilkolták a múzeumban, és érthetetlen kódot találtak a holtteste mellett. Miközben Langdon és Sophie Neveu, a tehetséges francia titkosírás-szakértő a rejtvény megoldásán dolgozik, elképedten fedezik fel a rejtett utalások nyomát Leonardo da Vinci műveiben – noha ezeket az utalásokat mindenki láthatja, a festő zseniálisan álcázta őket. A hagyományos thrillerregények kliséiből A Da Vinci-kód egyszerre villámgyors, intelligens és többrétegű; részletek sokasága és alapos kutatások hitelesítik. Az első oldalaktól a váratlan és elképesztő végkifejletig Dan Brown bestsellerszerző már megint mesterien bonyolítja a történetet.

   Dan Brown - Eredet című regényéről szóló értékelésemet itt tudjátok elolvasni.
   Már nem is emlékszem pontosan, hogy miként is figyeltem fel A Da – Vinci kódra?! 
   Az egyik nap még átlagos életet éltem, a másik nap meg már egyszerűen nem értettem, hogy mi lehet olyan nagy szám egy könyvben, aminek az olvasását több helyen is betiltotta a Katolikus Egyház...
   Tévériportok és újságcikkek ezrei szóltak arról, hogy Dan Brown mekkora egy zseni és milyen felháborító dolgokról is írt valójában. 
   Aztán a média – szokásához híven – még jobban felfújta a dolgot, amikor is kiderült, hogy a több hónapja listavezető regényből film is készül Tom Hanks főszereplésével. 

A magyar kiadás - egyik - borítója
   Attól kezdve nem volt megállás. Még a csapból is A Da – Vinci kód folyt. 
   Amerre jártam, minden második ember ezt olvasta vagy ha nem olvasta, akkor beszélt róla. A tévében dokumentumfilmeket lehetett megnézni, ahol vagy kiálltak az író mellett és igazat adtak neki vagy lehordták őt a sárga földig és hiteltelennek bélyegezték.
   Akkor már tudtam, hogy ezt a művet nekem is el kell olvasnom egyszer. :)
   Az egyik volt, általános iskolai osztálytársam -  akivel akkor kezdtük a gimnázium első évét és akivel, habár nem egy suliba jártunk, de egy vonattal utazgattunk be minden reggel Békéscsabára -  kölcsönadta nekem a saját példányát méghozzá azzal a címszóval, hogy idézem: ,, Ez hihetetlen! El kell olvasnod! Muszáj! Érted?!”
   Nem nagyon mertem vitatkozni a sráccal, mert ő volt az, aki anno a Harry Potter és az Agatha Christie könyveket is ajánlotta és hát el kell ismernem, hogy azokkal sem lőttem bakot. A Harry Potter az egyik kedvencem lett, Christie krimijei pedig utánozhatatlanok. :)
   Így hát belevágtam az olvasásba. Teljesen magával ragadott. Már az első perctől beszippantott és nem engedett. 
   A Da Vinci – kódot olvastam a vonaton, a suliban, az órák előtt és a szünetekben is, de néha még a lélekölően unalmas tanórákon is. Utólag is bocsi minden olyan tanártól, akit felbosszantottam ezzel és elnézést kérek a volt osztálytársaimtól is, amiért artikulálatlanul rájuk mordultam, hogy ne merészeljenek hozzám szólni addig, amíg én azt nem mondom.
   A Da Vinci – kód egy világjelenség. Szerintem képtelenség szó nélkül elmenni mellette, így hát ezért is választottam ezt a regényt. Gondoltam újra előhozakodom vele az éppen most esedékes Szentimentális Szerda keretein belül, mert aki még nem találkozott ezzel a könyvvel, annak egyszerűen muszáj felhívnom rá a figyelmét. Olvassátok el, mert sosem késő pótolni ezt a nagyszerű művet! – mondotta Klodette és közben mennydörgött az ég és szakadt az eső…
Sophie és Robert
   Robert Langdon a vallásos szimbológia professzora éppen legújabb könyvét népszerűsíti Párizsban, amikor is felkeresi őt a helyi hatóság egyik tagja és megmutat neki egy fényképet, majd kéri, hogy a professzor menjen vele a helyszínre.
   A képen egy idős férfi van, anyaszült meztelenül, kezei – lábai szétvetve, hasán lőtt seb, a vérével pedig egy szabályos kört rajzoltak a teste köré és üzeneteket írtak a hullája mellé.
   Langdonban elég hamar tudatosul, hogy ő az első számú gyanúsított. 
   Ekkor kénytelen elfogadni a megmentésére siető nő ajánlatát, miszerint kövessék Sauniére hátrahagyott nyomait és tisztázzák a nevét, nem mellesleg pedig, fejtsék meg a világtörténelem talán egyik legnagyobb rejtélyét.
   A szálak több vonalon futnak és a könyv ettől csak még érdekesebb és izgalmasabb.
   Olvashatunk Robert és Sophie kalandjairól, egy önsanyargató szerzetesről és egy püspökről, aki a titokzatos Mester utasításait követi.
   Az események sorai századokon és korszakokon ívelnek át. Titkos társaságokat mutatnak be, rejtélyeket, kódokat és fejtörőket tárnak elénk. Összeesküvésekről rántják le a leplet úgy, hogy közben minden fejezet valami újabb csavarral, valami újabb izgalmas szereplővel vagy helyszínnel bővül.
   Amikor már azt hihetnénk, hogy mindent értünk, hogy minden világos és tiszta, valamelyik karakter olyat mond vagy tesz, hogy az ember attól eldobja az agyát.
   A Da Vinci - kód egyszerre izgalmas krimi, rendkívüli thriller és fantáziadús kalandregény, ami kitűnően egyensúlyoz a realitás, a tények, valamint a fikció és a kitaláció talaján.
   A szereplők is nagyon jól ki vannak dolgozva, akárcsak az egész háttér. Egyik sem megy a másik rovására.
   A helyszínek káprázatosak, a történelmi adatok pontosak. A szálak végül összefutnak, és olyan módon kapcsolódnak egymáshoz, hogy az egyszerre megdöbbentő és megmosolyogtató.
   A könyv elolvasása után és persze már közben is, bőven elkezdhetünk gondolkozni azon, hogy vajon van –e valami igazság abban, hogy Mária Magdolna és Jézus házasok voltak? Vajon tényleg született egy közös gyermekük, akinek a leszármazottai még mind a mai napig köztünk élnek?
Létezhet egyáltalán a királyi vérvonal? Ki vagy mi volt valójában a Szent Grál? A világtörténelem legnagyobb csalásáról van szó vagy egy olyan igazságról, amiről mindenki más azt hiszi, hogy valójában hazugság? Az Egyház tényleg ekkora titkot őrizne? Mária Magdolna igazi kiléte, valóban megringatja több millió katolikus hívő hitvilágát? És ami a legfontosabb kérdés: Te mit hiszel el ebből az egészből?

   A könyv szerencsére nem szájbarágós. Igaz, hogy habár kiáll egy konkrét teória mellett, az író, Robert Langdon személyén keresztül engedi, hogy végül mindenki maga vonja le a végső következtetését.
   Ami tény, az tény. Nézzétek meg közelebbről a Leonardo da Vinci által festett Utolsó vacsorát és azután állítsátok olyan magabiztosan, hogy egy pillanatra nem ingott meg az évszázadok óta belétek nevelt hitetek/hit.
   Pár szó a borítóról: Nekem már egy újabb kiadású könyv van meg. 
   Ezen egy cryptex látható, ami egy Leonardo da Vinci féle találmány, egy olyan tárgy, amiben régen titkokat őriztek. A történetben nagy jelentősége és fontos szerepe van egy ugyanilyen cryptexnek, amit Sophie nagyapja készített és amiben egy rímelő, megfejtésre váró kis versike van elrejtve a Grál pontos lelőhelyéről. 
   A régi kiadáson, azon, amit én először olvastam, a Mona Lisa volt látható.

Megjegyzések