Bibliai eredetű történetek feldolgozása a könyvekben

 Sziasztok! :)

   Ebben a bejegyzésemben olyan könyveket mutatok be nektek, melyeknek cselekménye szorosan kapcsolódik egy - egy bibliai történethez.

   Ezek mind-mind különböző műfajú regények, amikben semmi közös nincs, csupán ,,csak" valamiféle bibliai vonatkozás.

   Íme a lista:

1. Michael Grant és Katherine Applegate - Éva és Ádám
   Egy standalone regényről beszélünk, amit két különböző szerző írt közösen és aminek alapja - mint ahogy azt már a cím is igen jól mutatja - Ádám és Éva, valamint a Teremtés története.
   Sajátos feldolgozás, ami Isten hatalmát boncolgatja, valamint azt, hogy mi történik, ha az ember a Teremtés és az Úr babérjaira tör.
   Egyszerre sci-fi, társadalmi kritika, romantikus történet, fantasy, megspékelve egy kis nyomozással és krimi szállal.
   Egyszeri kikapcsoldásnak tökéletes.



2. Wm. Paul Young - Éva
   Erről a regényről már írtam egyszer kicsit bővebben, de nem gőzőm hangsúlyozni, hogy milyen nagyszerű, de roppant megosztó is egyben.
   A mélyen vallásosak biztosan ítélkezni fognak felette és megkérdőjelezik majd a történet alapját, ami szintén a Teremtés, valamint Ádám és Éva kapcsolata.
   Vannak benne disztópikus és poszt-apokaliptikus elemek, amik izgalmassá és pörgössé teszik a cselekményt, de sok benne az elmélkedés.
   A szerző mélyenszántó gondolatokkal boncolgatja a létezés, a bűnhődés, valamint a gyilkosság és a Bűnbeesés fogalmait is.
   Külön érdekesség, hogy körbejárja és megmagyarázza benne a Tiltott gyümölcs, ezáltal pedig a tudás, mint hatalom eredetét, valódiságát, fogalmát.



3. Dan Brown - A Da Vinci - kód
   Ezt a könyvet szerintem senkinek sem kell bemutatni, úgy érzem mégis itt a helye a listában, hiszen az egyik legtöbbet vitatott bestsellerről beszélünk.
   A Da-Vinci kód sajátos megközelítéssel dolgozza fel Jézus emberi és isteni mivoltát, a Mária Magdolnával való megosztó kapcsolatát, a Messiás életét, valamint Júdás és a többi tanítvány Jézushoz való hozzállását.
   A szerző igyekszik történelmi példákkal, műalkotásokkal és apokrif iratokkal bizonyítani az igazát, ezáltal megrengetni minden igaz hívő hitét...



4. David Safier - Jézus ​szeret engem
   Egy igencsak különös szerelmi történet, aminek Jézus második eljövetele, a közelgő apokalipszis és számos bibliai történet adja az alapját.
   A szerző szinte végig kétségek között tartja az olvasót, hogy vajon a főszereplő nő, Marie, valóban Isten fiával találkozik és habarodik bele, esetleg ,,csak" szimplán egy őrülttel van dolga, aki Jézusnak képzeli magát.



5. José Saramago - Káin
   Egyszerre fantasy és egy elgondolkodtató, időutazással megspékelt történet, aminek Káin, az első gyilkos a főszereplője.
   Káin bejárva a bibliai időket és történeteket, szemtanúja lesz Isten sokféle cselekedetének, büntetésének, tettének és ezáltal szépen-lassan megkérdőjelezi a saját és az olvasó hitét is.
   Vajon valójában milyen az Isten? Irgalmas? Bosszúálló? Kegyetlen? Jószívű?
   Az biztos, hogy mindig tanítani akar és ennek sokszor mi, emberek fizetjük meg az árát...

Megjegyzések