Könyvkritika: Jorge Luis Borges - Képzelt lények könyve

Jorge Luis Borges
Képzelt lények könyve (Manual de zoología fantástica)
Magyar kiadás éve: 1988, 2015

Fülszöveg:
Napjaink világirodalmának egyik legnagyobb alakja volt a közelmúltban elhunyt Borges. Ez a műve formailag kislexikon, amely az emberi képzelet különös teremtményeit fogja rendszerbe. A betűrendben sorjázó lények közt megtaláljuk a Biblia, a görög-római mitológia, a germán mondavilág alakjait éppúgy, mint az újvilági s a keleti kultúrák fantasztikus figuráit, nemkülönben az irodalom (torz)szülötteit. Ismert és kevésbé ismert démonok, szirének, kimérák, a sárkányoknak hol keleti, hol nyugati válfajai bukkannak föl, a mennybolt lakói lépnek elénk, a bestiáriumok ketrecei nyílnak meg, s nem maradnak el a pigmeusok, szfinxek, gnómok és hárpiák sem. Egy-egy Dante-, Poe-, Kafka-idézet az irodalom különös hősei közé kalauzol bennünket. Borges, ahol csak lehet, visszanyúlt az eredeti forrásokhoz, és tudós költőként újszerű kisenciklopédiát állított össze.

   Ez a könyv tulajdonképpen egy enciklopédia, egy gyűjteményes kötet a képzelt lényekről és a különböző korok, különböző népek mondai alakjairól.
   Egy rövid, de tartalmas bestiárium, ami nagyon tetszett és azért gondoltam hogy elolvasom, mert nézni kezdtem a Mitikus fenevadak című ismeretterjesztő dokumentumfilm sorozatot.
   Így hát kedvet kaptam valami hasonló dologhoz, amit olvasni is lehet, így esett a választásom erre a kötetre.
A magyar kiadás egyik borítója
   A hétvégén voltak az utolsó levelezős óráim az egyetemen, - ebben a félévben - így hazaindulás előtt gyorsan kikölcsönöztem a könyvet a TIK-ből.
   Gondoltátok volna, hogy a Hispánia gyűjteménynél rejtegetik a második emeleten? :O
   A felépítése leginkább a J. K. Rowling féle Legendás állatok és megfigyelésük - Harry Potter világából származó - tankönyvre hasonlít, de persze egyértelmű, hogy ez a lexikon volt előbb.
   Gyanítom, az írónő - többek között - innen meríthette az ötletet és persze nem csak a kinézethez és a felépítéshez, hiszen világossá vált, az eltelt évtizedek során rengeteg író, költő kölcsönzött különböző alakokat a regényeihez a régi idők mítoszaiból és mondáiból.
Amfiszbéna
   Olvashattam a baziliszkuszól és a főnixről, amiknek jellemzői a Harry Potter legjobb pillanatait idézték, de volt itt a Neil Gaiman féle unikornis és oroszlán harcból, valamint olyan kentaur, hárpia és minotaurusz is, akik anno a Percy Jackson lapjairól köszöntek vissza.
   A szerző részletesen kitért Edgar Allan Poe és C.S Lewis, valamint Franz Kafka és Swedenborg képzeletbeli lényeire.
   Akadtak utalások a Bibliából, Platón és más filozófusok műveiből, valamint szépen sorra lettek véve a különböző népek ismert faunái is.
   A kedvencem a chilei, az arab és az Egyesült Államok képzelt lényei voltak, főleg az a teremtmény, akit még tulajdonképpen sosem látott senki, mert mindig valami mögé elbújik, de persze azért rendületlenül hisznek a létezésében...Ezen jót nevettem. :)
Baziluszkusz
   Elolvashattam a teremtésmítoszokat, feltűntek démonok és angyalok, dzsinnek, a görög és római mitológia minden ismert és kevésbé ismert lénye, valamint a germán, kelta és inka népek szörnyei is.
   Tetszett, hogy voltak illusztrációk, rajzok és korabeli ábrázolások, valamint antik vázákról és egyéb festményekről, tárgyakról vehettük szemügyre ezeket a lényeket.
   Igazából lehetett volna belőlük több is, de aztán rájöttem, hogy jó volt így a tényleges képzeletemre bízni a valódi kinézetet.
   Kedvenc lényeim az afmiszbéna, az uroborosz, a tengeri ló és az unikornis.
   Őszinte leszek: A könyv nem váltotta meg a világot, de egyszeri, érdekes olvasmánynak tökéletesen megfelelt.
Griff
   Mindenképpen kimozdított a komfortzónámból és jó volt látni, hogy mire is képes valójában a határtalan emberi képzelet.
   Mindig is szerettem a világ mondáit, rajongok a mitológiáért, ráadásul rendületlenül hiszek a Loch Ness-i szörny létezésében, holott pont tegnap néztem a fentebb is említett Mitikus fenevadak Nessie-ről szóló részét, ahol nyíltan kimondták és bebizonyították, hogy szegényke biztosan nem létezik és talán sosem létezett...:(
   Egyébként azt vettem észre, hogy a heraldika vagyis a címertan nagyban kötődik ezekhez a képzelt lényekhez, szóval most az is elkezdett érdekelni.
Pár szó a borítóról:  Sikerült a legújabb, 2015-ös kiadást kikölcsönöznöm, aminek sokkal szebb a borítója, mint az előző kiadásé.
   Szerintem egy baziliszkusz, esetleg egy sárkánykígyó ábrázolást láthatunk a fekete háttér előtt, ami egyszerre csodálatos és roppant módon illik a kötethez.
Tengeri ló
  Tipp: Ha szerettétek és olvastátok ezt a kötetet, akkor mindenképpen szakítsatok időt Göthe Salmander-től  (J. K. Rowling) a Legendás állatok és megfigyelésük tankönyvre, valamint Nicholas Christopher Bestiárium című regényére is.

Megjegyzések