Agatha Christie - hét: Könyvritika: Agatha Christie - Az ​álmok háza és Agatha Christie - Hercules ​munkái

 Sziasztok! :)

   Az Agatha Christie-hét keretein belül két, mostanában olvasott AC novelláskötet rövid, ám annál lényegre törőbb értékelésével jövök.
       Ezek: Agatha Christie: Az ​álmok háza és Agatha Christie: Hercules ​munkái

Agatha Christie
Az ​álmok háza  (While the Light Lasts)
Magyar kiadás éve: 2001-től folyamatosan

Fülszöveg:
Minden nagy alkotónak van egy játszótere, ahol nem kell az elvárások szerint viselkednie. Agatha Christie is írhat olyan történeteket, amelyekből hiányoznak azok a tipikus fordulatok, melyeknek köszönhetően világhíres lett.
Mondjuk a novellában nem követnek el igazi gyilkosságot, és Poirot figurája egy gyerekes csíny csetlő-botló áldozataként tűnik fel. Ugyanakkor számtalan módon köszönnek vissza az írásokból azok a megoldások, melyek az írónő klasszikus alkotásait híressé tették.
Agatha Christie bármely történet megformálása során képes arra, hogy folyamatosan, ugyanakkor remek kompozíciós érzékkel adagolja a váratlan fordulatokat, és mikor már kényelmesen hátradőlve azt hinnénk, hogy sejtjük a végkifejletet, ő megint rácáfol elvárásainkra. Ezért szeretjük.

   Most a krimik kötnek le és imádom Agatha Christie munkásságát, szóval nem is volt kérdés, hogy elolvasom tőle ezt a különleges novelláskötetet.
   Nagyon érdekes volt, hiszen a krimitől kezdve, a romantikuson át, egészen a misztikus írásokig terjedt most a skála.
   Jól haladtam vele, olvastatta magát. :)
   Poirot két novellában tűnt csak fel, Miss Marple pedig egyetlen egyben sem. Ezt kicsit sajnáltam.
   Kedvenceim voltak: A szakadék, a Karácsonyi kaland, Tejfehér falakon belül és A bagdadi láda rejtélye.
   Jó szívvel ajánlom mindenkinek, de főleg az Agatha Christie fanoknak.
   Külön kiemelném, hogy mennyire jó volt olvasni a novellák végén lévő érdekességeket, azt, hogy például melyik-mikor jelent meg, AC melyik művében éltek tovább kibővítve és még sok-sok dolog.
   Pár szó a borítóról: Nekem a 2020-as Helikon kiadás van meg, amin A bagdadi láda rejtélyének egyik kulcsfontosságú jelenetét láthatjuk.
   A kék szín arra utal, hogy Poirot novellákat is találunk a kötetben, hiszen a Helikonos kiadások színekkel vannak kódolva és a kék, mindig Poirot színe.


Agatha Christie
Hercules ​munkái (The Labours of Hercules)
Hercule Poirot - 26. kötet
Magyar kiadás éve: 2006-től folyamatosan

Fülszöveg:
Hercule Poirot vissza akar vonulni. Egy baráti beszélgetés során támad az az ötlete, hogy a mondabeli Herkuleshez hasonló tizenkét munkát vállal el még utoljára. Először is beleássa magát a görög-római mitológiába és megállapítja, hogy névrokona nem az esze miatt lett híres! Őhozzá képest az eredeti Herkules egy nagy testi erővel megáldott erőszakos fráter volt.
A mi Hercule-ünk azonban csak agyára hagyatkozhat, miközben véghezviszi önként vállalt tizenkét feladatát. De rögtön komoly nehézséggel szembesül: hol találhat oroszlánnal kapcsolatos bűnügyet? Ráadásul egy pénzember azzal akarja megbízni, hogy keresse meg felesége kínai palotapincsijét… Az utolsó novella pedig magában a Pokolban játszódik, ahol Cerberust kell foglyul ejtenie… A kettő között pedig Agatha Christie legjobb novelláskötetének darabjai sorakoznak.
Új fordításban adjuk az olvasó kezébe ezt a klasszikus Christie-művet.

   Ezt a novelláskötet egyszer már olvastam, évekkel ezelőtt, de most újráztam, mert nem sok mindenre emlékeztem belőle.
Jobban tetszett, mint legutóbb. :)
   Szeretek AC novellákat olvasni, mert ha kell, akkor könnyen le tudom tenni és mást csinálni, de közben meg mégis teljesen kikapcsolnak, plusz nagyon haladósak.
   Kedvenceim voltak: A lernai Hydra, Az erymanthosi vadkan, A krétai bika, Hippolyte öve és Cerberus foglyul ejtése.
   A Geryon gulyáját nemrég olvastam Az utolsó szeánsz című gyűjteményben, de így, hogy emlékeztem és láttam Miss Carnaby eredetét, ez a novella is sokkal jobban tetszett.
   Az elgondolás, hogy Poirot nevéhez méltó munkákat végez egyszerűen pompás, maga Agatha Christie mesél erről nekünk az előszóban.
   Érdekesség, hogy Miss Lemon itt olyan karót nyeltnek van ábrázolva, a sorozatban sokkal szimpatikusabb és több a szerepe.
   Tényleg tetszett, olvassátok, mert az egyik legjobb összeállítás.
   Pár szó a borítóról:  A kék szín megint csak arra utal, hogy Poirot novellákat találunk a kötetben, hiszen a Helikonos kiadások színekkel vannak kódolva és a kék, mindig Poirot színe.
   A borítón egy tizenkét görög oszlopból álló templom, benne Poirot sziluettje, háttérben pedig A krétai bika.

Megjegyzések