Louisa May Alcott - hét - 1. rész - 10+1 érdekesség az írónőről

 Sziasztok! :)

   Akik rendszeresen nézik a Reading Journal bejegyzéseimet, azok tudják, hogy nagyban olvasom Louisa May Alcott magyarul megjelent könyveit. Ez idén nálam olyan kihívás féle.
   Volt már több tematikus hét a blogon és nagyon szerettétek, szóval arra gondoltam, hogy lesz most egy ilyen LMA-hét is.

   Az első ilyen bejegyzésemben 10+1 érdekességet szedtem össze nektek az írónőről. Ebben nagy segítségemre volt az ő írói wikipédia oldala is.

   Íme a lista:

1. 
   55 évesen hunyt el és a sírja az amerikai Sleepy Hollow Cemeteryben található. Igen, Álmosvölgyben, azon a helyen ahol Az Álmos-völgy legendája című novella írója Washington Irving is nyugszik.

2.  
   Gyakran látogatta Ralph Waldo Emerson amerikai esszéíró, költő könyvtárát és tett kirándulásokat Henry David Thoreau-val - Emerson tanítványával, aki író és filozófus volt – a természetbe.
   Mindketten, szintén a Sleepy Hollow Cemeteryben nyugszanak.
 
3.    
   Jo March karakterét lényegében önmagáról mintázta. Az írónő szintén egy fiús vadóc volt, akit az írás megszállottja ismertek.  
   ,,Egy fiú se lehetett a barátom, amíg le nem győztem őt valamilyen versenyben.” „Olyan lányokkal nem barátkoztam, akik nem tudtak fára mászni vagy átugrani a kerítésen.” – írta Louisa saját magáról.

4. 
   Írói karrierje költészettel és rövid történetekkel kezdődött, amiket népszerű magazinokban lehetett olvasni. – akárcsak Jo March esetében.

5. 
   Első könyve 22 éves korában jelent meg Flower Fables (Virágmesék) címmel.

6. 
   Louisa 35 éves volt, amikor kiadója megkérte, hogy írjon egy könyvet lányok számára. 
   A Kisasszonyok című, leghíresebb regényét az Orchard házban írta, 1868 májusa és júliusa között. 

7. 
   A könyv alapjául saját gyerekkori élményei szolgáltak. Így a könyv olvasása által bepillantást lehet nyerni abba, hogyan is élt az Alcott család, milyen elvek és gondolatok vezérelték életüket és mitől voltak ők olyan különleges egyéniségek mind a hatan: külön-külön is és mint egy család.
 
8.
   Jo March alakjával egy új, addig nem ismert hősnő született meg, aki egy élettel teli, hús-vér lány, nem egy idealizált és kitalált gyerektörténet főszereplője.

9. 
   Louisának élete során összesen 30 könyve és novellagyűjteménye jelent meg.

10. 
   Magyarországon megjelent művei: Kisasszonyok, Jó feleségek, Fiatalurak, Jo fiai, A nyolc unokatestvér, A nyíló rózsa, A valóra vált álom, Jo néni kincsesládája és az Egy régimódi lány.
 

10+1
   Írói álnéven is alkotott. A. M. Barnard néven.

Megjegyzések