Gótikus témájú könyvek az őszre

Sziasztok! :)

Mivel végre itt van az ősz, még a szokottnál is jobb néha beburkolózni egy plédbe, inni egy kis forró teát, hallgatni a zuhogó esőt és közben olvasni.
Az ilyen borongós, kicsit mélabús időjáráshoz egy hasonló témájú történt dukál. Így hát most bátorkodom nektek pár gótikus témájú könyvet is ajánlani.
A gótikus témájú könyvek  általában középkori környezetben játszódó rémtörténetek és kísértethistóriák, amelyek elhagyatott, ódon várkastélyokban és egyéb félelmetes helyszíneken játszódnak. (Forrás: Wikipédia)

Íme pár olyan gyöngyszem a gótikus irodalomból, amiket bátran ajánlok:

1. 
Daphne du Maurier - A Manderley-ház asszonya

,,Az éjszaka álmomban megint Manderleyben jártam."

   Az egyik kedvenc regényem, még a XX. század elejéről. Többek között azért is olyan különleges, mert a mesélőt - a női főszereplőt - nem ismerjük név szerint és az egész sztori alatt sem derül ki a valódi neve. Csak úgy emlegeti magát, hogy: Én, később pedig Mrs.de Winter.
   Én találkozik Maxim de Winterrel a dúsgazdag és jóképű özveggyel. Rövid ismeretségük után gyorsan egymásba szeretnek, majd össze is házasodnak. Nászútjuk után rögtön be is költöznek a tengerparton álló Manderley-házba.
   Ott viszont egyre sokkolóbb események történnek...
   Maxim előző felesége, a mindenki által szeretett, közkedvelt és imádott Rebecca - állítólag - balesetben hunyt el.
   Én életét Mrs. Danvers a Rebeccához végletekig hűséges házvezetőnő kísérti meg, valamint az is hamar világossá válik a számára, hogy Maximnak és a családjának sötét titkaik vannak.
   Rebeccát mindenki szerette, Rebecca gyönyörű volt, tökéletes, jó feleség, kedves, barátságos, ám most mégis halott...
   Én próbálja kideríteni, hogy mi lett a nővel, közben pedig azt is el kell viselnie, hogy mind külsőleg, mind belsőleg folyton-folyvást Rebeccához hasonlítják.

Tipp: Ha nem szeretsz olvasni, akkor legalább adj egy esélyt a Rebecca című musicalnek, amit akár már a YouTube-on is megnézhetsz teljes egészében. Hidd el nekem, kár lenne kihagyni ezt a sztorit!



2.
Kelly Creagh - Soha már trilógia

,,– A rémisztő dolgok is lehetnek romantikusak."

   Szintén az egyik kedvenc könyvem, pontosabban trilógiám, aminek - végre - hamarosan megjelenik magyarul is a befejező része.
   Isobel Lanley az iskola legnépszerűbb lánya. Jó tanuló, ő a pom-pom csapat kapitánya, van egy jóképű barátja. Egyszóval egy igazi üdvöske.
   Aztán irodalom órán a tanára közös tanulócsoportba osztja a visszahúzódó, külön és igencsak furcsa Varen Nethers-szel.
A kép forrása
   Varen egy sötét álomvilágban él, ahol Edgar Allen Poe írásai megelevenednek, ahol az álom és a valóság elmosódik és pont ezért nagyon veszélyes, halálos.
   Isobel hirtelen azon kapja magát, hogy vonzódni kezd a fiúhoz, de ez végül azzal jár, hogy mind a ketten hatalmas veszélybe kerülnek.
   Valaki ugyanis él az árnyékok között és magának akarja Varent...
A kép forrása

Tipp:
Ha szeretted ezt a könyvet, akkor szeretni fogod Edgar Allan Poe munkásságát is, valamint a 2012-es, A holló című filmet John Cusack és Luke Evans főszereplésével.



3.
Bram Stoker - Drakula

,,– Drakula vagyok; legyen üdvözölve házamban, Mr. Harker!"

   Minden vámpíros történet alapja. Az első, az egyetlen, az eredeti, az igazi vérszívós sztori.
   Jonathan Harker a fiatal ügyvéd azért utazik a Kárpátok hegyei közé, hogy nyélbe üssön egy ingatlanvásárlást a híres Drakula grófnak.
   Drakula igazi úriember. Lehengerlő, jóképű, kissé kimért, de kedves és határozott jellem.
   Nem mellesleg pedig van egy szörnyű titka.
 
   Jonathanra és a barátaira hárul a feladat, hogy megállítsák ezt a szörnyeteget még mielőtt Drakula meghódítaná Mr. Harker feleségének, Minának a szívét...és persze az egész világot...
A kép forrása

Tipp: Ha szeretted a Drakulát, akkor  nagy eséllyel - a legtöbb vámpíros könyv is biztosan tetszeni fog. Pl: a Vámpírakadémia sorozat, az Evernight sorozat, Darren Shan regényes története, a Vámpírnaplók, a True Blood és - igen kövezzetek meg - még az Alkonyat is.



4.
Emily Brontë - Üvöltő szelek

,,Akármiből teremtettek is lelkeink, az övé és az enyém ugyanabból van."

   Először nagymamám húgától kértem kölcsön és olvastam el, még a nagy Alkonyat-láz alatt, amikor is a Napfogyatkozásban olvastam, hogy ez Bella egyik kedvenc könyve.
Heathcliff  és Catherine Earnshaw tragikus szerelmének a története.
   Ők ketten ugyanis annyira szerették és annyira gyűlölték egymást, hogy mindenkit -szó szerint - mindenkit elpusztítottak és tönkretettek maguk körül.
   Kapcsolatuk egyszerre volt lehengerlő, csábító, mérgező és gyalázatos, mégis szívszorító, romantikus és bámulatos.
   A történet roppant módon romboló, így csak azoknak ajánlom, akik lelkileg elég erősek, felkészültek.
   A könyv természetesen halhatatlan klasszikus és erős morális témákat feszeget.
A kép forrása

Tipp: Adj esélyt a többi Brontë - nővér könyvének is. Pl: Jane Eyre, Agnes Gray, Villette stb...


5.
Oscar Wilde - Dorian Gray arcképe

,,Minden kép, melyet érzéssel festettek, a festő arcképe, nem a modellé."

   Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a felsorolt kötetek közül ez az egyetlen, ami annyira nem nyerte el a tetszésemet, mert rengeteg olyan dolog akadt benne, ami számomra megrázó volt és gusztustalan. Ám azért elismerem klasszikus mivoltát és bátran ajánlom másoknak, hátha nekik tetszeni fog.
   Dorian Gray gazdag, fiatal, jóképű és megvan mindene, ám mégsem elégedett az életével.
   Szeretne örökké élni és persze örökké olyan fiatal maradni, mint azon a festményen, amit az egyik barátja készít róla.
   Végső elkeseredésében azt kívánja, hogy a kép öregedjen helyette. Ezzel pedig - leginkább tudta nélkül - eladja a lelkét.
   Miután Dorian rádöbben tettének valódi súlyára, szó szerint habzsolni kezdi az életet és mindent kipróbál. Minden olyan dolgot, ami egy halandó embert tönkretenne és meggyalázna.
   Amikor pedig a titka veszélybe kerül,  attól sem riad vissza, hogy gyilkoljon...ez pedig még csak a kezdet...
A kép forrása

Tipp: Ha szeretted ezt a könyvet, akkor bátran adj egy esélyt Londoni rémtörténetek című sorozatnak és A szövetség című filmnek, mert ezekben Dorian Gray karaktere az egyik főszereplő.



Ti szeretitek a gótikus irodalmat?
Melyik a kedvenc gótikus témájú könyvetek?

Megjegyzések