Könyvkritika: Anna Banks - Nemezis - A szeretett ellenség

Anna Banks
Nemezis – A szeretett ellenség (Nemesis)
Nemezis duológia – 1. rész
Magyar kiadás éve: 2017

Fülszöveg:
Serubeli Sepora hercegnő az utolsó Kovács az öt királyságban. A spektórium, amit alkot, mindenkinek energiát ad, de apja most módot lelt rá, hogy fegyverré tegye, és mivel feltett szándéka, hogy háborúba kezd, a lánynak menekülnie kell előle. Az ellenséges vonalakon át Theoria királyságába menekül, de terve, hogy rejtőzködik, kudarcba fullad, amikor elfogják és az ifjú király szolgálatába kerül. 
Tarik csak most vette át Theoria irányítását. és szembe kell néznie az országában dúló pestissel, ami polgárait tizedeli. Egy akadékoskodó szolgára van legkevésbé szüksége, aki a figyelmét szeretné felhívni magára. De Sepora hercegnőt nem lehet levegőnek nézni. Amikor ők ketten végre szemtől-szembe találkoznak, valószínűtlen kapocs alakul ki köztük, ami úgy bonyolítja meg az életüket, ahogy azt egyikük sem képzelte volna. 
Sepora képessége megmentheti Tarik királyságát a csendes pestistől. De megbízhat nemezise iránt érzett erősödő érzéseiben, vagy minden áron rejtse el, mire képes?

   Ha minden jól megy, akkor az idei Könyvhétre érkezik a folytatás és egyben a befejező kötet, ami a Szövetség - A szeretet ereje címet kapta és amit én magam a legeslegjobban várok az idei könyvhetes felhozatalból. :)
   Olvastam már egyszer, még a tavalyi megjelenéssel egy időben, de egyrészt, azért kerítettem rá sort megint, mert kimondottan imádom ezt a történetet és élvezetes olvasmány.
   Másrészt, szerettem volna feleleveníteni a történéseket a befejező kötet előtt.
   Második olvasásra - ha lehet ilyet mondani - még jobban lenyűgözött, egyszerűen tetszett és kész. :)
A magyar kiadás borítója
   Ha csak fele ilyen jó lesz a folytatás, akkor új kedvencet fogok avatni. Anna Banks nagyon jól ír. Érdekes, izgalmas és egyedi dolgokat vetett papírra. Már a Szirénia öröksége trilógiát is imádtam tőle, de úgy voltam vele, hogy csak akkor lehet jó író, ha egy új regénye is legalább annyira leköt. Ez persze így is lett. Ezért is ő az egyik kedvenc írom.
   Sepora és Tarik lehengerlő páros. Nekem még jobb duó volt, mint anno Emma és Galén, pedig ők is jól működtek együtt.
   A hercegnő és a király párosa robbanékony, veszélyes elegyet alkot, ráadásul szuperül működik közöttük a kémia. Cseppet sem tökéletes karakterek, vannak hibáik, de pont ezért nagyon szerethetőek és könnyen lehet velük azonosulni.
   A könyv jól elegyíti a romantika, a fantasy és az akció elemeit, ráadásul egy kivételes, eddig nem ismert világot tár elénk. Vannak benne egy csipetnyi Egyiptom és más, egyéb ókori civilizációk, de fellelhetőek benne egy kitalált, egyedi, disztópikus világ alapjai is.
   Erős hangsúlyt kap a szerelmi szál és a karakterek sorsa sokban - sokszor egymástól függ.
   Mindkét főszereplőt sikerült megkedvelnem, mert Sepora elszánt, céltudatos, bátor és talpraesett, aki nem fél küzdeni, még Tarik vállát egy ország és egy nemzet jólétének terhes sorsa nyomja, de közben folyamatosan próbál helytállni, igyekszik megfelelni önmagának, valamint a népének is.
Sepora
   Vannak még természetesen izgalmas, sok potenciált rejtő mellékszereplők, valamint egy árnyalt személyiségű főgonosz is.
   Ha lehet ilyet mondani, Anna Banks rendkívül látványosan ír. Miközben olvastam azon kaptam magam, hogy szó szerint látom a jeleneteket.
   Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, mert cseppet sem megszokott. Teljesen kikapcsolt, lekötött és sokszor előfordult, hogy egy – egy fejezet után felkiáltottam: Hé! Ez nem igaz! vagy Mi van?
   Olvassátok el! :)
A második rész magyar borítója
   Pár szó a borítóról: A borító már eleve telitalálat. Egyedi és kivételesen szép, illik a történethez. Örülök, hogy anno ez lett megszavazva.
   A képen Seporát magát láthatjuk, az intenzív színek pedig kitűnő kontrasztot alkotnak a fémes hatású testfestéssel, valamint a fémes hátérrel.

Megjegyzések