Könyvkritika: Fiala Borcsa - Bűntény a Dunán

Fiala Borcsa
Bűntény a Dunán
Magyar kiadás éve: 2017

Fülszöveg:
A ​Kecskés-szigeten mostanában igazán szokatlan és rejtélyes dolgok történnek. A nádi billegetők eltűnése, furcsa nyomok az iszapban, egy holttest a sziget közelében… 
Hogy nem hallottál még a Kecskés-szigetről? Sem Bona Petiről és fantasztikus álomfejtő képességéről? Akkor épp ideje, hogy megismerd Petit, a Veréb ikreket és Mirit! Pest kis szigeteinek a felderítése közben ugyanis egy izgalmas és rejtélyes bűntény kellős közepébe csöppennek. 
Fiala Borcsa kalandregényének szereplői briliáns csapatmunkával derítik fel a szövevényes esetet. A kalandos nyomozás közben pedig az is bebizonyosodik, hogy nincs olyan étel, amit ne dobna fel egy kis ketchup.
Fiala Borcsa a wmn.hu főszerkesztő-helyettese, újságíró, blogger. A Szerinted?! című ifjúsági regény és az Egy cirkuszigazgató mindennapjai című vicces anyunapló szerzője. Két kamasz gyerek anyukája és egy fekete nudlikutya odaadó szolgája. Szíve mélyén örök kisfiú, a gyomra magasságában pedig megrögzött habzsidőzsi.
„Csendben bandukoltak a derékig érő fűben, ezúttal Peti sem szórakoztatta a társaságot kalandjainak színes (talán kissé túl színes…) részleteivel. A torkát félelem és aggodalom szorongatta. Ő is határozottan érezte, hogy van valami furcsa és megmagyarázhatatlan feszültség a levegőben. Rettentően aggódott, vajon mit találnak az öbölben. Vajon a nádi billegetők ott fognak fészkelni, a szokott helyükön, mintha mi sem történt volna? Vajon a múltkori eltűnésük csak egy rossz álom volt? És azt a furcsa bőr kulcstartót is csak egészen véletlenül sodorta a partra a Duna? A sziget pedig mindennek ellenére ugyanolyan békés és barátságos, amilyennek mindig is ismerte? Bárcsak. Bárcsak…”

   A történet alapja egy roppant szórakoztató fiúcska, Bona Peti és az ő vészjósló álmai, amikkel sokszor előre látja a jövőt.
   Különleges képességét igyekszik minél kedvezőbben kamatoztatni, de igaz barátai nincsenek. Az apukája egyedül neveli egy a Dunán horgonyzó hajón.
   Peti egy nap újabb álmot lát, aminek következtében megismerkedik a Veréb ikrekkel, Marcival és Morcival.
   Együtt aztán sokféle őrült és veszélyes kaland részesei lesznek, amikor is megpróbálnak rájönni a közeli Kecskés-szigeten zajló sötét és baljós események igazi okára...
   Később még újabb barátokra is szert tesznek, valamint mindenre elszánt ellenségekre is.
   Régen kinőttem már az ifjúsági regényekből, mégis tetszett ez az egész és örülök, hogy végül kikölcsönöztem a könyvtárból.
   Valami könnyed, szórakoztató és gyorsan haladós olvasmányra vágytam, ami kicsit hajaz a régi, nyári élményekre, így esett a választásom erre a történetre.
   Egyébként nem sokat olvasok magyar szerzőktől, de most az egyszer szívesen tettem kivételt, ráadásul kellemes meglepetés ért. Az igaz, hogy világmegváltó gondolatokkal egyáltalán nem volt tele a kötet, de kikapcsolódásnak és olvasós sziesztának tökéletesen megfelelt.
   Az  írónőnek megjelent idén egy másik, hasonló regénye is, ami a Balatonnál játszódik és úgy döntöttem, hogy azt is el fogom olvasni, mert érdekel és mert elnyerte a tetszésem ez a nyomozós-vízpart közelében kalandozós szál.
   A könyv igazi erőssége - szerintem - az az utánozhatatlan, ifjúsági hangulat, ami anno A Pál utcai fiúkból, a Tüskevárból és a  Légy jó mindhaláligból is áradt, valamint külön kiemelném a régi, retro életérzést, amely a régi Bujtor István filmek legemlékezetesebb pillanatait idézte meg előttem.
   Biztos vagyok benne, hogy a mai gyerekek nem járják már ilyen mértékben a természetet, mint az itteni szereplők.
Az írónő  (A kép forrása)
   Peti és a barátai lepkékre vadásznak, csónakáznak a Dunán, kirándulnak, főznek a természetben, lepkehálóval kergetik a rovarokat és meglesik az elvadult természetben élő madarakat. Sokat játszanak a Kecskés-sziget állataival, valamint mindig meglátogatják az öreg Miklós bácsit.
   Óriási lelkesedéssel vetik bele magukat a környéket izgalomban tartó gyilkosságba, mérgezési és zsarolási ügyekbe.
   Az az igazság, hogy nem lett nyíltan kimondva:  ez a sztori a mai korban játszódik és olyan egyértelmű utalást sem kaptunk rá, hogy mikor, szóval az is lehet, hogy a 80-90-es években. Ki tudja...
   A szereplők szimpatikusak és jókat lehetett nekik nevetni.
   Peti a csapat vezére, őt természetesen megkedveltem, de a szívemhez nőtt a szófukar Miklós bácsi, a kis Miri valamint az állatok, főleg Zsuzsi, Gyilkos és persze Bűz úr. :)
   Örültem, hogy többször is ki lett hangsúlyozva az állatok védelme és szeretete, megóvása. Erre sosem lehet igazán elég hangsúlyt fektetni, szóval nálam mindenképpen piros pont.
   Szerettem a sokféle étel és ital megnevezést, mert mindig éhes lettem olvasás közben, azt viszont egyáltalán nem tudom elképzelni, hogy a szülők a kötetben elhangzó módon beszélnek a gyerekeikkel.
Az írónő új regénye
   A vége felé már nagyon idegesített és cseppet sem tartottam reálisnak, hogy Peti apukája és Miri anyukája folyton olyanokat mondtak: Édes öregem, Cukorborsó vagy Kedves kis fickók stb...stb...
   A gonosz bajkeverők kiléte egyáltalán nem okozott gondot, mert már az elejétől sejtettem, hogy kik azok akiknek vaj van a füle mögött, a miért viszont cseppet sem volt kiszámítható és meg is lepett rendesen.
   Bátran ajánlom a 15 év alatti korosztálynak, de akár egy szülő vagy egy nagynéni is jót tud majd rajta szórakozni az esedékes esti mese alkalmával.
   Pár szó a borítóról:  A borító nagyon szép, igényes, sőt először azon akadt meg a tekintetem a könyvtárban.
   Szerintem kifejező, jól illik a történethez és külön kiemelném ezt az éjszakai hátteret.
   Láthatjuk a négy főszereplőt, akik a Dunán hajózva, elszántan sietnek a Kecskés-sziget lakóinak védelmére.

Megjegyzések