Novelláskötetek ajánlója

Sziasztok! :)

   Pár hónapja volt már egy hasonló bejegyzés, abban ugye a kedvenc kiegészítő köteteimről írtam, amik között vannak novelláskötetek is.
   Szakszerűen a kedvenc kiegészítő köteteimről

   Most pedig - egy kis átfedéssel - olyan könyveket fogok ajánlani, amikben sokféle stílusú novellákat olvashattok.

   Íme a lista:

   1. Neil Gaiman novelláskötetek
   Gaimannek több novelláskötete is van, de bevallom nem mindegyiket olvastam még.
   A Törékeny holmikat már igen és mondhatom benne van a Gaiman által képviselt stílus színe-java.     Hátborzongató, gótikus sztorik, meghökkentő és morbid írások, de akadnak viccesek is és olyanok, amik más könyveihez - Amerikai istenek - kapcsolódnak.
   Gaiman másik műve, az Északi mitológia is egy novelláskötet, hiszen az író sajátos hangnemben dolgozza fel benne a germán mitológia legnagyszerűbb alakjait és legmegdöbbentőbb eseményeit.
   Ezen felül mindenképp meg kell még említenem a Tükör és füst című művét, ami egyesek szerint Gaiman egyik legkiemelkedőbb alkotása, hiszen a maximumot igyekszik kihozni a történetekből és persze sziporkázó, csapongó önmagából is.


2. Pokoli báléjszakák
   Az iskolákban kötelező művektől eltekintve ez volt életem első novelláskötete, ezért számomra mindenképpen emlékezetes.
   Öt ismert írónő: Meg Cabot, Kim Harrison, Michele Jaffe, Stephenie Meyer, Lauren Myracle alkotásai olvashatóak benne, amik mind - mind egy misztikus szálakkal átszőtt középiskolai szalagavató bált helyeznek a középpontba.
   Nekem anno óriási élmény nyújtott, mert ebben a kötetben olvastam Stephenie Meyer-től valami újat, ami nem az Alkonyat világához kapcsolódott.
   Mivel magyarul sajnos nem jelent meg, így például kevesen tudják, hogy a Kim Harrison féle Madison Avery és a Nagy Kaszás című írás előzménye volt egy teljes Madison Avery trilógiának is.



3. Esővágy
   Egyik évben kaptam ajándékba Vörös pöttyös szeretetcsomagban és igazából örültem neki, mert előtte mindig csak valamelyik sorozat vagy trilógia második illetve sokadik kötetét küldte a kiadó.
   On Sai-tól már olvastam az Apa, randizhatok egy lovaggal? című alkotást, szóval a stílusa nem volt ismeretlen a számomra.
   Elsősorban fantasy és urban fantasy témájú írások vannak benne, de akadnak kicsit elvontabbak is.
   Volt amit még nagyon szívesen olvastam volna (pl: Éredés vagy Sose szólj be varázslónak!), de valami kimondottan a terhemre volt (pl: Orkszar és barackillat vagy a Hogyan ölne Jung?)
   

4. Agatha Christie novellák
   Ha Agatha Christie akkor elsősorban regények, de a Krimi királynőjének vannak kimondottan jó novelláskötetei is.
   Az én három kedvencem a: Herkules munkái, Gyilkosság a Csendes-házban és Tizenhárom rejtély.     Az első kettőben a piperkőc kis belga, Poirot nyomoz. 
   A Herkules munkái valamilyen szinten összekapcsolódnak és időrendileg követik, kiegészítik egymást, még a Csendes-ház gyűjteményben különálló, egymástól elhatárolódó sztorik vannak, ráadásul A rodoszi háromszög című írás kvázi előzménye a későbbi Nyaraló gyilkosok kötetnek.
   A Tizenhárom rejtély leginkább azért különleges, mert eredetileg ebben a novelláskötetben tűnt fel először Miss Marple és az unokaöccse. Ez volt a Kedd Esti Klub, ahol páran összejöttek és titokzatos bűnügyeket oldottak meg szórakozásból.
   Ezek mellett pedig akad még bőven más érdekes, ijesztő és itt-ott számomra kicsit hihetetlen novella is. Például emlékszem, hogy az Asztarté szentélye címűben megmagyarázta ugyan az írónő, hogy miként történt a gyilkosság, de már akkor sem értettem, mégis hogyan volt lehetséges...


5.  Sherlock Holmes novellák
   Sir ​Arthur Conan Doyle tollából igazából sokkal több Sherlock novella, mint regény született.
   Egyik évben egész jó áron beszereztem az író teljes, két kötetes, majd kétszer ezer oldalas írását, amiben az összes Sherlock Holmes kisregény és novella megtalálható.
   
   Számomra abszolút kedvencek azok a novellák, amik Sherlock eredetileg véglegesnek szánt halála után íródtak, ugyebár azért, mert az írót nem hagyták nyugodni a rajongói.
   Ezekben érződik igazán, hogy a mester sok helyen néha már maga sem emlékezett bizonyos dolgokra, előzményekre, mégis nagyszerűen próbál meg visszakanyarodni eredeti, önnön alkotta gyökereihez.


Hasonló kötetek lehetnek még:











Megjegyzések