Agatha Christie nyomában

 Sziasztok! :)

   A minap újrakezdtem nézni a Poirot sorozatot és gondoltam hozok akkor egy Agatha Christie-vel kapcsolatos bejegyzést.

   Így esett a választásom azokra az AC könyvekre, amik az írónő életéről szólnak, illetve olyan gyűjteményes kötetek, amikről mindenképpen érdemes említést tenni.

   Íme a lista:

1. Agatha Christie - A ​kis szürke agysejtek - Poirot bölcsességei
   A könyvtárban ülve olvastam ki a nagy részét, hiszen idézetek gyűjteménye.
   Poirot mindig körmönfont módon fogalmaz. :)
   Jó volt visszaolvasni az adott részleteket és emlékezni, hogy melyik AC kötetben vagy novellában hangzott el.
   Szerintem arra mindenképpen jó, hogy ha még valaki nem olvasta ezeket a történeteket, akkor kedvet kapjon hozzájuk, hiszen érdekelheti, hogy mikor-milyen körülmények között hangzott el egy-egy mondat.


2. Agatha Christie - Tíz ​kicsi néger / Gyilkosság az Orient expresszen
   Sokan nem is tudnak ennek a könyvnek a létezéséről, amit még 2017-ben adott ki az Európa kiadó és ami Agatha Christie két legolvasottabb, legkedveltebb és leghíresebb művét tartalmazza.
   Az egyik a Tíz kicsi néger, ami egy elzárt szigetre meghívott tíz - látszólag - idegen ember halálesetét dolgozza fel, természetesen roppant csavaros végkifejlettel, valamint egy újabb, AC-re jellemző gyermekversikével.
   A másik pedig a Gyilkosság az Orient expresszen, ahol egy áldozat van, de annál több gyanúsított. 
   Egy igazi klasszikus, hiszen már a hazai irodalomórákon is érettségi tétel.

   
3. Agatha Christie - Miss ​Marple füves könyve
   Szinte ugyanazt tudom írni róla, mint a A kis szürke agysejtek – Poirot bölcsességei című kis könyvecskénél.
   Szuper és csípős idézetek gyűjteménye.
   Miss Marple a tipikus öreg szomszéd néni, aki mindig-mindent jobban tud és állandóan minden lében kanál. A könyvekben ez bájos és bosszantóan édes, de a valóságban az ember a fejét fogja az ilyen habitusú személyektől…én legalábbis biztosan.
   Mindenki kedvenc vénkisasszonya kitűnő megfigyelő és ezen tehetségét igazán jól kamatoztatja. ;)


4. Agatha Christie - Életem
   Ki más is tudhatna többet Agatha Christie életéről, mint maga Agatha Christie?
   Az írónő memoárja, életrajta ez a könyv, amit ő maga írt és legalább olyan izgalmas, rejtélyes, mint az a sok krimi, amit évtizedek alatt kiadott a kezei közül.
   Ír benne a gyerekkoráról, a szerelmi életéről és a házasságáról, az élethez való hozzáállásáról, valamint utazásairól is, ráadásul már-már kívülállóként szemléli és kritizálja az írásait, a detektíveit és persze önmagát.


5. Agatha Christie - Az ​utolsó szeánsz
   Még mindig igen kedvesen tudják, hogy Agatha Christie Mary Westmacott álnéven romantikus regényeket írt, ebben a kötetben pedig azokat a novellákat szedték össze, amikben a természtfölötti játszik főszerepet.
   Persze ezekben a novellákban is történnek gyilkosságok, a krimi szál nem marad el, de nem minden esetben kapunk egyértelmű megfejtéseket és válaszokat, elvégre talán jobb, ha bizonyos dolgok sosem kerülnek napvilágra...
   Hátborzongató.
  

6. Agatha Christie - Így ​éltünk Mezopotámiában
   Gyilkosság ​Mezopotámiában, Találkozás ​a halállal, És ​eljő a halál…csak néhány cím az AC életműből, ahol a szereplők külföldre utaztak és ásatásokon vettek részt vagy éppen olyan történet, ami korhű időben játszódik, az ókori Egyiptomban.
   Agatha Christie azért írt ilyen sok könyvet és novellát a régészettel a középpontban, mert az élet úgy hozta, hogy a második férje, Max Mallowan maga is régész volt.
   Sokat utaztak, így hát nem csoda, hogy az írónő személyes hangvételű visszaemlékezésében ír ezekről a sokszor életveszélyes kalandokról.

Megjegyzések