Szentimentális szerda: John Grogan - Marley meg én

John Grogan
Marley meg én (Marley and me)
Magyar kiadás éve: 2009

Fülszöveg:
Marley imádni való. Marley elviselhetetlen. Marley nélkül nem lehet élni. Marleyt azonnal el kell tüntetni. Mindez igaz. Marley a világ legrosszabb kutyája, akit gazdái, John Grogan újságíró és felesége Jenny kölyökkorában vásárol. Hogyan lehet egy labrador, a legkezesebb és legszelídebb munkakutya ilyen nevelhetetlen? Ezt nem érti a fiatal házaspár sem. A Marley meg én egy gazdi könyve felejthetetlen kutyájáról mindenkinek, akinek volt valaha kutyája, vagy legalább vágyott rá. Aki még e humoros, pergő, személyes és megható történet elolvasása után is akar kutyát, az felkészülten vághat bele ebbe az egész életre szóló kalandba.

   Aki a kutyákat szereti, az rossz ember nem lehet. Tisztában vagyok vele, hogy ez a közmondás/mondás nem így hangzik valójában, de én így módosítottam magamban ennek a bejegyzésnek a kedvéért.
   Mindenki tegye a szívére a kezét és nézzen egy kicsit magába. Ha ez megvolt, akkor gyorsan menjetek ki az udvarra és játszatok egy jó fél órát a kutyátokkal. Micsoda? Hogy vannak itt olyanok, akiknek esetleg nincsen kutyusa?! *megrovó tekintet*.
A magyar kiadás borítója
   Most az egyszer elnézem nektek ezt a súlyos hibát, de ha legközelebb erre jártok, már legyen egy kis kölyök a birtokotokban vagy legalábbis tervben, hogy netán örökbe fogadtok egyet. Jómagam mindenképpen örökbefogadás párti vagyok, mert sajnos tele vannak a menhelyek és a sok kis árvának nagy szüksége lenne megbízható gazdijelöltekre.
   A lényeg az, hogy én nem tudnám elképzelni az életemet kutyák nélkül és John Grogan regénye is pont erre az alappillére építkezik.
   ,, Élni és szeretni a világ legrosszabb kutyájával.” hirdeti a könyv mottója, de vajon ki a megmondhatója, hogy egy eb mikor égetni valóan rossz és csupán mikor csak csintalankodik?
   Élő példa erre a saját kutyánk, Frocli.
   Frocli, akit mi stílusosan csak Kutya úrnak hívunk, nem fajtiszta, hanem labrador keverék kan, aki 2017-ben került hozzánk. :)
   John Grogan életrajzi ihletésű regényében hasonló állapot áll fenn, mint a mi családunk esetében is.
John és Jenny friss házasok és éppen, hogy csak beköltöznek az új lakásba, miután visszatértek a nászútjukról, amikor is Jenny felveti, hogy gyereket szeretne.
   John – lévén, hogy férfi – rögtön bepánikol és az egyik nagyvilági, komolytalan haverjától kér segítséget.
   A tanács a következő: Fogd az autót, ültesd be magad mellé az asszonyt, utazzatok el egy vidéki farmra, ahol nemrég született labrador kölyköket lehet örökbe fogadni. A képlet egyszerű. Ha a kutyával elbírtok, akkor hamarosan egy gyerekkel is, de addig legalább valami más fogja lefoglalni a feleséged.
Kölyök Marley
   Így kerül hát Marley – aki az énekesről, Bob Marley-ról kapja a nevét – a Grogan családhoz.
   Marley nagyon édes, imádnivaló kis jószág, aki azzal tűnik ki a testvérei közül, hogy nem olyan eleven, mint a többiek. Jenny pont ezért választja ki őt, mert úgy gondolja, hogy ilyen nyugodt állattal biztosan nem lesz gondjuk.
   Nagyobbat már nem is tévedhetne…
   Marley nem bírja ha egyedül hagyják, ezért éjszaka megállás nélkül sír és vonyít. Halálosan fél a vihartól. Szívszaggató ugatásával felzavarja a gazdáit és a szomszédokat is.
   Szétrágja a garázs falát. Folyton kiborítja a kutyaeledeles zsákot. Egyáltalán nem szobatiszta. Pórázon, normális tempóban haladni nem tud. Kergeti a környék macskáit, összeverekszik más kutyákkal. Kikaparja a növényeket. Megrágja a cipőket. Megeszi Jenny évfordulós nyakláncát.
Marley és John
   Amikor ivartalanítani viszik, nemes egyszerűséggel a lehajtott kocsiablakon keresztül próbál meglógni. Nem tiszteli a kutyások tengerparti szakaszának alapszabályait. Amikor John és Jenny szeretkezni akarnak nyíltan kukkolja őket és a többi.
   Nyáladzik, harap, karmol és szófogadatlan.
   A házaspár - elkeseredésükben - beíratja kutyaiskolába, ahol is úgy kikészíti az oktatót, hogy onnan örökre kitiltják.
   Marley-ról mindenki azt suttogja, hogy ő a világ legrosszabb kutyája...
   A könyv végére mégis levonható az örök érvényű tanulság, tűnjön bármilyen közhelynek: A kutya, tényleg az ember legjobb barátja.
Jenny, John és Marley
   Lehet rá számítani jóban és rosszban is. A kutya nem kér, nem követel, csupán élvezi, ha szeretik és ha törődnek vele. Többszörösen hálálja meg mindazt a jót, amit a gazdáitól kap.
   A kutya okos, gondoskodó és megérzi a bajt. A kutya hűséges. A kutya nem hazudik, nem színlel, a kutya az kutya. Társ, barát és testvér egy személyben. :)
    A filmet itt előbb láttam, mint a könyvet olvastam volna.
   Owen Wilson és Jennifer Aniston főszereplésével, egy nagyszerű, vicces, romantikus, néhol drámai elemekkel átszőtt családi vígjátékot kaptunk. Én nagyon szeretem ezt a filmet. Mind a mai napig, hogy ha megnézem, biztosan meg is siratom. Szerintem nagyszerű történet, kiváló szereposztással.
   Nagyon könyvhű.
   Teljesen átadja és lefedi Marley valódi jellemét. Igaz, hogy kevés szereplőt vonultat fel, de itt nem is ezen van a hangsúly.
   Mindenkinek csak ajánlani tudom. Aki szereti a kutyás történeteket annak kihagyhatatlan, kötelező darab, mind filmen, mind könyvben is.
   Pár szó a borítóról:  Nekem a filmes borítóval ellátott, keménykötésű könyv van a birtokomban.
   Ezen, az Owen Wilson és Jennifer Aniston által megszemélyesített John és Jenny ölelgetik egymást, őket pedig, a pórázra kötött, kölyök Marley fogja körbe.
   A színek nagyon intenzívek. Vidám, szívmelengető borító ez, ami igazából a film eredeti moziplakátja is egyben.
   Ami mellett nem tudok és nem is akarok szó nélkül elmenni, az az első oldal, belső részén található kép, ami az igazi, öreg Marley-t ábrázolja. Olyan édes.  :)

Megjegyzések