5 érdekesség a Cluedo társasjátékról amit talán még Te sem tudtál - 1. rész

Sziasztok! :)

   Ha emlékeztek még, akkor januárban többször írtam itt a blogon, különböző bejegyzésekben is, hogy barátommal közösen vettünk egy Cluedo társast, amit én azóta egyszerűen imádok.

   Pisti szerint már-már megszállottan Cluedo rajongó lettem, ami kicsit ijesztő, tekintve, hogy a játék különböző gyilkosságok kinyomozására épül.
   Sebaj! Ne aggódjatok!
   Nem lettem őrült gyilkos, csupán csak rajongók a jó krimikért, hála Agatha Christie nagyszerű munkásságának. :)
   Ebben az évben sajnos még nem sok jó könyvet olvastam, ráadásul időm sem volt nagyon, hála az új munkámnak, így sokszor a Cluedo társassal kapcsolódtam ki.
   Ennek az lett az eredménye, hogy kicsit kevesebbet olvasok, de annál többet társasozok, így hát most egy Cluedo-ra vonatkozó bejegyzéssel jövök.

   Remélem elnézitek nekem és osztoztok velem ebben az új szenvedélyemben.

   Addig is, ezen a linken megtaláljátok a legelső ilyen témában írt bejegyzésemet, ami tulajdonképpen egy általam alkotott Cluedo Book Tag volt.

  A hosszúra nyúlt bevezető után, íme az első 5 érdekesség erről a társasjátékról:

1.  
   A játékban ugyebár mindig van egy állandó áldozat, akit a játék elején holtan találnak - általában -  a lépcsőknél és ki kell nyomozni, hogy KI?, MIVEL? és HOL? tette.
   Az áldozat neve az angol verzíóban mindig Dr. Black, még az amerikai verzióban  Mr. Boddy.




2.
    Dr. Orchid, több mint 70 év utána csatlakozott új gyanúsítottként a játékba, amikor is, pár évvel ezelőtt, a készítők és forgalmazók közösen megegyeztek, hogy kiírják a történetből a szerintük legelavultabb karaktert, Mrs. White-ot, a házvezetőnőt.
   A hírt úgy közölték, hogy nyilvánosan ,,megölték" Mrs. White karakterét.



3. 
   A karakterek nevei mindig beszédesek, amik leginkább a játékban őket jelölő színekre utalnak.
   Miss Scarlett személyét tehát mindig a piros bábú jelöli, Mrs. Peacock mindig kék, hiszen a neve pávát jelent, vagyis ő a pávakék színű bábu.
   Mustard ezredes mustársárga, Plum professzor lila, mint a szilva.
   Green atya pedig a zöld.
   Dr. Orchid a rózsaszín, ami az orchidea szóból ered, hiszen a nő járatos a növényi mérgek világában és virágokkal kísérletezik.
   (Mrs. White karakterét anno a nevéhez méltóan a fehér színnel jelölték.)



4. 
   A játék helyszíne mindig és mindenkor a Tudor-kastély, ami azért érdekes, mert az elnevezés a ház építészeti stílusára utal, nem pedig az ott élő Dr. Black/Mr. Boddy családi nevére.
    A Tudor-stílus a Tudor dinasztia uralkodása alatt létező építészeti stílus Angliában, mely a késő gótika és reneszánsz elemeit ötvözi magában. (Forrás: Wikipédia)




5. 
   A játékot egy Anthony E. Pratt nevű férfi és a felesége, Elva, találták ki a II. világháború alatt, akiknek bevallottan Agatha Christie Tíz kicsi néger, valamint a Holttest a könyvtárszobában című könyvei voltak a kedvenceik.
    Az eredeti játékot Murder!-nek nevezték el, amit később Cluedo-ra módosítottak, ami az angol ,,clue", azaz nyom, valamint a latin ,,ludo" játszom szavak szóösszevonása.



Hamarosan jövök a folytatással...
Addig is, ha kedvet kaptatok, hogy Ti is játszatok egy kör Cluedo-t, akkor írjátok meg nekem. :)

Megjegyzések