Filmajánló: Bosszúállók: Végtelen háború

Sziasztok! :)

    Ez idáig törtem a fejem, hogy mit is írhatnék, amivel sokat is mondok, de szinte semmi fontos dolgot nem lövök le a film kapcsán. Végül rájöttem, hogy erről az egészről nem igazán lehet spoiler nélkül nyilatkozni, de én azért mégis megpróbálom. Természetesen senki mozis élményét nem akarom elrontani, mert az nagy szemétség lenne tőlem. :)
   A lényeg az, hogy 2008-ban indult útjára ez az egész Marvel filmes univerzum.
   A stúdió, a rendezők, az összes szereplő, de még az utolsó öltöztető segéd is pontosan tíz évig dolgozott azon, hogy ez a pillanat végre elérkezhessen.
   Jelentem minden szál összefut, mindenki szerepel aki egy kicsit is fontos vagy számít, sok karakter találkozik egy olyan szereplővel, akiről még életében nem hallott és ez bizony totálisan király.
   A történet igazából három fő szálon fut. Egy földi, egy titáni és egy űrbéli helyszínen. A közös ellenség Thanos, az Őrült Titán, akinek célja: összegyűjteni mind a hat végtelen követ és segítségükkel egyensúlyt teremteni az univerzumban. Milliárdok halálának árán...természetesen.
   Hőseink tehát újra összefognak, félreteszik az előző filmekben elszenvedett sérelmeiket és megindul a háború, aminek következtében rengeteg mindenki kényszerül halálos áldozatot hozni.
   A neten már legalább egy éve keringtek a vadabbnál-vadabb pletykák és teóriák arról, hogy például hol lehet az utolsó végtelen kő vagy éppen ki/kik lesznek azok akiknek végleg búcsút mondhatunk.
   Jelentem, senkinek sem volt igaza, mindenki tévedett, mégis annyi mindenre ráéreztek a rajongók, hogy az már pofátlanul tökéletes. A készítők biztosan jót mosolyogtak magukban, amikor olvasták ezeket a rajongói elképzeléseket, majd megrántották a vállukat és minden bizonnyal valami ilyesmit mondhattak: Csak azért sem így fogjuk csinálni! vagy éppen: Így is lehetne, de tuti, hogy nem így lesz!
   Ebben a filmben teljesen felülíródik az elmúlt tíz év és az általunk olyannyira szeretett 18! film.
   A stáblistás jelenet, - ami a film legeslegvégén van és amire higgyétek el, megéri várni - pedig még inkább arra enged következtetni, hogy itt bizony semmi sem az, aminek látszik.
   Természetesen egy évet kell várni a ,,folytatásra". Azért írom idézőjelben, mert ugyebár a stúdió azt nyilatkozta, hogy a két alkotás teljesen különálló lesz és külön is kell kezelni őket, de hát valljuk be: Nagyot téved az, aki így gondolja.
   Ebben a filmben minden összefügg, minden szál kapcsolódik egymáshoz, így azoknak elég érthetetlen lesz, akik akár egyetlen darabot is kihagytak az elmúlt évtized terméséből.
   Én magam a film felétől sírtam, főleg akkor, amikor egy olyan szereplő vesztette az életét, akire egyáltalán nem számítottam. Amikor Thanos elindul az utolsó végtelen kőért és először esik szó az ahhoz kapcsolódó áldozatról...?
   Ott már tudtam, hogy ez az egész nem játék többé.
   A moziban ülők is egy emberként hördültek fel, hogy ez bizony valóban megtörtént és nincs visszaút. Persze a film elején történt dolgok is sokkoltak, de ez azért már mindennek a teteje volt. A két és fél óra végére teljes sokkot kaptam. Komolyan mondom. Nem igazán tértem még magamhoz és idő kell, hogy megemésszem a dolgokat.
   Attól persze nem lehet eltekinteni, hogy a Végtelen háború látványos volt, 3D-ben első osztályú élményt nyújtott, ráadásul a sok drámai történés mellett erősen jelen volt a humor faktor is, amiért - nálam - Pókember, Űrlord, Vasember, Dr. Banner, Thor és Mordály voltak a felelősek.
   Epikus jelenetekből sem volt hiány, sőt, szinte csak az volt benne.
   Nagy előnye volt még a filmnek, hogy emberivé, sebezhetővé tették Thanos karakterét, amivel időnként szimpatizálást és együttérzést is kiváltott a nézőkből. Persze tagadhatatlan, hogy egy kegyetlen gyilkos, de attól még simán meg lehet érteni az ő szándékait is.
   Egyszerűen megható és szívszorító volt látni, ahogyan ezek a hősök megértek a feladatra és volt olyan pillanat, amikor tényleg elhittem nekik, hogy képesek lennének megmenteni a világot.
   Az viszont kimondottan fájt, hogy két fontos karakter is csak említés szintjén tűnt elő, de gondolom nekik a későbbiekben lesz fontos szerepük.
   A Végtelen háború, nevéhez méltóan, végtelenül okos, körmönfont alkotás, amiben - szerintem - tényleg minden benne volt.
   Meglepődnék, ha nem lenne már most filmtörténeti klasszikus és lehet szidni, lehet azt mondani, hogy már túl sok a szuperhősös mozi, de egy dolog tagadhatatlan: Tíz év kemény és kitartó munkájának gyümölcse. Le a kalappal mindenki előtt, aki részt vett a Marvel filmes univerzum kiépítésében, mert bizony minden egyes rá áldozott pillanat megérte.
   Hatalmas élmény volt, sosem feledem és ezért hálás vagyok. :)
   Ui: Tuti, hogy ezzel a filmmel a Marvel még újabb tíz évet megalapozott magának.

Megjegyzések