Fókuszban: az erdő

Sziasztok! :)

   Most lehet, hogy azt gondoljátok: teljesen rabja lettem az erdőknek és már eléggé idegesítő a megszállottságom, hiszen az elmúlt pár hétben kétszer is hoztam erdővel kapcsolatos, fotós témájú bejegyzéseket és akkor most még itt van ez is...
   Ám jött ez az ötlet és úgy éreztem, hogy egyszerűen muszáj lesz leírnom, jobban kidolgoznom ezt a tárgykört, szóval bátorkodtam összeszedni pár olyan regényt, amiknek fő eleme, központi témája és jelentős helyszíne, motívuma egy bizonyos erdő.

   Remélem, hogy még nem megyek az agyatokra és értékelitek a bejegyzést. :)

   Íme a lista:

1.
Naomi Novik - Rengeteg
   Mivel mással kezdhetném a felsorolást, mint Naomi Novik standalone regényével, a Rengeteggel, aminek ugyebár már a címe is mutatja, hogy főszerepet játszik benne egy erdő.
   A történetben Agnyeska és Szarkan, a varázsló kalandjait követhetjük nyomon, akik mágiával és nem kis elszántsággal veszik fel a versenyt a Rengeteg ellen, ami tulajdonképpen egy élő, lélegző és igencsak gonosz, gyilkos szándékú erdő.
   Ahogy haladunk előre a történetben, úgy ismerhetjük meg aztán az erdő titkait és megosztó indítékait is, így hát a kötet végére akár még mi magunk is a rabjai, behódolt követői lehetünk ennek a csalfa és szörnyű halálokkal teli ligetnek...




2. 
Melissa Albert - Mogyoróliget
   Egy újabb, kimondottan beszédes című regény, ami elvileg egy sorozat kezdő kötete, de egyébként önálló kötetként is simán megállja a helyét.
   Miután elolvassuk a könyvet, rá kell jönnünk, hogy a Mogyoróliget tulajdonképpen egy szörnyű titkokkal és sötét tündérmesékkel teli birtok neve, mégis fontos megemlíteni, hogy egy mogyorófákkal határolt erdő veszi körül, ami átjáró egy másik világba.
   Ebben a világban, aminek Végvidék a neve, élnek és lélegeznek az Althea Proserpine nevű írónő tollából megelevenedett szereplők, akik sokan maguk is gyilkosok, gonosztevők és bosszúra szomjaznak...



3. 
Holly Black - A kegyetlen herceg
   Egy ármánykodó és kegyetlen tündérekkel teli világban játszódik ez a regény, ahol egy a halandók világából elrabolt testvérpár próbál boldogulni, több-kevesebb sikerrel.
   Ám fontos megemlíteni, hogy a helyszín, egy csodálatos és veszélyes mágiával átitatott erdősség, ami sok titkot és még több veszélyt rejt, mint azt bárki is gondolná.
   Holly Black egyébként kitűnően érzékelteti ezt a csalitos, erdős - ligetes tájt, a könyv tele van káprázatos, roppant élethű és megelevenedő leírásokkal, szóval már csak ezért is megéri elolvasni...



4. 
J. K. Rowling - A teljes Harry Potter sorozat
   Hiszen ha erdő, akkor Tiltott Rengeteg, ha Tiltott Rengeteg, akkor pedig Harry Potter. :)
   Gyermekkorunk egyik kedvenc helyszíne, a Roxfort melletti erdő, ami minden diák számára tiltott, kivéve persze ha arra vágynak, hogy roppant fájdalmas körülmények között halálozzanak el.
   Elvégre az erdőben akromantulák (is) élnek, de itt laknak a kentaurok, unikornisok, néha napján vérfarkasok is randalíroznak, meg persze dementorok.
   Mindenki kedvenc, busa fejű óriása, Hagrid a vadőr és néha  (Na jó, sokszor!) Harry, Ron és Hermione is kirándulnak errefelé.
   Az erdőben tanyázó Voldemortról és halálfaló csatlósairól meg már ne is beszéljünk...



5.
Julie Kagawa - A teljes Vastündérek sorozat
   Ami kicsit hasonló a Holly Black féle tündéres szériához, kivéve persze, hogy itt nem annyira kíméletlenek a halhatatlan tündérek...vagy mégis?
   A lényeg pedig mégis az, hogy a Vastündérek sorozat egyik központi helyszíne a Vaderdő, ez az elvadult, gyilkos szándékú pagony, ami ugyebár a Téli és a Nyári udvar között - körül helyezkedik el és ahol hőseink, Meghan, Puck, Ash és Kacor, maguk is sokat kalandoznak...
   Igazából nem is tudom eldönteni, hogy Julie Kagawa vagy Holly Black varázserdejét szeretem-e jobban?




6. 
Katherine Arden - A medve és a csalogány
   Egy már-már lírai hangvételű, csodálatosan megírt sorozatról beszélünk, aminek az első kötete a kietlen és fagyokkal teli, vad, orosz vidéken, ott is a messzi, északi erdőben játszódik.
   A kis, majd egyre inkább felcseperedő Vaszilisza életét követhetjük nyomon, akit különös tehetséggel áldott vagy éppen vert meg a sors, hiszen a lány látja az erdő egyaránt jóindulatú és gonosz szándékú szellemeit, démonait is, így hát cseppet sem mindennapi életét él.
   Valahol a fák között pedig ébredezik a medve és arra készül, hogy leigázza ezt a világot...



7.
Suzanne Collins - Az éhezők viadala
   Most lehet, hogy azt gondoljátok, hogy ebben nincs igazam, de ha jobban belegondoltok, akkor biztosan rájöttök, hogy az első rész - szinte végig - tulajdonképpen egy erdőben játszódik.
   Igaz, hogy az az erdő mesterséges, bizonyos része csupán csak egy, a Játékmesterek által létrehozott hologram, de akkor is fontos, központi szerepet tölt be a trilógia első kötetében.
   Arról pedig semmiképpen se feledkezzünk el, hogy Katniss és Gale szeretnek a 12. körzet mögötti erdőben vadászni, barangolni és hát  tulajdonképpen csak ott lehetnek igazán önmaguk.




8.
Neil Gaiman - Csillagpor
   Utolsóként pedig, az egyik kedvenc regényemet a Csillagport említem, ami ugyebár arról szól, hogy egy Tristran nevű naiv fiú elindul Tündérföldére, hogy elhozzon a szerelmének egy hullócsillagot.
   Barangolásai során pedig keresztül-kasul bejárja a varázslat földjét, ami ugyebár telis-tele van gonosz boszorkányokkal, trónkövetelő hercegekkel, repülő kalózokkal és egy csodálatos csillaggal.
   Akik csak a filmet látták, azok például nem is tudják, hogy Tristran majdnem életét veszti egy hervatagosban, ami tulajdonképpen egy olyan erdő, melynek fő célja, hogy mindenképpen elpusztítsa és megölje az arra tévedt utazókat...

Megjegyzések