Fókuszban: A kedvenc könyvborítóim

Sziasztok! :)

   Örök közhely, de egyben örök igazság, hogy soha ne ítéljünk, ne válasszunk könyvet a borítója alapján, de azért tagadhatatlan, hogy sokszor vannak olyan esetek, amikor a kinézet is nagyban hozzájárul egy-egy kötet kiválasztásához, elolvasásához.
   Az egyetemre írtam egy beadandót, ami azt a kérdést járta körbe és elemezte részletesen, hogy milyen szempontok alapján válasszuk ki a következő olvasmányunkat.
   Ennek apropóján jutott eszembe, hogy az idei év első Fókuszban bejegyzésében összeszedem azokat a könyveket, amiknek mindig is imádtam a borítóját.

   Azt azért külön kiemelném, hogy a legtöbb esetben a borító fogott meg, de a benne rejlő történet is remek volt. :)

   Listámhoz a magyar és külföldi kiadásokat egyaránt alapul vettem.

   Íme:

1. Rachel Hawkins - Hex Hall sorozata
   Legfőbb kedvenceim a négy kötetes, boszorkányos Hex Hall sorozat borítói, amik már az első pillanattól fogva teljesen magukkal ragadtak.
   Ez a kettéosztott, fejjel lefelé is fordítható borító annyira kreatív, jópofa, ráadásul a képek mind-mind illenek a történethez, néha még kicsit spoileresek is arra, bár azt még mindig nem értem, hogy a cuki fekete cica és a holló miért vannak rajta a borítókon, hiszen egy-egy mondaton kívül nemigen szentel nekik több figyelmet az írónő...
 


2. Az eredeti Csillagok háborúja trilógia
   Az Agave kiadó anno saját borítót és megjelenést tervezett az űropera három, eredeti részének, ami egyszerűen zseniális, szemkápráztató, szintén nagyon kreatív és persze meseszép.
   Ez a kép a képben dolog szuper, hiszen minden rajongó mást és mást vél először felfedezni a borítón, de ha jobban szemügyre vesszük, végül minden apró részlet, karakter és fontos jelenet a helyére kerül.
   Külön kiemelném, hogy a kötetek gerincei is legalább ilyen találékony módon vannak megoldva és díszítve.



3. Nora Roberts - O’Dwyer-örökség trilógia 
   A Gabo kiadó méltán híres arról, hogy szeretnek saját borítókat tervezni az általuk kiadott kötetekhez és a Nora Roberts féle O’Dwyer-örökség trilógia is pont az egyik ilyen - számomra - pozitívan kiemelkedő sorozat.
   Nagyon illik a történethez. 
   Titokzatos, varázslatos és misztikus, mint maga a sztori, ráadásul csodaszépek, igaz picit sötét tónusúak, ám intenzívek a színek.



4. Charlie N. Holmberg - A papírmágus trilógia
   Szintén a Gabo kiadó egyik kiemelkedő munkája, amit Sánta Kira rajzolt és tervezett a sorozathoz.
   Szerintem sokkal szebbek, mint a külföldön megjelent eredeti kiadások borítói.
   Megint csak kiemelném, hogy teljes mértékben illenek a történethez, ráadásul látszik, hogy kézzel lettek festve vagy legalábbis olyan hatást keltenek, amitől még szebbek lesznek a képek.



5. Soman Chainani -  Jók és Rosszak Iskolája sorozat
   Habár magát a sorozatot valahol a második kötetnél elengedtem, mert igazából annyira nem nyerte el a tetszésemet, a borítókra attól még szívesen gondolok vissza, hiszen remek kivitelezésűek, amik picit a mangák és animék világára emlékeztetnek, mégis egyediek és kiemelkedőek a mese alapú regények palettáin.


Hasonló borítók lehetnek még:















Megjegyzések