Kézműves sarok: Kollázs, scrapbook és pocket letters...mi a különbség?

Sziasztok! :)

   A legutóbbi Kézműves sarok bejegyzésem alkalmával megmutattam nektek az ünnepi scrapbook és pocket letters újdonságokat, amikor is Molyon felmerült egy hozzászólásban, hogy tulajdonképpen mi is a különbség ezek között a csodák között?
   Így jött ennek a bejegyzésnek az ötlete, amiben megkísérlem bemutatni és elmagyarázni nektek a különbségeket, hasonlóságokat, egyéb fajtákat és eredetüket.

   Előre leszögezem, hogy én sem vagyok képben teljesen a dolgokkal, így a Forrásokat igyekeztem jelölni.

   Íme:

1. Kollázs...avagy mindennek az eredete?
   A kollázs, a francia collage szóból származik, annak átirata és olyan művészi alkotás, aminek az a lényege, hogy egy adott, általában egységes felületen, különböző képeket, fényképeket, újságcikkeket, leveleket, tárgyakat és bárminemű emlékeket halmozunk fel, amik akár így külön ábrákat is alkothatnak.
   A kollázs lehet akár irodalmi művekbe beékelt egyéb párbeszédek, cikkek, hírek és szövegek egysége is.
   A képzőművészetben  papír, fénykép, textil, fa, fém vagy más, egyéb anyagok darabjaiból illesztenek össze, néha egészen furcsa, szürreális módokon, kiemelkedve az alap környezetükből.
   Ma már nagy divatjukat élik az úgynevezett kollázs képkeretek, amik több, különböző fajta és méretű, kisebb keretekből állnak össze egy nagy egésszé és ezekbe bármilyen fényképeket beletehetünk.
   A kollázs a kubizmus, a 20. századi avantgárd művészeti mozgalom egyik fő iránya volt, melyek leginkább Picasso és Braque alkotásai nyomán lettek népszerűek és terjedtek el.




2. Scrapbook...vagyis egy díszes emlékalbum?
   Eredetileg a annak a hobbinak a neve, aminek célja a személyes és családi/baráti emlékek, élmények, fényképekkel és egyéb tárgyakkal, levelekkel, írásokkal, jegyekkel díszített rendszerezése, elrendezése volt, mindezek összegyűjtése egy vibráló, színes albumba.
      Hagyományának eredete egészen az ókorig nyúlik vissza, bár ezek csupán kezdetleges scrap-albumok voltak, ám a nyomdászat, könyvkötés és a fényképeszet elterjedésével egy teljesen új, modernebb formája alakult ki, ami aztán később tovább fejlődött egy kézműves-hobbi irányzattá is.
   Vannak már scrapbook technikával készített képek, képeslapok, üdvözlőkártyák és naplók is.
   Ezek már inkább díszes, változatos tematikákat felölelő emlékkönyvek, igaz kevésbé személyesebbek, de alkotóik legalább akkora energiát fektetnek az elkészítésükbe.
   Úgynevezett vizuális, gyönyörködtető funkciókkal rendelkeznek és különböző papírkészletek, szalagok és dekortapaszok (washi tape), nyomatok, bélyegzők, vágatok és chipboardok vagyis díszítőelemek teszik őket még szebbé.



3. Pocket letters...avagy a 9 részre bontott kártyák és a bennük rejlő ajándékok?
   A pocket letters kitalálója és megalkotója, szellemi termékének első számú tulajdonosa Janette Lane.
    Alapvetően a scrapbook alapjaiból fejlődött ki, annak az egyik továbbgondolt változata, de a
lényege mégis az, hogy van - általában - 9 egyforma, egyenlő részre felosztott A4-es méretű albumlap, ami kis zsebeket, úgynevezett pocketokat tartalmaz és ezeket egy adott témában díszítik, a hátuljába pedig apró, figyelmes ajándékokat lehet elrejteni.
   Elsősorban a levelezőtársaidnak tudod ezeket elküldeni, cserélni velük, de ma már az is egyre inkább elterjedt, hogy ha nem küldöd el őket, akkor ezekben is egyszerűen csak gyönyörködsz, mint megannyi kézműves alkotásban.
   Szabványméretük eredetileg a 8.5x11 inc. 
   Én például saját, a számomra a legideálisabb és legkényelmesebb szabvánnyal dolgozok, ami 6.9x11 cm és picit nagyobb, mint az átlag pocket méret, de akkor is szeretem.



+1 Junk journal...a szemétből alkotni valami újat?
   Az elmúlt évek alatt fejlődött ki szintén a scrapbookból, aminek az a lényege, hogy olyan kézműves, díszes naplót készítünk, aminek levélszemetek, foltos, akár kicsit penészes, kávéval leöntött papírok és más, egyéb régies, antikolt hatású díszek az alapjai.
   Valamint fontos még a több, különböző rétegek alkalmazása, legyen az papír, textil vagy éppen fa.
   Díszei lehetnek még a csipkék, bélyegek, érmék, szalagok, levelek, kották, gombok is, ráadásul ezeket sokszor kézzel összevarrják és ettől még inkább régiesebb, ódon hangulatot kölcsönöznek neki.
   Egyáltalán nem szégyen, sőt alap elvárás, hogy a junk journal nyugodtan legyen megviselt, gyűrött, pecsétes, kopott és újrahasznosított.
   Lényegében naplózott, albumba foglalt könyvecske, amibe talált tárgyakat, emlékeket, gondolatokat, ötleteket és inspirációkat gyűjtenek, rögzítenek.


Források gyűjteménye:





Megjegyzések