Karakterek, akiket az eszükért szeretünk

Sziasztok! :)

   Amikor még gimibe jártam, bizony sokszor én magam is megkaptam, hogy mekkora stréber vagyok...sőt, egyszer még az egyetemen is az egyik csoporttársamtól.
   Ezek a ,,vádaskodások" akkor nem estek jól, de az évek alatt rájöttem, ha nem foglalkozunk az ilyen jellegű leszólásokkal és azokkal, akik mondják, ezek inkább bókok, hiszen az ember igenis legyen büszke arra ha okos.
   Az semmiképpen sem szégyen ha nagy a tudásod, ha szeretsz tanulni és legfőképpen tudod is azt hasznosítani az élet bármely területén.
   Szóval: Fel a fejjel stréberek! Stréber, légy büszke! :)

   Az alábbi bejegyzésben olyan irodalmi karaktereket szedtem össze, akik egy-egy könyvben az eszükkel lettek sikeresek, az eszükkel hódítottak vagy éppen megmentettek másokat, mert sokkal több eszük és/vagy tudásuk volt, mint a többi szereplőnek.

   Íme a lista:

1. Hermione Granger
   Ki más is lehetne az első ezen a listán, mint a Harry Potter könyvek fő strébere, Hermione Granger, akinél kezdetben nem ismerünk okoskodóbb, tudálékosabb embert és aki igenis büszke arra, hogy mennyi mindent tud a varázsvilágról, mennyire tájékozottan mozog a muglik és a varázslattal élők világában, ráadásul imád olvasni, imádja a kihívásokat.
   Hermione tudása részről-részre szinte mindig megmutatkozik, hiszen az esetek többségében ő az, aki kihúzza a csávából Harry és Ron kettősét.
   Az első részben ő oldja meg Piton bájitalos feladványát, a másodikban ő jön rá, hogy a Titkok kamrájának szörnyetege egy baziliszkusz és még sorolhatnám, a hetedik részben pedig még Ron is elismeri, hogy nélküle nem indulhatnak el, mert nem bírnák semeddig.
   Kétségtelen, hogy a világirodalom egyik legismertebb és legokosabb női karaktere.


2. Robert Langdon
   Szimbólumkutató, a Harvard egyetem egyik legelismertebb professzora, aki nem éppen egy kalandor típus, mégis mindig belekeveredik valami életveszélyes és titkokkal teli eseménybe, aminek aztán az lesz a vége, hogy vagy menekülnie kell vagy rá hárul a feladat, hogy megoldjon és
megfejtsen pár csavaros kódot/feladványt, esetleg mindkettőt.
   Langdon professzor végtelenül szerény ember, alázatos, aki sosem kérkedik a tudásával, de lássuk be, hogy nélküle semmi érdemleges előrejutás nem történne a cselekményben, hiszen egyszerűen verhetetlen a történelmi, irodalmi, művészettörténeti és egyéb lexikális tudása.
   Leplezett ő már le számos gyilkosságot, világuralmi és vallási összeesküvéseket, megfejtette Jézus és Mária Magdolna titkát, lebuktatott vegyi fegyverekkel mahináló milliárdosokat, valamint olyan mesterséges intelligenciát is, aki önálló tudatra ébredt.


3. Millard Nullings
   Ransom Riggs - Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei sorozatának egyik - számomra-  legszimpatikusabb és stílusosan legkülönlegesebb szereplője, a fiú, aki láthatatlan.
   Ezt a láthatatlanságot igyekszik kihasználni, főleg amikor a barátai bajba kerülnek. Persze nem örül neki, hogy pucérkodnia kell, ebből pedig sok humoros jelenet forrása is adódik.
   Millard mindezek mellett önjelölt hobbi térképész, a különlegesek világának kutatója, aki többek között a Napok térképét is megalkotta.
   A harmadik kötetben az ő segítségével és tudásával jutnak el hőseink a Lelkek könyvtárába.
   Véleményem szerint láthatatlanságát tudásával igyekszik kompenzálni, így próbál meg kitűnni és észrevehetővé válni, ami természetesen nem baj és teljesen érthető.
   Bátor, jólelkű, kedves és szerény fiú, akire mindig-minden körülmények között lehet számítani.


4. Helen Tuttle
   Nemrég olvastam Lois Duncan - A másik Én című könyvét és abban szerepelt Helen karaktere, aki indián gyökereit és az ősei tudását ismerve, felhasználva, már a kezdetek-kezdetén figyelmeztette az akkor még naiv és hiszékeny Laurie-t, hogy a nővére valami végtelen gonosz dologban sántikál.
   Helen egy visszahúzódó, kedves és csendes lány, aki az iskolaév elején új helyre költözik és itt próbál meg beilleszkedni.
   Különcségét senki sem nézi jó szemmel, emiatt sokszor hátrány, kiközösítést éri.
   Érzelmi intelligenciája is igen magas, hiszen ő az egyetlen, aki már akkor is barátkozik Jeff Rankinnal, a szintén meggyötört és kigúnyolt fiúval, amikor még szinte nem is ismeri.
   Tudásáért, megérzéseiért és figyelmeztetéseiért végül bizony igen csúfos árat fizet, de előrelátásával még azután is segít Laurie-nak, amikor fizikailag már nincs jelen a történetben.


5. Mark Watney
   Ő az az irodalmi karakter, aki arról lett híres, hogy a saját ürülékével trágyázott krumplival élte túl a Mars bolygó viszontagságait.
   Eredetileg biológus és mérnöki kvalitásokkal is egyaránt rendelkezik, de amikor egy tragikus véletlen folytán magára marad a Mars bolygón, hamar rá kell jönnie, hogy túlélésének záloga, ha kihasználja intelligenciáját,valamint kitartó lesz és bátor.
   Találékonysága nem ismer határokat, akárcsak éles esze és lelki ereje sem.
   Éveket tölt egyes-egyedül a Marson és azt a lehetőségeihez képest teljesen belakja, otthonossá teszi, közben pedig igyekszik eltervezni, majd megvalósítani a megmenekülését, valamint felvenni a kapcsolatot a NASA-val és az otthoniakkal.
   Talpraesettsége, előrelátása, valamint kitűnő reakcióideje sokszor az életét menti meg, egy-egy rizikós helyzetben.
   

Hasonló karakterek lehetnek még:

 Will Faratalli
   A szörnyszívű című könyvből, aki humorával, együttérzésével és irodalmi tudásával lesz főszereplőink segítségére és a kettejük közötti románc kialakulásának nagy előremozdítója.
   Mindig jó tanácsokkal látja el Kyle-t és sokszor apja helyett apja.


Annabeth Chase
   A Percy Jackson könyvek Hermione Grangere, aki Pallasz Athéné, a bölcsesség istennőjének lánya.
   Kitűnő harcos és stratéga, valamint óriási tudással és lexikális ismeretekkel rendelkezik a mitológia és az istenek világáról, ami nem egyszer hasznára van Percy hősködéseinek is.
   Mindezek mellett pedig, bátor és kedves lány.

Jericho Barrons
   Őt már említettem legutóbb a Kedvenc badass férfi karaktereim című bejegyzésemben.
   Mint írtam róla korábban is, antikváros, könyvkereskedő, aki nemcsak a testével, hanem az eszével is hódít.
   Védelmező, nagyszájú, vagány, de igazi harcos, akire mindig-minden körülmények között lehet számítani.
   Az ellenségeit nem kíméli és kegyetlen velük, de ez érthető is.


Diana Bishop
   A Mindenszentek trilógia boszorkánya és az alkímia történetével foglalkozó fiatal történész, aki egy véletlen folytán talál rá az oxfordi Bodley könyvtárban, egy titokzatos, elveszettnek vélt könyvre, az Ashmole 782 névre hallgató kéziratra.
   Ezzel pedig olyan lavinát indít el a vámpírok, boszorkányok és démonok hatalmi játszmáinak világában, ami akár halálos is lehet a számára.
   Diana mágiája a történet előrehaladtával szépen-lassan fejlődik és végül ő lesz az egyik legerősebb boszorkány, aki alkímiai és történelmi tudását nem egyszer hasznosítja.

Megjegyzések