Történet a történetben

 Sziasztok! :)

   Ebben a bejegyzésben olyan könyveket mutatok be nektek, amiknek a cselekményében fontos szerepet játszik még egy történet.

   Ezekben a regényekben az a közös pont, hogy vagy egy író pillanatait mutatja be, hogy miként is alkot, esetleg komplett részletek szereplnek egy adott műből, ami aztán fontos szerepet játszik a cselekmény további alakulásában.

   Íme a lista:

1. Cornelia Funke - Tintaszív
   Eredetileg a Tintenwelt trilógia első része, de minő meglepő, hogy idehaza sajnos csak az első kötet jelent meg. :(
   Mortimer Folchart, a könyvkötő, aki különleges képességgel bír. Ha hangosan felolvas egy könyvből, akkor a szereplők életre kelnek és kilépnek a lapok közül, ám ennek nagy ára van, hiszen a mi világunkból valaki bekerül az olvasott történetbe.
   Mortimer sok-sok évvel ezelőtt így veszítette el a feleségét, azóta pedig megszállottan járja a könyvesboltokat, antikváriumokat és könyvtárakat is, hogy megtalálja a Tintaszív egy példányát és visszahozza a feleségét, az egyik szereplőt pedig hazaküldje az ő világába.
   Mo lánya, Meggie szintén imád olvasni és rajong a könyvekért, az igazi kalandok pedig még csak most kezdődnek…
   A regényben megismerhetjük magát az írót is, a Tintaszív alkotóját, akitől megtudjuk, hogy miért alkotta és írta meg ezt a történetet, milyen dolgok inspirálták, mely karaktereit szereti és melyeket kevésbé és a többi...




2. Nicolas Barreau - Párizs mindig jó ötlet
   Nicolas Barreau regényei egyébként gyakran épülnek az olvasás szeretete köré, szóval nem meglepő, hogy ebben a regényében Rosalie elvállalja egy mesekönyv illusztrálását, amit később teljesen megszeret és a rajongójává válik, ám aztán egy amerikai fiatalember plágiummal vádolja...
   A könyv érdekessége, hogy a kötetben valóban megtalálható - teljes egészében - a mese, ami A kék tigris címet viseli és aminek itt is megismerhetjük az alkotóját, azt, hogy mi inspirálta a mű keletkezését, kinek íródott és mi célból.



3. Colleen Hoover - Verity
   A történet egyébként egyszerre romantikus, erotikus sztori, amiben vannak thriller elemek, de szerintem nem ezeken volt a hangsúly, ami egy cseppet sem zavart.
   Inkább valamiféle csavaros lélektani kriminek mondanám, amit átsző a sok titok, hazugság, képmutatás, gyűlölet és persze a tiltott romantika.
   Ez a könyv – a könyvben megoldás roppant módon tetszett. Először azt hittem, hogy majd követhetetlen lesz, esetleg zavaró, de nem volt az, hiszen egy önéletrajzi műről van benne szó, ami tulajdonképpen visszaemlékezésekként hat.
   Az egyik főszereplő, Lowen, maga is író, így megtudhatunk pár érdekességet az ő könyveiről, de közben felkérik egy tragikus balesetet szenvedett másik írónő, Verity műveinek a befejezésére.
   Így történik hát, hogy Lowen rábukkan Verity önéletrajzára, ami súlyos titkokat rejt és persze elborzasztja őt, majd tragédiák sorát indítja el...
   A regény két szálon fut. A jelenben és a múltban, Verity naplószerű önéletrajzában.




4. Richard Castle - Hőhullám és a Nikki Heat könyvek
   A Castle című igen sikeres krimisorozat könyvváltozata, pontosabban annak úgymond életre kelt verziója.
   A sorozatból tudjuk, hogy Richard Castle egy sikeres író, aki a Derrick Storm krimikkel futott be, de egy idő után elakad velük és megelégeli, hogy mindig ugyanarról a karakterről ír.
   Ekkor a New York-i rendőrség felkéri őt egy gyilkossági ügyben tanácsadóként, a sors pedig úgy hozza, hogy Castle - főként szórakozásból és unalomból - ott is marad állandó segítőként.
   Megihleti társa, Kate Beckett nyomozónő, akiről aztán Nikki Heat figuráját mintázza, megalkotva ezzel egy új fandomot, amibe persze önmagát és a rendőrőrs sok munkatársát is beleírja, csak más-más álneveken.
   Érdekesség még, hogy a sorozat akkora siker volt Amerikában, hogy nemcsak a Nikki Heat, hanem a Derrick Storm könyveket is megjelentették, Richard Castle írói néven, több, különböző alkotó tollából.




5. Jodi Picoult és Samantha van Leer - Sorok között duológia
   Delila egy magányos, fiatal lány, aki gyűlöli az iskolát, viszont imádja a könyveket.
   Óriási kedvence a Sorok között című mese, amiben rajong Olivér, a jóképű és bátor herceg karakteréért.
   Egyik nap, olvasás közben, Delila és Olivér - meglepő módon - élénk beszélgetésbe elegyednek egymással, s így kezdődnek hát nem mindennapi kalandjaik.
   A történet itt is két szálon fut. Egy a jelenben, ahol Delila életét és mindennapjait ismerhetjük meg, miközben az szépen-lassan összeolvad a mágikus erővel bíró mesével és több szereplő is kilép a lapok közül, aztán persze vannak részletek magából a megírt sztoriból is.
   A második kötetben már megismerhetjük a mese írónőjét és annak fiát, akik maguk is meglepődnek amikor azzal szembesülnek, hogy életre keltek a karakterek.

Megjegyzések