Könyvkritika: Agatha Christie - Adventi krimik és Karácsonyi krimik

Sziasztok! 

   Ebben a bejegyezésemben Agatha Christie két olyan gyűjteményes kötetéről hozom a véleményemet, kritikámat és értékelésemet, amelyek segítettek kicsit jobban ráhangolódni az ünnepekre, hiszen Karácsonykor játszódnak és amik természetesen mind-mind izgalmas történetek a Krimi Királynőjének tollából.

   Eddigi Agatha Christie regények amikről már írtam a blogomon:


 






Agatha Christie
Adventi krimik (Midwinter Murder)
Magyar kiadás éve: 2020

Fülszöveg:
Egy bögre forró tea, egy puha takaró és egy kötetre való Agatha Christie-novella. Mi más kell még a téli estékre, amikor egyre rövidebbek a nappalok és sötétebbek az éjszakák?
Tomboló hóviharok, veszélyes ajándékok, méreg a portóiban és egy váratlan látogató… Ezekben az advent és újév között játszódó novellákban Agatha Christie minden híres nyomozójával találkozhatunk. Miss Marple egy gyógyszállóban tölti a karácsonyt, Hercule Poirot vidéken, Parker Pyne Mallorcán, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite egy kastélyban, Tommy és Tuppence pedig egy vidéki fogadóban – a nyomukban pedig ott jár a halál…

   Ez egy viszonylag friss megjelenésű kötet, idehaza és külföldön is és sokan nem fogadták kitörő örömmel, hiszen csupa olyan novellát tartalmaz, amik egyéb regényekben, más, esetleg hasonló címekkel már számtalanszor megjelentek, így sokan átverésenk érzik, egy újabb bőrlehúzásnak, amiben azért van némi igazság...
   Agatha Christie munkássága számomra meghatározó és nem titok, hogy nagyon szeretem, szóval amikor megláttam ezt a két könyvet egymás mellett a könyvesboltban, akkor nem volt kérdés, hogy megveszem őket.
   Ahogy azt a fülszöveg is kiválóan taglalja, a gyűjteményben AC össszes híresebb nyomozója megjelenik egy-egy rövid sztori erejéig, hogy a közelgő ünnepek alkalmával nyomozzanak egy jót, elvégre Karácsony ide vagy oda, a gyilkosok ilyenkor sem tartanak szabadságot...sőt.
   Ilyenkor törnek csak felszínre igazán a régen eltemetett titkok, az elfojtott vágyak és sérelmek, valamint mindig jó apropó, amikor a család összegyűlik, hogy egymás torkának essenek.
   Tommy és Tuppence párosát azért nem kedvelem, mert Miss Marple kedvesen kotnyeles lényével ellentétben, ők számomra csak simán minden lében kanalak, így az a novella, amiben ők szerepeltek nem igazán tetszett, akárcsak a különc Mr. Quin és Mr. Satterthwaite sztorija, hiszen az ő duójuk már-már kimondottan idegesít, bennük aztán tényleg semmi különlegeset nem látok.
   Parker Pyne ezen történetét még sosem olvastam, szóval kellemes meglepetésként ért, igaz mire belemelegedtem volna, szinte már véget is ért.
   Poirot és Miss Marple pedig még mindig zseniálisak, őket egyszerűen nem tudom megunni.
   Az a legjobb ebben az egészben, hogy egyszerre van meg benne a behavazós, bekuckózós ünnepi hangulat, de közben kellemesen borzongató és hideglelős a sok gyilkosságtól.
   Fagyöngy, fenyőfa, tojáslikőr, lőpor, súlyos titkok és hazugságok, valamint pár csodabogár nyomozó, ezek mind-mind megvannak ezekben a novellákban.
   Pár szó a borítóról:  A borító és az egész kötet kivitelezése valami elképesztően gyönyörű. 
   A havas táj, a fenyőfák és a díszes hópelyhek jól hozzák az édes ünnepi hangulatot, de a baljós kúria, melynek bizonyos ablakaiban látni a fényt, míg a többi vaksötét, kiválóan ellensúlyoz és krimihez illő, csakúgy, mint a nyomok a hóban és a kéményből felszálló füstfelhő.
  

Agatha Christie
Karácsonyi krimik
Magyar kiadás éve: 2016, 2018, 2019

Fülszöveg:
Christie-t ​karácsonyra!
Így hirdette az angol kiadója évtizedeken keresztül Agatha Christie új könyvét. Bizonyára nem csak üzleti fogásról volt szó: maga a krimi királynője akart boldog ünnepeket kívánni az olvasóinak egy új könyvvel minden évben. Mert Christie számára a karácsony különösen fontos volt, ami abból is tudható, hogy több regényében és elbeszélésében is az ünnep szolgáltatja a hátteret az eseményekhez.
Az egyikben Hercule Poirot vidéken tölti a karácsonyt, és az ünnep reggelén holttestet talál a hóban, amely aztán eltűnik…
A második történet főhőse szintén Poirot, aki majdnem negyven évvel később megint kénytelen egy vidéki kúriában karácsonyozni, és a herceg ellopott rubinját kell megkeresnie.
Majd megint csak Poirot következik, és egy gyűlölködő család emlékezetes leírása. A szeretet ünnepén a családfőt holtan találják, és a jelenlevők közül senki sem sajnálja.
Végül azért Miss Marple is kap egy emlékezetes karácsonyi szerepet. Egy vidéki szállodában gyilkosság történik az ünnepek alatt, és csak a szelíd, kék szemű vénkisasszony lát át a gonosztevő mesterkedésén.
Az írónő karácsonyi krimijeit most először gyűjtöttük össze magyarul is egy kötetben.

   Ez egyébként pont egy olyan gyűjteményes kötet, ami külföldön nem így jelent meg, hiszen az Európa kiadó maga válogatta össze Agatha Christie legjobb és legismertebb karácsonyi krimijeit, amikben mind-mind Poirot és Miss Marple a főszereplők.
   Újabb negatívum, hogy vannak átfedések az Adventi krimik kötettel, szóval ezzel a könyvvel jóval hamarabb végeztem, hiszen az előzőben már olvashattam belőle több sztorit is.
   A legnagyobb kedvencem belőle a Hercule ​Poirot karácsonya, ami a Poirot sorozat huszadik kötete és amit anno tévéfilmként is láttam.
   Szerintem ez az egyik legzseniálisabb és legkörmönfontabb Christie mű, ami tipikus példája a fentebb is említett szituációnak, amikor az ünnepekkor összegyűlik a család és minden negatív érzelem a felszínre tör, aztán valaki már képtelen türtőztetni magát...
   Nem is kicsit idegesített Pilar Estravados neve és személyisége, hiszen csak most döbbentem rá igazán, hogy ezt a karaktert hiteltelenül furcsán ültették át a pár évvel ezelőtti, Kenneth Branagh féle Gyilkosság az Orient expresszen című filmbe. Ez akkor nem zavart, de most annál inkább, hiszen roppant méltatlanul bántak el a karakterrel...:(
   Az utánozhatatlan, tipikusan angol hangulatot persze megint hozta.
   Kicsit visszafogott, kicsit ünnepi és szívmelengető, mégis ott lappang bennünk, hogy Karácsony ide vagy oda, valami rettenetes fog történni, aminek minden baljós sejtésünk ellenére sem tudjuk az elejét venni.
   Pár szó a borítóról: Ennek a kötetnek is pazar, de visszafogottan karácsonyis a stílusa. 
   Az aranyozott díszek és szegélyek, valamint a piros és a zöld árnyalatok hozzák az ünnepi hangulatot, de azért még így is érződik valami vészjósló...

Megjegyzések