Kevésbé ismert vámpíros könyvek ajánlója

 Sziasztok! :)

   Lehet szidni és lehordani az Alkonyatot, de hála Stephenie Meyer regényciklusának pár éve újra divatba jöttek a vámpíros sztorik és azóta is a reneszánszukat élik.

   Ebben a bejegyzésben most olyan vámpíros könyveket hozok nektek bemutatásra, amik talán kevésbé ismertek, kevesebb figyelmet kaptak idehaza, pedig szerintem mindegyik sok olvasót érdemel.

   Íme a lista:

1. Meg Cabot - Olthatatlan ​vágy duológia
   Meg Cabot nevéről és munkásságról szinte mindenkinek az olyan könnyed stílusú könyvek jutnak az eszébe, mint A neveletlen hercegnő naplója sorozat vagy a paranormális elemeket felvonultató Mediátor, így viszonylag kevesen tudják, hogy írt ő egy két részes, vámpíros-vámpírvadászos történetet is, ami Bram Stoker - Drakulájának alapjain nyugszik.
   Meg Cabot nagyon jó író, mert többféle műfajban is remekel, ráadásul sokszor éreztem azt olvasás közben, hogy a kötet 2010-es - eredeti megjelenése - szatirikus beintés az akkor tomboló Twilight és vámpírláznak. :)




2. Jaymin Eve és Leia Stone - Kaptár trilógia
   Szerintem ez a trilógia még mindig nem kap elég figyelmet idehaza, pedig idén végre-valahára, de megjelent a második kötete is.
   Charlie bekerül a Kaptárba, ahol folyamatosan az életéért kell harcolnia. Ki kell vívnia a helyét a vámpírok és a parazsak között. A szabály egyszerű: Ölsz vagy megölnek!
   A könyv első felében kicsit úgy érzetem, mintha A beavatott, Az éhezők viadala és a Vámpírakadémia legjobb jelenetei lettek volna összemixelve. Ez persze nem feltétlenül baj, sőt kimondottan tetszett.
   Egy fantasy, valamint disztópikus és romantikus, néhol erotikus elemeket felvonultatú sztori, ahol a véres erőszak is előtérbe kerül.
   Főszereplői kimondottan különleges ábrázolású vámpírok, akik egy vírus miatt lettek emberfeletti erőkkel ,,megáldott" vérszívók.




3. George R. R. Martin - Lázálom
   Martin neve immáron ikonikussá vált és kikerülhetetlen a fantasy irodalom szempontjából, hiszen a Trónok harcával többféle irodalmi és közvetetten, de televíziós történelmet is írt.
   Azt viszont elég kevesen tudják, hogy A tűz és jég dala ciklus előtt írt egy standalone vámpíros sztorit, ami a ködös és mocsaras New Orleans misztikus világában játszódik, egy olyan elfeledett, de méltán híres történelmi korban, ahol az emberek még tényleg babonásak voltak és szentül hitték, hogy a a vérszívó holtak éjjelenként köztünk járnak...
   Akik szeretik Anna Rice - Vámpírkrónikáit, valamint olvasták és/vagy látták az Abraham ​Lincoln, a vámpírvadászt, azoknak ez is biztosan elnyeri majd a tetszését.



4. John Ajvide Lindqvist - Hívj ​be!
   Egy igencsak megrázó és erősen 18+ karikás törénetről beszélünk, pedig leginkább gyerekek benne a főszereplők, bár ettől szerintem még inkább ijesztőbb és borzalmasabb lesz.
   Mivel a szerző skandináv, így a regény hozza azokat a jól ismert és sokak által kedvelt, bár kissé túl tipikus skandináv krimik  keltette hangulatot, mégis sokkal véresebb, borzalmasabb és megrázóbb.
   Igazi hideglelős, borzongató olvasmány, amit ködös, téli estéken a leghatásosabb olvasni és ami még olvasás után is sokáig velünk marad, hiszen roppant felkavaró, sokszor gyomorforgató és biztosan  sokakat megvisel.



5. Chloe Neill - Chicagoland Vámpírjai sorozat
   Sokaknak fájdalmas pont ez a sorozat, hiszen magyarul a becsődölés közelében lévő Alexandra kiadó jelentette meg, aztán persze jött a krach és mint oly sok könyvet, úgy ezt is elkaszálták.
   Idehaza mindössze két kötet jelent meg, még külföldön összesen 13 részből áll.
   Az angolul jól olvasókat viszont bátran arra biztatom, hogy folytassák a történetet, mert igazán csak akkor indult be az egész miután itthon nem adtak neki több esélyt.
   Kicsit olyan, mint a Tündérkrónikák, csak itt a tündérek helyett a vámpírok a fő ellenségek, de persze fontos szerep jut benne a mágiának és a romantikának, a szenvedélynek is. 
   True Blood rajongóknak szinte már-már kötelező darab.



6. Claudia Gray - Örökéj sorozat
   Az Örökéj egy tipikiusan olyan sztori, amit sokan lebecsülnek, pedig egyáltalán nem rossz, ráadásul sokszor akkora fordulatok és arculcsapások érik benne az olvasót, hogy leesik az ember álla.
   Maga a sorozat összesen öt kötetből áll, bár a Balthazar című rész önálló regényként is kiválóan megállja a helyét.
   Külön ki kell emelnem, hogy az egyik nagy érdekessége: a vámpíroknak itt nem a várfarkasok az ősi ellenségeik, hanem a lidércek, ami egy teljesen új megközelítése a sokszor unalomig ismételt vámpír mítoszoknak.
   Vannak benne persze titkos társaságok, vámpírvadászok és egy tiltott szerelem, szóval tudjátok, ezek az elmaradhatatlan dolgok, de én minden negatív vélemény ellenére is nagyon szerettem.
   A Vámpírnaplók sorozat kedvelőinek különösen ajánlom.



7. Seth Grahame-Smith - Abraham ​Lincoln, a vámpírvadász
   Ha az előbb már megemlítettem, akkor úgy éreztem, hogy kötelező külön is kiemelnem.
   Egy alternatív történelmi fikció, ami lenyűgöző módon boncolgatja azt nem mindennapi feltevést, miszerint az USA 16. elnöke, Abraham Lincoln - többek között - vámpírvadász is volt. 
   Ez így elsőre kicsit sokkoló lehet, de ha elolvassátok a könyvet, akkor rájöttök, hogy bizony nem is akkora hülyeség. 
   Halálosan komolyan senkinek sem kell venni, nem kell tényként kezelni, de kikapcsolódásnak-időtöltésnek nagyon jó. Ha szeretitek az összeesküvés elméleteket, akkor pedig már-már kötelező darab.

Megjegyzések