Könyvek, amiknek hasznát vettem a szakdolgozatomhoz - 2. rész

 Sziasztok! :)

   Molyon is kiírtam a minap, hogy beteg lettem az oltástól, szóval most még erősen lábadozom. :(

   Kérlek nézzétek el nekem, hogy mostanában hanyagolom a blogot, de egyszerűen minden közbe jön, ám attól még igyekszem új tartalmakat hozni, viszont az egyetem is elhalmoz.

   Ebben a bejegyzésben összeszedtem újabb hat olyan könyvet, melyek óriási segítségként szolgáltak/szolgálnak a szakdoga írása közben, nem mellesleg pedig szuper olvasmányok.

   Íme:

1. J. R. R. Tolkien - Szörnyek ​és ítészek
   C. S. Lewis és Tolkien nagyon jó barátok voltak, kortársak és segítették, inspirálták egymás munkáit, ám sokszor kritizálták a másikat, ami természetesen konfliktusokhoz vezetett.
   Tolkien ebben a művében inkább elemez és a professzori oldalát veszi elő, de ez a könyv akkor is szuper, hiszen az ő szájából még a tanulás is mesének tűnik. 
   Ír a nyelvekről, a fordításairól is.
   Leginkább egyetemi előadásait és a saját véleményét, látásmódját tartalmazza,tükrözi ez a kötet, de nekem hasznos volt a szakdogához, főleg ahol a sárkányokról írt és a tündérmesékről.
   Nem egyszerű olvasmány, de megéri időt szakítani rá.


2. Bárdos József - Másik ​világok, másik világi lények a tündérmesékben
   ,,Dr. Bárdos József a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai karának nyugalmazott tanára, gyakorló szülő, kitűnő pedagógus. "
   Az ő munkái oszlopos szakirodalmak a dolgozatomhoz, óriási segítség, ráadásul a nyelvezete könnyen érthető, nem bonyolult ráadásul minden könyvének nagyon jól lehet haladni  az olvasásával.
   Mint ahogyan azt a cím is mutatja, ebben a kötetben a tündérmeséket elemzi méghozzá olyan szempontok szerint, hogy milyen másik világok és milyen másik világi lények játszanak fontos szerepeket ezekben a művekben.


3. Bárdos József - Család ​a tündérmesékben
   A családok, a testvérek száma, a mostohák szerepe és oly sok minden más megint csak jelentősek a tündérmesékben és Bárdos József ebben a kötetében most ezeket veszi sorra és elemzi.
    A kötetek borítóit egyébként magyar gyerekek illusztrációi díszítik, ami szintén egy szuper ötlet.
   Ezt a könyvet egyébként pedagógusok, biblioterapeuták és könyvtárosok is nagy haszonnal forgathatják.


4. Bárdos József - A ​klasszikus tündérmesék korszerűsége
   Mennyire jelentős a mese, a meseolvasás, a szülők felolvasása a kicsik megfelelő szocializálódásában? 
   A régi, klasszikus tündérmeséknek még ma is van létjogosultsága vagy egyre elavulétabbak?
   Ezekre a kérdésekre keresi a választ - többek között - Bárdos József ebben a kötetében.
   Szó esik még az erkölcsről, a mítoszokról, a személyiségfejlődésről és persze megannyi példa, elemzés járul a szemünk elé.

  
5. James MacKillop - Kelta ​mítoszok és legendák
   C. S. Lewis ír származású volt és az édesanyja nagy mesélő hírében állt, ő szeretette meg vele az olvasást, az írást és a mítoszokat, legendákat.
   Sok munkájához a kelta, ír, valamint a walesi mondákból merített ihltetet, ráadásul tanulmányozta és kutatta a középkort, valamit rajongott az Artúr-mondakör számos karakteréért.
   Ebben a lexikonban ezeket mind-mind sorra veszi a szerző, összegyűjti, elemzi, összegzi és így egy csomó érdekes dolgot mi magunk is megtudhatunk erről a különös, mágiával és tündérekkel átitatott világról.
   Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez egy lexikon, szóval cseppet sem könnyű olvasmány!

   
6. James S. Bell Jr. és Cheryl Dunlop - Narnia ​titkai – A-tól Z-ig
   Bárdos József könyvei és a Narnia-kód után ennek a kötetnek vettem a legnagyobb hasznát. :)
   Az a legjobb benne, hogy ugyanolyan ,,hasonszőrű" rajongók írták, mint amilyen én magam is vagyok, de attól még annyira érdekes, hiteles, ráadásul sokrétű és szerteágazó témákat fed le.
   Van benne szó az író életéről, amit szerintem nem lehet elégszer elolvasni, mert mindig megtudok valami újdonságot, aztán persze egyenként elemzik a köteteket, ám cseppet sem unalmas, szájbarágós módon, hanem teljesen új megközelítésekből.
   Rengeteg újdonságot tudtam meg belőle Narniáról. Teljesen elvarázsolt.
   Szerintem minden rajongónak olvasnia kellene, mert egyszerűen kötelező darab. :)

Megjegyzések