Könyvkritika: Jennifer Lynn Barnes - Örökösök ​viadala

Jennifer Lynn Barnes
Örökösök ​viadala (The Inheritance Games)
Az Örökösök viadala trilógia első kötete
Magyar kiadás éve: 2021

Fülszöveg:
Avery ​pontosan tudja, mi kell a szebb jövőhöz: túlélni a gimit, szerezni egy jó egyetemi ösztöndíjat, aztán irány a nagyvilág. Az élete azonban egyik napról a másikra megváltozik, amikor kiderül, hogy a kőgazdag Tobias Hawthorne ráhagyta a teljes vagyonát. A dologban az a legfurcsább, hogy a lány nem is ismerte az idős férfit, és fogalma sincs, mivel érdemelte ki az ölébe hulló milliárdokat.
Az örökséget viszont csak egy feltétellel kaphatja meg: ha beköltözik a kastélynak beillő, titkos folyosókkal és kódokkal teli Hawthorne-házba. Ez még nem lenne vészes, de ott laknak a hoppon maradt rokonok is, köztük Tobias unokái: négy veszélyesen vonzó, zseniális srác, akik abban a hitben nőttek fel, hogy egy napon milliárdok szállnak rájuk. Az örökség legfőbb várományosa, Grayson pénzéhes szélhámosnak tartja Averyt, és mindent elkövet, hogy elüldözze. Öccse, Jameson nagyapjuk utolsó feladványának tekinti a lányt – fejtörőnek, amit meg kell oldaniuk ahhoz, hogy megértsék, miért hagyta Tobias Hawthorne egy vadidegenre a vagyonát.
Averynek két választása van: vagy elmenekül, és ezzel lemond az örökségről, vagy beszáll a játékba, amelyben az élete a tét.

   Óriási elvárásokkal álltam neki ennek a kötetnek és annyira boldog vagyok, hogy végre valahára nem kellett csalódnom. :) 
   Szuper ez a könyv. Egyszerűen csodálatos és persze új kedvencet avattam. 
   Ha emlékeztek még, akkor a tavalyi Az év könyves legjei - 2020 bejegyzésemben szomorúan írtam, hogy a múlt évben csupa-csupa csalódás ért könyves téren, alig olvastam olyan kötetet, ami igazán tetszett és emiatt hosszú olvasási válságban szenvedtem.
   Sosem olvastam még ezelőtt Jennifer Lynn Barnes tollából, de az Örökösök viadala teljesen beszippantott, totálisan magával ragadott. 
   Imádtam minden sorát, faltam a betűket és még hajnali kettőkor is fent voltam és ezt a történetet olvastam. Velem ilyen tényleg nagyon régen történt, azért örülök neki ennyire.
   Ha szerettétek Az éhezők viadalát, A Da Vinci - kódot, A Royal család sorozatot, A Manderley-ház asszonyát és bármelyik Agatha Christie krimit, valamint a Tőrbe ejtve című filmet, akkor higgyétek el nekem, hogy ezt a sztorit nektek írták és biztosan elnyeri majd a tetszéseteket.
   A könyv pontosan 400 oldalas, de rengeteg apró, rövid fejeztre van tagolva, így még inkább haladósabb és szuper tempóban lehet olvasni, ráadásul akkora csavarok és függővégek vannak egy-egy fejezetben, hogy én sokszor csak ámulva kapkodtam a fejem.
   A történet alapja az, hogy Avery egy hányattatott sorsú lány, aki már csak abban bízhat, hogy ösztöndíjjal felveszik majd valamelyik jó egyetemre, amikor értesül róla, hogy örökösnek nevezte meg őt a végrendeletében a különc milliárdos, Tobias Hawthorne. 
   Na jó, ne kerteljünk! Igazából szinte mindent ráhagyott, a család többi tajga meg jól hoppon maradt, köztük a négy fiú unoka, akik persze mind veszélyesek és valamiért szívdöglesztőek.
   Avery beköltözik a Hawthorne-birtokra és attól kezdve fenekestül felfordul az élete...
   Titokzatos halálesetek és eltűnések sora tarkítja a családi hátteret, kódok és fejtörők sokasága pedig arra vár, hogy Avery kiderítse az igazságot, miközben a dühödt és körmönfont família minden egyes tagja az ő bukására áhítozik és éhes dögkeselyükként köröznek a lány körül.
   A karakterek roppant érdekesek és sokrétűek, nem mellesleg pedig jó sokan vannak, szóval van kit bőven megismerni, bár természetesen nem minden szereplőre jut ugyanannyi idő és figyelem.
   Avery szimpatikus főhősnő, akivel könnyen tudtam azonosulni. Bátor és tettrekész, találékony, nem hagyja egykönnyen befolyásolni magát. Szegény igazán senkiben sem bízhat, ami nagyban nehezíti az így sem könnyű helyzetét.
   Rajta kívül még mindenképpen meg kell említenem és ki kell emelnem a négy Hawthorne fivért.
   Nash, a legidősebb és ő a tipikus lázadó, akiről mindenki úgy hiszi, hogy senki és semmi sem érdekli igazán.
A kép forrása
   Aztán ott van Grayson, aki elsőre karót nyeltnek és túl komolynak tűnik, ráadásul Averyvel is ő bánik a legrosszabbul, de folyamatosan meglepetéseket okoz.
   Jameson egy igazi csodabogár, elvarázsolt és különc, mint a nagyapja volt, ráadásul imádja a kihívásokat és a kódokat. Közte és Avery között már az első pillanattól fogva igazán jól működött a kémia. Bevallom, én nekik drukkolok, habár ki tudja, hogy mi lesz még itt, tekintve a kétes és falkaparós függővéget?
   A legkisebb testvér, Alexander, egy igazi zseni, akinek szintén megvannak a maga titkai.
   Mint említettem már, rajtuk kívül sok mellékszereplő akad, mint például Avery féltestvére, a testőre, az ügyvédnője és persze a család számító kígyói vagy a puccos magániskola diákjai, de egyikük sem olyan kiemelkedő, mint az egykori nagypapa, aki leginkább A Da Vinci-kód Jacques Sauniére emlékeztetett, valamint a Tőrbe ejtve Harlan Thrombey-ra.
   Ugye az ő halálán alapszik az egész könyv, mégis mindig jelen van és persze sokat emlegetik, folyamatosan emlékeznek a tetteire, valamint arra, hogy mennyire kiemelkedő, de furcsa és ijesztő figura is volt valójában.
   Úgy tudom, hogy a sorozat eredetileg duológiának készült, ám a nagy népszerűségnek köszönhetően közben trilógiává bővült.  A második rész magyarul legkésőbb sajnos csak jövőre fog megjelenni, de remélem, hogy mihamarabb a kezembe foghatom majd, mert maradtak bőven megválaszolatlan kérdések. (Frissítve: 2021. 10. 18.)
   Egy izgalmas krimi, egy rejtélyes, néhol misztikummal fűszerezett kaland, közben pedig itt-ott romantikus, picit vicces, meghökkentő és persze meglepően érdekfeszítő.
   Félek, ennél kiemelkedőbb kötettel már nemigen fogok találkozni idén, de persze a remény hal meg utoljára.
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti kiadás magyarosított változata. 
   Érdekes, hogy sokban hasonlít az eredeti borítóhoz, mégis különbözik tőle, kicsit egyszerűbb, de attól még nagyon szép és feltűnő is. 
   Szerintem ha meglátnám tuti levenném a könyvesboltban a polcról.
 Tipp:  Ha szerettétek Az éhezők viadalát, A Da Vinci - kódot, A Royal család sorozatot, A Manderley-ház asszonyát és bármelyik Agatha Christie krimit, valamint a Tőrbe ejtve című filmet, akkor higgyétek el nekem, hogy ezt a sztorit nektek írták és biztosan elnyeri majd a tetszéseteket.
Az eredeti borító

Megjegyzések