Fókuszban: az Arthur-mondakör

 Sziasztok! :)

   Átnézve az ez évi bejegyzéseimet kicsit megdöbbentem, amikor észrevettem, hogy idén még nem volt  Fókuszban cikk.

   Gyorsan ötleteltem kicsit, majd végül olyan könyveket válogattam össze, melyeknek központi témája és feldolgozása az Arthur - mondakör.

   Íme a lista: 

1. Marion Zimmer Bradley - Avalon ​ködbe vész
   Ami azért érdekes és különleges, mert ez valójában az Avalon sorozat nyolcadik és egyben utolsó kötete, de magyarul csak ez jelent meg, ami igen furcsa.
   Ez a könyv mixe az alternatív történelemnek, az Arthur király és azelőtti legendáknak, valamint a fantasy zsánerének is.
   A kötet leginkább a női sorsokat helyezi előtérbe, azon nőkét, akik óriási szerepet játszottak Arthur király életében. 
   Morgan le Fay, a Tó Asszonya, Arthur anyja és a király felesége, Lady Guinevere.


2. Thomas Wheeler - Átkozott
   A Netflix 2020-ban készített belőle sorozatot, melynek igen vegyesek voltak a visszajelzései, pedig igen sokan nagy elvárásokkal fordultak felé.
   Nimue, vagyis a fentebb is emíltett Tó Aszzonya kerül a középpontba, az ő előéletéről, küzdelmeiről és sorsáról tudhatunk meg többet.
   Leginkább azért furcsa és megosztó ez a kötet, mert igen sajátos elképzelések alapján mutatja be a már jól ismert, legendás karaktereket. Azoknak biztosan tetszeni fog, akik képesek elvonatkoztatni az eredeti legendától és elfogadják, hogy az események talán másképpen is alakulhattak, mint ahogy azt megírták anno a krónikákban.
   Tele van illusztrációkkal, amik talán kicsit olvashatóbbá teszik.


3. Elizabeth Chadwick - Az ​első lovag
   Elizabeth Chadwick mestere a történelmi romantikusoknak és sok olyan könyve van, amiben lovagok, királyok és királynők szerepelnek, ez a kötet viszont előbb film volt, amiből ő maga írt könyvadaptációt.
   A film Sean Connery, Richard Gere és Julia Ormond főszereplésével készült és méltán híres Arhur-Lancelot-Guinevere szerelmi háromszögre helyezi a hangsúlyt.
   Inkább romantikus, nem pedig misztikus, a tiltott szerelem és a becsület kerül benne a középpontba.
   Azoknak biztosan tetszeni fog, akik a filmet is szerették, mert plusz jelenetekkel és plusz gondolatokkal gazdagítja azt.


4. Meg Cabot - Misztikus ​szerelem
   Sajnos fontos kiemelnem, hogy a sorozatnak mindössze két kötete jelent meg magyarul, pedig eredetileg négy részes, habár az is igaz, hogy abból a maradék három kötet ötvözi a képregények és a mangák jellemzőit.
   2010-ben film is készült belőle a Disney csatornára, sokaknak talán onnan lehet ismerős az Avalon gimi címmel.
   Meg Cabottól már megszokhattuk, hogy igazán komoly dolgokat nem nagyon tud írni, így ez a kötet is picit elvarázsolt, tini dráma, néha már-már bugyuta tud lenni, mégis tökéletes olvasmány, főleg azoknak, akik szeretnének kicsit kikapcsolódni, de azért egy újfajta Arthur-mondakör megközelítés is érdekli őket.

 
5. Bernard Cornwell - Excalibur
   Úgy tűnik, hogy sikerült csupa olyan könyvet összeválogatnom, melyek nem a már jól ismert módon mutatják be az Arthur-mondakör szereplőit, de talán nem is baj, hiszen a legendákat már sokan ismerik, így jobbak és érdeksebbek azok a művek, melyek ezektől különböznek és csupán alapjait adják egy másik, de hasonló sztorinak.
   Cornwell trilógiája egyszerre ötvözi a történelmi hűséget, a romantikát és persze a véres csatákat, udvari intrikákat is.



Hasonló könyvek lehetnek még:



















Megjegyzések