Könyvkritika: Holly Jackson - Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Holly Jackson
Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz   (A Good Girl's Guide to Murder)
Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz trilógia- 1. kötet
Magyar kiadás éve: 2021

Fülszöveg:
Egy ​lezárt akta, egy kínzó rejtély… és egy lány, aki tudni akarja az igazságot.
Öt évvel ezelőtt Andie Bellt, a Little Kilton-i gimnázium diákját megölte a barátja. A rendőrség így tudja. A városban mindenki így tudja. A gyilkosság emléke azóta kísérti a kisváros lakóit, bár az élet látszólag nyugodt mederben folyik tovább. Pippa, a gimnázium egyik végzős diákja elhatározza, hogy egy iskolai projekt keretében előveszi az ügyet, és kideríti, mi történt valójában. Ő sosem hitte el, hogy Sal Singh a gyilkos. De ha nem ő az, akkor ki? És vajon meddig fogja tétlenül nézni, hogy Pippa egyre közelebb kerül a megdöbbentő igazsághoz?
Kegyetlen társasjáték, ahol egy kisváros a játéktábla, és fogalmad sincs, ki nevet a végén…
A Londonban élő Holly Jackson magyarul most debütáló regénye igazi adrenalinlöket, tele meglepő csavarokkal és sokkoló lezárással. Az olvasó együtt nyomoz a főhőssel: e-mailek, sms-ek, Facebook-posztok, interjúk és naplóbejegyzések rántanak a történet mélyére és tartanak lebilincselve.
2019-es megjelenése óta a regény csak az angol nyelvterületen több mint 180 ezer példányban kelt el, és számos díjat nyert. 2020-ban Holly Jackson krimijének ítélték a rangos British Book Awards díjat, és fél évig vezette a New York Times sikerlistáját is, kiadási jogát 19 ország vásárolta meg. A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz folytatása (Good Girl, Bad Blood) szintén eladási rekordokat döntöget.

   A Molyon minap már jeleztem, hogy nem volt időm írni ide a blogra, de a könyvet igazából egyetlen éjszaka leforgása alatt olvastam el és egyszerűen imádtam. 
   Úristen, de jó volt. Olvassátok, mert iszonyat szuper, de tényleg. :)
   Igazából este 21:00 órától - hajnali 04:00- ig egyhuzamban, megállás nélkül faltam a sorokat és csak a mosdóba, valamint fogat mosni álltam meg.
   Leginkább azoknak ajánlom, akik szerették Karen M. McManus - Lehull ​a lepel és Tartsd ​meg a titkot regényeit, valamint a Sara Shepard féle Hazug csajok társaságát, viszont nem cálom, hogy bármihez is hasonlítgassam, mert ezeknél azért fényévekkel jobbnak bizonyult.
   Nem tudom, hogy láttátok-e már az Adam Brody főszereplésével készült Az ifjú nyomozó című filmet, de engem még arra is nagyon emékeztetett.
   Igazi belevaló krimi és senkit se riasszon el vagy tévesszen meg az ifjúsági címke, mert semmi nyálas nincs benne, sőt.
   Erős társadalomkritika, fontos kérdéseket és problémákat vet fel, fogalmaz meg a mai tinédzserek életével, valamint a közösségi média bántó, romboló hatásaival kapcsolatban, de előtérbe kerül benne a családon belüli erőszak, a szexuális bántalmazás több fajtája, a drogok, a zaklatás és még oly sok minden más.
   Érdekes a kötet felépítése, az elején kicsit tartottam is tőle, mert soha előtte még nem volt a kezemben hasonló. Vannak benne telefonbeszélgetések, nyomozati anyagok, sms szövegek, chat beszélgetések, újságcikkek, jelentések, amik még haladósabbá és furcsábbá tették ezt az egészet.
   A főszereplőnk, az önjelölt tini nyomozó, Pippa, igen szimpatikus karakternek bizonyult, egy igazi kis zseni, egy okos, fiatal hölgy, akivel rögtön tudtam azonosulni. A nevén, pontosabban a becenevén, Pip, jókat derültem, mert mindig a Szép remények Pipje jutott róla az eszembe. 
   Aztán meg az írónő - ki tudja, hogy véletlenül vagy direkt - még írta is, hogy Pippa az egyik megfigyelése során pont Charles Dickens klasszikusát olvasta. :)
   Szerettem még Ravit, akit nagyon sajnáltam és teljesen együtt éreztem vele és persze az egész családjával, Barney pedig egy igazi csodakutya volt, egy édes golden retriever és inkább nem is mondom, hogy mi történt vele...:(
   A gyilkossági és öngyilkosági szálak több ponton is ellenmondásosnak bizonyultak és a regény végén volt még pár jó nagy csavar, amitől teljesen leesett az állam. Hűha.
   Annyira sokkoló volt, csavaros és habár gyanakodtam bizonyos személyekre, Holly Jackson mindig elérte, hogy inkább másvalakire terelődjenek a dolgok. Szóval engem - többé kevésbé - sikerült azért átvernie, elbizonytalanítania.
   Maradtak ködös, megválaszolatlan kérdések, amiknek talán már semmi köze Andie és Sal ügyéhez, de jó alapok lehetnek majd a folytatásokban, amikért egyszerűen imádkozom, hogy jelenjenek meg egyszer - a közeljövőben! -  idehaza is.
   Mit is mondhatnék még? Óriási kedvencem lett, hiszen lekötött, kikapcsolt, izgalommal és borzongással töltött el, az írónő stílusa pedig gördülékeny, egyedi látás-illetve kifejezésmódokkal.
   Bátran ajánlom, de szigorúan 16 éves kortól.
   Az Örökösök viadala óta semmi sem kötött még le ennyire, csak és kizárólag szuperlatívuszokban tudok beszélni erről a sztoriról.
   Pár szó a borítóról:  A borító az egyik külföldi kiadás teljes változata és imádom, mert kifejező, illik a történethez, jelentősége van ennek a külföldi nyomozós sorozatokban is használt gyilkossági táblának.
   Tipp:  Ha szerettétek Karen M. McManus - Lehull ​a lepel és Tartsd ​meg a titkot regényeit, valamint a Sara Shepard féle Hazug csajok társaságát, valamint Az ifjú nyomozó című filmet, akkor higgyétek el nekem, hogy ezt a sztorit nektek írták és biztosan elnyeri majd a tetszéseteket.

Megjegyzések