Hangoskönyv ajánló: Agatha Christie - Gyilkosság ​a Paradicsomban

Agatha Christie
Gyilkosság ​a Paradicsomban (Murder in Paradise)
Magyar kiadás éve: 2021

Fülszöveg:
Utazni mindig kaland, hiszen nem tudhatjuk, mi tárul a szemünk elé a következő sarkon. Új tájak, sosem látott emberek, paradicsomi élmények, de mi történik, ha az idilli környezetbe egy cseppet sem illő gyilkosságról szerzünk tudomást? Hirtelen az az érzésünk támad, csak gyanúsítottak vesznek minket körül. Tizenhárom rejtély, tizenhárom vérbeli Agatha Christie történet.

   Fizikailag az első hangoskönyvem, ami ténylegesen az enyém, tehát az én birtokomban van, de nem az első ebben a műfajban, hiszen évekkel ezelőtt hangoskönyvként hallgattam meg Darren Shan tollából a Rémségek cirkuszát és tavaly pedig Washington Irvingtől Az Álmosvölgy legendáját.
   Újfent Agatha Christie lázban égek és amikor megláttam, hogy megjelent egy ilyen nyárias, utazós novella válogatás egyből lecsaptam rá. Úgy voltam vele, hogy kell és kész. :)
   Az összes novella Hercule Poirot, kedvenc belgánk utazásaihoz, nyaralásaihoz kapcsolódik és természetesen nem maradhathatnak el a jó öreg Japp főfelügyelő, a precíz Miss Lemon, valamint az örökké hűséges Hastings kapitány megjelenései sem.
   Sőt, a legtöbb novellát maga Hastings meséli el nekünk, nem más, mint Csankó Zoltán a Jászai Mari-díjas magyar színész, szinkronszínész tolmácsolásában.
   A novellák hosszai átlagosan 20-40 perc között mozognak, Csankó Zoltán pedig hangnem változásokkal igyekszik érzékeltetni, hogy éppen ki beszél. 
   Poirot hangja mélyebb picit és persze elmaradhatatlanok a francia beszólások, mint például az örök klasszikus ,,Eh bien!" ami néha azért zavaró, mert a könyvekben a lábjegyzetekbe ugyebár mindig jelzi a fordító, hogy mi-mit jelent, itt azonban simán elsiklunk a megszólalások felett.
   Hastings kapitány a felolvasó átlagos hangján szól hozzánk, míg a női karakterek kicsit lágyabb, magasabb hangnemekben, a gyerekek ezzel szemben vékonyka, aranyos módon.
   Összesen 13 novella van a CD lemezen, ezek közül a kedvencem a Lemesurier-örökség volt, mert az nekem teljesen újdonságként hatott és eddig nem ismertem, a vége jóllehet kellőképpen sokkoló a tettes kilétével, valamint ezzel az egész misztikus családi átokkal.
   Remek még az Ékszerrablás a Grand Metropolitanben vagy mondjuk A Market Basing-i rejtély, de ezeket és persze az összes többi sztorit azért már ismertem, ám attól még kitűnő élményt nyújtottak így is.
   Az egyiptomi királysír esete egyszerre humoros, hiszen képzeljük csak el Poirot tevegelni, de közben picit ijesztően rejtelmes, elvégre cselekményének alapja egy fáraó ősi átkára épül.
   A rövid történetek végén lévő drámai hatású hangjátékok csak még inkább emelték a novellák előadásának színvonalát.
   A borító egyébként kihajtható és ott még két AC krimi hangoskönyv ajánlót is találhatunk. Az egyik a Tíz kicsi néger, a másik meg a Gyilkosság az Orient expresszen, szintén Csankó Zoltán előadásában.
   Bevallom, hogy a fájlokat felmásoltam a gépemre és onnan a telefonomra, hogy stílusosan utazás közben is hallgathassam majd őket, valamint séta és futás alkalmával. ;)
   Mit is írhatnék még? Ez most ilyen rövid kis szösszenet tőlem, de nem akarom mind a 13 novellát kibontani, kitárgyalni, túlragozni, inkább hallgassátok meg őket ti is.

   Pár szó a borítóról:  A borító szerintem egy sajátos magyar változat, ami egyébként kimondottan tetszik. 
   A zöld és a piros könyveket mérgező módon növi be a Bűnbeesés fája és ott piroslik egy vérvörös alma is. Remek elgondolás, illik az egészhez. Szép a zöldellő angol táj és a szemünkbe tűző napfény.
   A hiba, ami ugyebár másoknak is szemet szúrt már, hogy a címben a Paradicsomban kis p betűvel íródott, ami igen nevetséges benyomást kelt.

Megjegyzések