Fókuszban: a Jóbarátok

 Sziasztok! :)

   Új év, újabb Fókuszban bejegyzés, amiben most a Jóbarátok sorozattal kapcsolatos kézikönyveket, szakácskönyveket és egyéb olyan írásokat fogok bemutatni, ajánlani nektek, amelyek a múlt évi Jóbarátok - Újra együtt reunion miatt még most is aktuálisak és/vagy megint fénykorukat, reneszánszukat élik, természetesen magával a kultikus sorozattal együtt. ;)

   Tavalyi Fókuszban bejegyzések

   Fókuszban: az Arthur-mondakör


   1. Amanda Yee - Jóbarátok ​ - A hivatalos szakácskönyv    
   Nekem nagyon tetszett, de nem is annyira a receptek vagy a képek miatt, hanem a nosztalgia végett.
   Eszembe jutott a sok szuper – leginkább Hálaadásos Jóbarátok rész. A kedvencem A pletyka, Brad Pitt vendégszereplésével, ahol ugye kiderül, hogy ő és Ross tiniként Utáljuk Rachel Green klubot alapítottak. :D
  Nem hiszem, hogy főzni fogok belőle, mert ugyebár könyvtári kötet, meg nem vagyok akkora könyhatündér sem, ráadásul sok a számomra ismeretlen alapanyag.
  Rajongóknak kötelező, de ismétlem! a nosztalgia faktor miatt. ;)


2.Gary Susman és Jeannine Dillon és Bryan Cairns - Mindörökké ​Jóbarátok - Az epizódok története
   Most már biztosan tudom, hogy mi a valódi sikere a Jóbarátoknak, hiszen ebben az évben két rajongói kézikönyvet is elolvastam a sorozattal kapcsolatban.
   1. Még ennyi év után is aktuális.
   2. Annyira vicces, hogy egy részt akár ezerszer is képes vagyok megnézni, újra és újra, hiszen leköt, egyszerűen leköt.
   3. Érezhető, hogy ők tényleg, a valóságban is barátok lettek és ez a képernyőn, valamint a lapokon keresztül is teljes mértékben átjött.
   Azt hihetnénk, hogy az epizódok leírása már tényleg nem tud meglepni, újat mondani, de nem, mert valóban megunhatatlan, igazi klasszikus. :)
   A legemlékezetesebb részek bemutatása mellett, sokféle extra tartalom van ebben a kötetben, mint például Hálaadásnapi receptek és menük vagy éppen, hogy mi is valójában Chandler foglalkozása?
   Minden tetszett ebben a könyvben, a legjobban pedig Joey önéletrajzai, mert azokból mindig annyi bonyodalom volt. Például, amikor táncot kellett oktatnia vagy amikor franciául tanult. Örök élmény.
   A vendégszereplők közül mindig Bruce Willis – nemhiába kapott érte díjat is – és Brad Pitt voltak a kedvenceim.
   Eskü, én kötelezővé tenném ezt a sorozatot. (L)


3. Teresa Finney - Receptek  - A Jóbarátok rajongóinak nélkülözhetetlen szakácskönyve
   A fentebb említett szakácskönyvhöz képest ez a kötet kevésbé tetszett, nem is is hivatalos, ami azért jócskán látszik, érezhető rajta.
   Nem volt rossz, de jó sem. :)
   Egyszerű, letisztult, izgalmas receptekkel, de igazából itt is a nosztalgia faktor miatt olvastam el, nem pedig azért mert ebből fogok főzni bármit is.
   Inkább egy újabb bőrlehúzásnak érzem, mintsem valami kincset érő műnek, de egynek elment, időtöltésnek tökéletes volt.


4. Saul Austerlitz - A ​Jóbarátok-generáció  - Mi zajlott a színfalak mögött?
   Egy kultikus sorozat, amiért még ma is több millióan rajonganak és hiába a 90-es évek hangulata, még mindig aktuális, még mindig megnevettet és belopja magát az emberek szívébe.
   Néha már kavartam a neveket és azokat a sorozatokat, amiket még bőszen megemlített a lapokon. Kicsit zavaros volt…
   Mindenképpen érdekes és tanulságos olvasmánynak bizonyult. Izgalmas belelátni egy ilyen hatalmas gépezetbe, megtudni, hogy mennyi mindennek kell klappolnia egy 20-22 perces epizód megszületéséhez.
   A poénok kitalálásától kezdve, a karakterek sorsának alakulásán át, a színészek beleszólásaiba és rögtönzéseibe, valamint megemlíteném még a készítőkre nehezedő nyomást, az elvárásokat és az egyre növekvő siker árnyoldalait is.
   Mindent összevetve: hiszem, hogy ők hatan valóban Jóbarátok lettek a valóságban is és teljesen egyetértek a könyv végső konklúziójával, miszerint a sorozat sikere abban rejlett, hogy végig egyenrangúként kezelték ezt a hat embert, így a harmónia ami közöttük volt, mindenkinek átjött a képernyőkön keresztül is.
   Egy olyan alkotásról beszélünk ami mára a popkultúra szerves része lett, beleivódott a köztudatba, kikerülhetetlen és megismételhetetlen, pedig sokan próbálkoztak már a leutánzásával.
   Saul Austerlitz könyve a kezdetektől, egészen a függöny legördüléséig mutatja be a kulisszák mögött zajló megannyi érdekes és megosztó eseményt.


5. David Wild - Jóbarátok - Tíz év története a kezdetektől, míg legördül a függöny
   Nagyon nehéz volt beszerezni ezt a kötetet, mert még a könyvtárban sem volt meg. Aztán egy ismerősöm ismerősének az ismerőse végre kölcsönadta, szóval volt kavarás ezerrel, de lényeg, hogy skerült megszerezni. :)
   Szuper volt, nagyon tetszett, sokkal jobban, mint A Jóbarátok-generáció, pedig közel sem volt annyira részletes mint az, de szerintem pontosan azért is szerettem jobban. Egyszerűen utálom a túlírt könyveket, ez pedig nem volt az. 
   A lényegre a koncentrált, telies-tele szuper képekkel és évados lebontásokkal. A színészekkel is voltak interjúk.
   Szerintem David Schwimmer a való életben is egy tök jó fej pasi lehet, kicsit hasonlít is Rosshoz, nekem legalábbis nagyon ez jött le.
   Ajánlom minden Jóbarátok fannak, de ember legyen a talpán, aki megszerzi valahonnan…szóval nem ártana egy utánnyomás végre!

Megjegyzések