H. P. Lovecraft világa, ahogyan én látom - 2. rész

 Sziasztok! :)

 A 2022-es évet H. P. Lovecraft munkásságának alapos megismerésével kezdtem, amiről ezen a linken már bővebben olvashattatok.
   Éppen most van nálam soron az Onnan túlról című novelláskötet és ezzel párhuzamosan nézem a Matt Ruff regényéből készült Lovecraft földjén sorozatot.
   Ha ezekkel végeztem, akkor úgy döntöttem, hogy - nem egyszerre, mert egy idő után kimondottan nyomasztóak tudnak lenni a szerző írásai - az alábbi könyveket szeretném még mindenképpen elolvasni tőle.

   Íme a lista:

1. Matt Ruff - Lovecraft ​földjén
   A sorozat néha kész katyvasz, nehéz követni, de lényegében tetszik és vannak benne érdekes dolgok, szóval jó lenne megpróbálkozni az eredetivel, hiszen Matt Ruff írása - ahogy azt többektől már olvastam és hallottam - csupán csak elnagyolt alapjait adta a 10 részes sorozatnak.
   Kíváncsi vagyok a változtatásokra, pontosabban az alapokra, hiszen a könyv volt előbb.
Fülszöveg:
1954, Chicago. A huszonkét éves leszerelt katona, Atticus Turner édesapjának nyoma vész, ezért felkerekedik, hogy megkeresse. Vele tart George bácsikája, a Néger útikönyv szerkesztője, és gyerekkori barátja, Letitia is. Útjuk Samuel Braithwhite vidéki kúriájához vezet New Englandben, arra a birtokra, ahol annak idején Atticus ősei rabszolgaságban senyvedtek. Menet közben nemcsak a fehérek Amerikájának hétköznapi borzalmaival szembesülnek, hanem olyan ártó szellemekkel is, amelyek mintha George kedvenc fantasztikus történeteiből lépnének ki.
Atticus az apja keresése révén rábukkan egy titkos szektára, melynek rejtélyes szertartásában történetesen ő maga hivatott kulcsszerepet játszani. Ahhoz, hogy élve megússza a kalandot, olyan dolgokra kényszerítik, amelyek a Turner-klán pusztulásához vezethetnek.
A Lovecraft földjén időn és téren átívelő, varázslattal, hatalommal, reménnyel és szabadsággal játszadozó, elsöprő erejű kaleidoszkópja két fekete család egymástól sokban különböző tagjain keresztül rajzolja meg a rasszizmus portréját, annak máig kísértő, szörnyűséges hatásait. Matt Ruff kozmikus horrorból, gótikus fantasyből és tudományos fantasztikumból táplálkozó regénye egyöntetű kritikai sikert aratott mind a szépirodalmat, mind a sci-fit/fantasyt olvasók körében, ráadásul 2020-ban sorozatra adaptálta az HBO.


2. H. P. Lovecraft és Dan Lockwood (szerk.) - Lovecraft ​antológia 1
   A képregény sajátja, hogy ugyanazokat a történeteket meséli el, mint Lovecraft novellái, mégis rövidebb, velősebb formában, csodaszép és biztosan rémisztő illusztrációkkal.
   A gyűjteménybe, a szerző legismertebb hét történetét válogatták össze.
Fülszöveg:
„Mert ami felemelkedett, újra elsüllyedhet…”
A természetfeletti horror atyja, Howard Phillips Lovecraf képzeletének legsötétebb bugyraiból bukkant elő az a hét történet, amit ebben a képregénygyűjteményben találunk. Legyen szó akár az éj sötétjében suttogó kozmikus rettenetről, akár a tengerek mélységeiben támadt nyugtalanító mozgolódásról, Lovecraft elbeszélései a mai napig felkavarnak bennünket. Jelen képregényünk pedig még valóságosabb életet lehel a horror nagymesterének ezen legismertebb írásaiba.
„…és ami elsüllyedt, újra felemelkedhet.”


3. H. P. Lovecraft - Howard ​Phillips Lovecraft legjobb művei
   Ez a kötet újat nem igen fog mondani, mert akkora már szinte az összes Lovecraft novellát el fogom olvasni a Helikon zsebkönyvekből vagy éppen hangoskönyvként hallgatom meg őket, de szerintem ennek a gyűjteményes kötetnek a legszebb a borítója, ez illik a leginkább Lovecraft munkásságához és ebben vannak benne úgy egészében véve a legjobb Cthulhu-mítoszhoz köthető írásai.
   Jó lenne beszerezni, mert nincs saját példányom az írásaiból, eddig minden amit olvastam tőle könyvtári volt és/vagy hangoskönyv.
Fülszöveg:
Legtöbbünkben talán nem is tudatosul a tény, hogy H. P. Lovecraft képzeletének rémisztő szüleményei a mai napig velünk élnek, és mintegy köztünk járnak, körbevesznek minket. A Cthulhu-mítosz messzi csillagokból ideszármazott fajaira és „más isteneire” a földi civilizációt fenyegető idegen lényekben ismerhetünk rá, míg Arkham a filmeknek és képregényeknek köszönhetően mostanra a degeneráltság és a téboly jelképe lett. Hosszasan sorolhatnánk még a hasonló hatásokat.
A jelen gyűjtemény az ősforrásokat mutatja be, és ugyan minden válogatás elkerülhetetlenül szubjektív valamennyire, a kötetbe beválasztott rövidebb-hosszabb elbeszélések egytől egyig a rajongók által legkedveltebb, a kritikusok elemzéseiben legnagyobbra tartott művek közül kerültek ki, és együttesen vitathatatlanul a lovercrafti életmű esszenciáját képviselik.


+1  Abdul Alhazred - Necronomicon - Kitab Al Azif
   Egy klasszikusból idézve: ,,Mi baj származhat egy könyv olvasásából?" hangzik el a kérdés A múmia című filmben és tudjuk, hogy ott is mi lesz az eredmény, Lovecraftnál pedig pontosan hasonló a helyzet, hiszen ez a könyv maga a borzalom, szinte mindig hangsúlyozva van.
   Igazából azt sem tudni biztosan, hogy ezt tényleg ,,csak"  Lovecraft találta ki vagy valóban létezik, szóval jobb tartani magunkat bizonyos kimondatlan szabályokhoz!
   Valamiért mégis érdekel, de nem fogom elolvasni teljesen, maximum csak itt-ott belelapozok, de még ez sem biztos...
   Bevallom, félek tőle.
Fülszöveg:
A Necronomicon története és sorsa mesébe illő, valamint az az út, amit az idő labirintusában végigfut, hogy eljuthasson korunkig. Keletkezéséről annyi sejthető, hogy Abdul Alhazred jegyezte le az eredeti változatot Kr. u. 730 körül Kitab Al Azif címen.
A Kitab Al Azif nem halott rituálék gyűjteménye, ahogyan ezt H. P. Lovecraft meg is jegyzi:
„Valószínűleg soha nem volt olyan idő, amikor valamilyen csoportok vagy kultuszközösségek ne őrizték volna a titkos tudást. A Necronomiconban utalások találhatóak egy ilyen kultusz létezéséről az emberek között – egy közösségben, amely idáig egy szellemnek, amely évmilliókon át a Nagy Faj idejéből jött, segítséget nyújt.”
Egy elfeledett ősi világ rituáléi, istenei és lényei újra életre kelnek a Necronomicon lapjain.

Megjegyzések