Könyvkritika: Agatha Christie - Szerelmi bűnügyek

   Eddigi Agatha Christie gyűjteményes regények/kötetek amikről már írtam a blogomon:
 


Agatha Christie
Szerelmi bűnügyek (A Deadly Affair)
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
A szerelem furcsa dolgokra képes. Néha a legjobbat, olykor pedig a legrosszabbat hozza ki belőlünk. Agatha Christie, az emberi lélek páratlan ismerője e kötet novelláiban is mesterien fonja szerelmi bűnügyeinek szálait. Kedvenc detektíveinkkel meglepő helyszíneken találkozhatunk ? Mr. Satterthwaite az operába látogat Mr. Harley Quinnel, Parker Pyne hajókázik (de ez egy másik halál a Níluson!), Poirot vidéken időzik, és a darázsfészkek kiirtásának módjait tanulmányozza, Miss Marple egy falusi szerelmi gyilkosságot old meg, Tommy és Tuppence egy apróhirdetés nyomán bálba megy. Megtudhatjuk, miért fontos a bridzsben a treff király, hogy mit nem bocsát meg soha egy máskülönben elnéző feleség, és hogy mihez kezdhet a millióival egy életunt gazdag hölgy.
Ez a kötet csupa-csupa szerelem és szenvedély…
De a szerelem néha sötét, és nem mindig boldogít. És ezt a krimi királynőjénél senki sem tudta jobban.


    Ebben a bejegyezésemben Agatha Christie egy frissen megjelent, Valentin-napi gyűjteményes kötetéről hozom a véleményemet, kritikámat és értékelésemet. 
   Ezek a novellák segítettek kicsit jobban ráhangolódni a Bálint - napra, a szerelmesek ünnepére, közben pedig természetesen roppant izgalmasnak bizonyultak.
   A Helikon Kiadónál immáron hagyomány, hogy szorosan követik a külföldi megjelenéseket és szinte az eredetivel egy időben hozzák el nekünk ezeket a szuper novellaválogatásokat.
   Először megemlítem ugyebár a Karácsonyi krimiket, ami tulajdonképpen az Európa kiadó sajátja volt, aztán jött az Adventi krimik és a Szentivánéji krimik.
   A Szerelmi bűnügyek, mint ahogyan azt a címe is kiválóan mutatja, a Krimi Királynőjének olyan novelláit tartalmazza, melyek a szerelem, a szenvedély, a féltékenység és persze az ezekből fakadó megannyi hazugságok, lopások és gyilkosságok köré épülnek.
   A kivitelezés újfent pazar, csodaszép, strapabíró keménykötéssel, valamint a borítóhoz színben illő, ,,beépített" könyvjelzővel. Szuper igényes. Öröm kézbe fogni. :)
    A novellákról nem akarok túl sokat elárulni, hiszen rövidek és izgalmasak, mint mindig. 
   Feltűnik benne nyomozóként - természetesen - Poirot, Miss Marple vagy éppen Tommy és Tuppence, valamint Parker Pyne, illetve Mr. Harley Quin és örök kísérője, Mr. Satterthwaite.
   Külön érdekesség volt még, hogy akadtak olyan rövid kis sztorik, amikben egyikük sem tűnt fel, helyettük átlag emberek élték meg a vérfagyasztó kalandokat és kezdtek nyomozni a saját szakállukra. 
   Ez kiváló újdonságként hatott, akárcsak az, hogy az eddigi kötetekben mindig Agatha Christie személyesen megírt önéletrajzából voltak részletek, méghozzá az elején, ezzel kezdődött az egész, itt pedig ez most a gyűjtemény levégére került, zárva a könyvet.
   Azoknak, akik esetleg már unnák és lehúzásnak éreznék a válogatásokat, bátran üzenem: Ezúttal megannyi ,,új", régen olvasott csemege került elő, de azért akadtak ismétlések is, ez szerintem elkerülhetetlen.
   Poirot, Miss Marple vagy éppen Tommy és Tuppence történeteit most is imádtam, a csavaros és éles eszű Parker Pyne szépen-lassan a szívemhez nő és egyre inkább kezdem megkedvelni őt.
   Mr. Harley Quin és Mr. Satterthwaite egyelőre még most sem lopták be magukat a szívembe, de azok a sztorik amikben ők szerepeltek szintén kellemes meglepetésként értek.
   A Molyon olvastam, hogy sokan hiányolták belőle a Fülemüle-villa című kisregényt, amit gyorsan meghallgattam hangoskönyvként és valóban bőven elfért és helye lett volna itt.
   Az eddigi novelláskötetek közül leginkább ez nyerte el a tetszésemet, mert a benne szereplő írások egyszerre adták át a Valentin-nap cseppet sem mindennapi hangulatát, közben pedig új és régi kedvencekkel szórakoztattak.
   Remélem, hogy megannyi ilyen tematikus összeállítás lesz majd még kapható az írónő tollából, mert én ezeket valahogy sosem tudom megunni, ráadásul meseszépek és ott a helyük minden zászlós AC rajongó polcán.
   Pár szó a borítóról:  A borító jól hozza az Adventi és Szentivánéji krimik kinézetét. 
   Itt ugyebár a világoskék, a sötétkék, a piros és a fehér színek dominálnak. 
   A középpontban a már jól ismert udvarház, amit egy kopár téli táj, vérvörös színű lombkoronájú fák,  a piros félhold és megannyi csillagok vesznek körül.

Megjegyzések