Könyvkritika: Agatha Christie - Szentivánéji krimik

 Sziasztok! :)

   Ebben a bejegyezésemben Agatha Christie egy frissen megjelent, nyári gyűjteményes kötetéről hozom a véleményemet, kritikámat és értékelésemet, amelyek segítettek kicsit jobban ráhangolódni a nyárra, még akkor is, ha odakint tombol az elviselhetetlen forróság...

   Eddigi Agatha Christie regények/kötetek amikről már írtam a blogomon:

   Könyvkritika: Agatha Christie - Macska a galambok között

   Könyvkritika: Agatha Christie - Miért nem szóltak Evansnak?

   Könyvkritika: Agatha Christie - Halloween és halál

   Könyvkritika: Agatha Christie - Paddington 16.50

   Könyvkritika: Agatha Christie - Egy marék rozs

   Könyvkritika: Agatha Christie - Nemezis

   Könyvkritika: Agatha Christie - Halál a Níluson

   Könyvkritika: Agatha Christie - Adventi krimik és Karácsonyi krimik

   Könyvkritika: Agatha Christie - A ferde ház

   Agatha Christie nyomában


Agatha Christie
Szentivánéji ​krimik (Midsummer Mysteries)
Magyar kiadás éve: 2021

Fülszöveg:
Nyár… melegszik az idő, és szárba szökken a gonoszság is. Agatha Christie nyomozói ördögi kihívásokkal néznek szembe szerte a világban: Cornwallban, a francia Riviérán, a delphoi templom tövében vagy vidéki úriházakban. Sőt még James Bond is feltűnik ezeken a lapokon… bár ő egy másik James Bond.
Elő a nyugággyal, és élvezzük a csavaros történeteket, a tévútra vezető nyomokat! Ahogy a Biblia írja, Isten felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra. A jókat ebben a kötetben is Miss Marple, Hercule Poirot, Parker Pyne, Mr. Harley Quin, valamint Tommy és Tuppence képviseli.

   A Szentivánéji krimik a tavaly karácsonyi Adventi krimik, kvázi ,,folytatása", mármint abból a szempontból, hogy a kiadók megint tematikusan, az évszaknak megfelelően válogattak össze remek kis Agatha Christie novellákat.
   A két borító nagyon hasonlít, de ettől eltekintve én eddig azt hittem, hogy ez a könyv odakint nem jelent meg és a válogatás mindenképpen a magyar kiadó és kiadás sajátja. Aztán közben jelezték felém Molyon, hogy tévedtem. Az viszont kimondottan érdekes, hogy külföldön majd csak július 22-én fog hivatalosan is debütálni.
   Idehaza tehát mindkét kötetet a Helikon jelentette meg, pazar kivitelezésben, csodaszép és strapabíró keménykötéssel, valamint a borítóhoz színben illő, ,,beépített" könyvjelzővel. Szuper igényes. Öröm kézbe fogni. :)
   ,,Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának, a június 23-ról 24-re virradó éjszakát nevezzük. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is. " (Forrás: Szent Iván éjszakája)
   A novellákról nem akarok túl sokat elárulni, hiszen rövidek és izgalmasak, mint mindig. 
   Feltűnik benne nyomozóként - természetesen - Poirot, Miss Marple vagy éppen Tommy és Tuppence, de aztán itt vannak a számomra kevésbé érdekesebb és szimpatikusabb karakterek is, mint Parker Pyne, illetve Mr. Harley Quin és örök kísérője, Mr. Satterthwaite. 
   Az Adventi krimiknél is írtam már anno, hogy Pyne, Quin és Satterthwaite novellái valahogy sosem szippantanak be és az olvasásuk közben hajlamos vagyok elkalandozni. Őket egyszerűen nem tudom és most már nem is nagyon akarom hová tenni az egész AC életműben. 
   Náluk már az is jobb, amikor teljesen random, nem visszatérő szereplők nyomoznak, mint mondjuk Mark Easterbrook a Bűbájos gyilkosokban vagy Luke Fitzwilliam a Gyilkolni ​könnyű című regényekben.
   Tommy és Tuppence párosa még most is a határokat súrolta, a határokat feszegette, maradjunk annyiban, hogy őket egyelőre még elviselem.
   A témák adottak voltak persze. Nyár, tikkasztó hőség, nyaralások és persze gyilkosságok, rablások, zsarolások, hazugságok, álnok tervek és a többi...
   Külön ki kell emelnem az Asztarté szentélye írást, amit sokadik elolvasásra sem tudok igazán értelmezni, mert képtelen vagyok felfogni a gyilkosság mibenlétét és reális kivitelezését, ezért is való az inkább a misztikusabb Az ​utolsó szeánsz gyűjteményes kötetbe. Na mindegy...
   Agatha Christie-ben eddig sem csalódtam és ezután sem fogok, egyszerűen képtelenség, még úgy is, hogy a novellái jóval gyengébbek, mint bármelyik regénye.
   Az kicsit meglepett, hogy A rodoszi háromszög itt nem szerepelt, hiszen a Nyaraló gyilkosok előzményének is tekinthető írás pont ide illett volna, legalábbis szerintem.
   Mindenképpen megosztó volt olvasni egy másik, kevésbé talpraesettebb James Bondról, bár az a novella is jócskán kilógott a sorból.
   Mindezektől függetlenül, szuper élmény volt, tetszenek ezek a tematikus válogatások és de jó lenne végre egy AC Halloween/őszi novellás kötet...;)
   Pár szó a borítóról: Mint azt már fentebb is említettem, a borító jól hozza az Adventi krimik könyv kinézetét és hangulatát. 
   Itt ugyebár a kék és a sárga színek dominálnak. A középpontban egy csodálatos udvarház, amit egy virágokkal teli rét, almafák, - habár citromnak néznek ki - felhők és repdeső fecskék vesznek körül.
   Pazar és elegáns.

Megjegyzések