Filmajánló: Dumbledore titkai

 Sziasztok! :)

   Ma végre megnéztem a mozikban a Legendás állatok: Dumbledore titkai című filmet, amit izgatottan vártam, de közben féltem is, hiszen az előző rész, a Grindelwald bűntettei, roppant megosztó lett a rajongók körében a sok-sok iszonyatos logikai buktató miatt...:(
   Ha ez még nem lenne elég, akkor az alkotás színészei botrányokat-botrányokra halmoznak, hiszen gondoljunk csak Johnny Depp lecserélésére vagy Ezra Miller igencsak friss letartóztatására, ezek mellé pedig még bőven társult gond, a pandémia okozta elhúzódás és Rowling újkeletű negatív megítélése miatt.
   Már most azt rebesgetik, hogy nem biztos a folytatás, kétséges, hogy lesz-e és ha igen akkor mikor? Ez így egyáltalán nem biztató. Sőt, roppant elkeserítő, elvégre mi, a Harry Potter rajongók nem azt szoktuk meg, hogy ripsz-ropsz elkaszálják ezt a franchise-t.
   Természetesen minden HP rajongónak kötelező darab, de egyetértek azokkal, akik úgy vélik: az egyszerű, szimplán mozizni vágyóknak, már lehet, hogy kimondottan csalódás lesz.
   Elsősorban olyan alkotásról beszélünk, ami a fanoknak készült és csak utána emlegethetünk szimpla szórakoztató filmet.
    Mindezektől függetlenül viszont, kellőképpen humoros, szórakoztató, telis-tele utalásokkal, kikacsintásokkal,  szereplőkkel, akik ismerősek lehetnek a régi szép időkből.
    A film nekem néhol lassúnak bizonyult. Egyszer leapadt, leült a sztori, máskor meg szuper pörgős volt, csak úgy kapkodtam a fejem. Nem voltak túl jók az arányok.
   A Credence valódi kilétét övező titkot most már kicsit jobban értem és képes vagyok elfogadni, ám továbbra sem látom átgondoltnak. Úgy érzem, hogy a készítők már nem tudják eldönteni, hogy valójában mit is kezdejenek ezzel a karakterrel? Olyan, mintha előre megérezték volna Ezra Miller viseletes dolgait és keresnék a kiutat a szereplő kiírására.
   Kérdem én például, hová tűnt Nagini? Róla miért nem tudunk semmit, holott az előző részben akkora figyelem irányult rá.
   Az előzetesekben már mindenkinek feltűnt Porpentina ,,Tina" Goldstein hiánya. Sokan - én magam sem - egyáltalán nem kedvelik a karaktert, de furcsa volt, hogy sosem szerepel.
   Megjegyzem, egy mondatban elintézték, hogy miért nincs jelen az események forgatagában, ami újfent meglepett.
   Örültem, hogy nagy kedvencem Theseus Salmander még több figyelmet kapott, mondjuk még mindig nem eleget, ám legalább kezdtek vele valamit, nem úgy, mint a Queenie - Jacob párossal, akiket még most is kedvelek, de már megint csak úgy voltak a háttérben, pedig mindenki kedvenc mugli cukrásza pálcát! is kapott.
   Aberforth Dumbledore megjelenését szintén sokan várták, de őt sem éreztem erősnek, nem kapott elég jelenetet.
    Mads Mikkelsen, mint az új Grindelwald, igazából végig közömbös maradt a számomra, nem tudok eléggé félni tőle, súlytalannak érzem, de lehet, hogy csak azért, mert a könyvekből már tudjuk miként végzi majd. 
   A közte és Dumbledore között feszülő szerelmi szálat sem éreztem erősnek, pedig ebből annyi mindent ki lehetne hozni. Könyörgöm!
   Kimondottan szerettem viszont Bunty és Lally Hicks professzor jeleneteit, mert ők üde színfoltok voltak ebben az egészben.
   Jude Law tökéletes fiatal Dumbledore, most is jól játszott, akárcsak Eddie Redmayne, mint a jószívű Göthe. Őket nem lehet nem szeretni. Együtt élnek a karaktereikkel, ám a cselekmény kuszaságát megmenteni sajnos már ők sem tudták.
   A cím, Dumbledore titkai, nos hát olyan sok titok nem derült ki, ám Ariana valódi múltja végre igazolást nyert.
   A legendás állatok nagyon cukik voltak, főleg a furkász és Picket, az egyetlen pozitívum számomra, hogy mekkora jelentőséggel bírnak még most is ezek a varázslények, habár ők is részről-részre egyre inkább háttérbe szorulnak.
   Jelenleg úgy vélem, hogy itt talán tényleg abba kellene hagyni, elvégre mind tisztában vagyunk vele, hogy Dumbledore legyőzi Grindelwaldot és megszeri a Bodzapálcát. Lehet kár lenne erőltetni egy ilyen átgondolatlan, lassú folyású látványfilmet, hiszen a varázsvilágban jóval több minden rejlik annál, mint amit eddig ezektől a filmektől kapunk. :(
   Az a legnagyobb baj vele, hogy mindaz hiányzik belőle, amit annyira sokan szeretünk a HP könyvekben és filmekben. Látványos ezt elismerem, a zenék is jók, de nem epikus, nem lúdbőrözik tőle az ember háta, nincs konkrét cselekménye, nem lehet kellőképpen aggódni a szereplőkért sem.
   Egyszerűen csak úgy van és kész. 

Megjegyzések