Könyvkritika: Janice Hallett - A ​színjáték és Katy Hays - A ​kolostor

  Sziasztok! :)
 
   Két, mostanában olvasott kötet rövid, ám annál lényegre törőbb értékelésével jövök.
   Ezek: Janice Hallett - A ​színjáték és Katy Hays - A ​kolostor.

Janice Hallett 
A ​színjáték   (The Appeal)
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
Egy gyilkosság. Tizenöt gyanúsított. Ki tudod bogozni, mi történt?
Lower Lockwoodban, ebben az álmos angliai városkában az amatőr színjátszó csoport nagyban próbál. A rendező, Martin Hayward, és a darab főszereplője, Helen – civilben férj és feleség – borzasztó hírt kapnak: unokájuknál ritka fajtájú rákbetegséget diagnosztizálnak, amelynek gyógyítása irdatlan költségekkel jár. A társulat tagjai ezért gyűjtést szerveznek.
Azonban nincs mindenki meggyőződve arról, hogy ez a kezelés hatékony, mint ahogy arról sem, hogy a gyűjtés valóban nemes céllal zajlik. A közösségben nő a feszültség, amely a ruhapróbán tetőzik. Másnap találnak egy holttestet, és valakit letartóztatnak. A tárgyalást megelőzően két fiatal ügyvéd tekinti át az anyagot – e-maileket, üzeneteket, leveleket – és egyre erősödik a gyanú, hogy a gyilkos itt van köztük. A bizonyíték az iratokban található – várja, hogy valaki rábukkanjon.

   Nagyon sokáig halogattam ezt a könyvet, mert őszintén mondom, hogy féltem tőle.
   Kecsegtető rajta az ajánlás, hogy Agatha Christie 21. századi kivitelben, sőt igazából ezért is vettem meg, plusz kíváncsi voltam, hogy milyen egy csodás cozy mistery.
   A levélregény forma nem rettentett el különösebben, hiszen az egyik nagy kedvencem a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság és az is ilyen típusú regény.
   A hossza viszont megijesztett, valamint a megosztó Molyos értékelések.
   Igazából most már azt gondolom, hgoy ez egy valóban megosztó kötet. Mert valakinek vagy nagyon tetszik, mint szerencsére nekem is vagy éppen nagyon nem.
   Az biztos, hogy óriási odafigyelés és sok türelem kell hozzá, hiszen a gyilkosság jóval a kötet fele után történik, az áldozat kilétére és a közelgő tragédiára addig csak mindössze találgatni lehet, aztán meg kicsit túl gyorsan jön a megoldás.
   Nem találtam el sem az áldozat, sem pedig a tettes kilétét, de igyekeztem átlátni a sok hazugságon, a csalásokon, amik nagyon megdöbbentettek.
   A szereplők sokrétűek, megosztóak és árnyaltak, ez teljes mértékben jellemző. Ez adja igazából a sztori javát. A kiváló jellemrajzok.
   Kedvenceim voltak: Sam, Sarah-Jane, Kevin és a két ügyvéd, akik az esetet göngyölítik fel.
   Leginkább jellemzőek a levelek, az e-mail küldemények, a chat beszélgetések, a jegyzőkönyvi kivonatok, telefonbeszélgetések, plakátok és sms üzenetek. Izgalmas és egyedi.
   Volt amikor vissza kellett lapoznom, mert nem mindent értettem vagy láttam át egyből, de az összefoglalók az ügyvédek részéről, na azok mindig segítettek.
   Csavaros és nem mindennapi krimi, szóval ajánlom az igazi ínyenceknek.
   Egy biztos: készüljön fel mindenki, mert ez tényleg egy igazi, vérbeli színjáték! ;)
   Pár szó a borítóról:  A borító az egyik külföldi kiadás magyarosított változata, rajta Lower Lockwood látképe, azzal a bizonyos házzal és azzal a bizonyos erkéllyel, ami a gyilkosság helyszíne lesz.
   A rajzolt borító szerintem nagyon illik a kisvárosi hangulathoz. 


Katy Hays
A ​kolostor  (The Cloisters)
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
Ann Stilwell nyárra jön New Yorkba, hogy asszisztensként dolgozzon a Metropolitan múzeum kurátora mellett. De aztán úgy alakul, hogy a „Kolostorba” osztják be, ebbe a kerttel körülvett gótikus múzeumba, amelyben középkori gyűjtemény található, és egy csapat kutató, akik a jóslás történetét tanulmányozzák.
Ann mindent megtenne, hogy szabaduljon fájdalmas múltjától, ezért örömest beleássa magát a kutatóknak a jövendőmondás eredetéhez fűződő, extravagáns elméleteibe. Tudományos kíváncsiságnak indul, de hamar megszállottság lesz belőle, amikor Ann felfedez egy 15. századi tarot kártyapaklit. Lehetséges, hogy ez a pakli a jövendőmondás kulcsa?
A Kolostorban veszélyes játék zajlik, amelynek a hatalom, a csábítás és az ambíciók jelölik ki a kereteit. Amikor ez valakinek az életébe kerül, Ann már nem szabadulhat. Megkezdődik a versenyfutás a válaszokért egy olyan világban, amelyről már nem tudhatjuk biztosan, ősi vagy modern.

   Kövezzetek meg, de nekem ez volt az első KULT könyvem, ám ha a többi is ilyen vagy ehhez hasonló, akkor biztosan nem az utolsó.
   Megosztó kötet, az értékelések és a százalék is ezt mutatják. Én is sokáig törtem a fejem, hogy miként vélekedjek róla?!
   Az biztos, hogy egyetlen szereplőt sem sikerült megkedvelnem. Mindegyikük borzalmasan arrogáns, el van telve magától és nem tudják a helyén kezelni, ha hatalom kerül a kezükbe. Azt hiszik, hogy nekik mindent szabad és hatalmuk van dönteni az élet és halál felett.
   Vajon tényleg ilyen lehet az egyetemeken a kutatók világa? Ennyire kegyetlen, mindenen és mindenkin átgázoló, az önérdeket középpontba helyező? Hihetetlen, de gondolom igaz, hiszen az írónő maga is hasonló körökben dolgozik, mint a szereplői.
   A könyv hangulata teljesen megfogott. Sötét, borongós, tipikus dark academia, gótikus és kicsit átcsap a misztikus határokon.
   A helyszín elképesztő és valódi, ettől pedig még megfoghatóbb az egész.
   Semmit sem szabad elhinni és készpénznek venni, mert mindegyik karakternek van valamilyen elborzasztó titka.
   Kiváló őszi olvasmány lehet belőle, még akkor is ha nyáron játszódik. Egyszerűen arra született, hogy inkább ősszel forgassuk és akkor merüljünk el a borzalmaiban.
   Itt-ott néha kicsit vontatott volt, leült a sztori, de a leírások kárpótoltak, valamint a tarot misztikuma mindig lendített a cselekményen.
   Volt amire rájöttem, valahol a felénél már sejettem, hogy mi történt valójában Ann apjával. Ezt teljesen eltaláltam.
   Patrick halála várható volt, de ott meg más kifutásra számítottam.
   Az biztos, hogy maradandó élményt nyújtott, ráadásul nem mehetek el szó nélkül a mellett, hogy mennyire csodálatos kivitelezésű.
   A borító valami eszméletlen szép és ijesztő a koponyával, de belül is igényes a tarot ábrázolásokkal. Mesés, egyszerűen mesés. *_*
   Szerintem a könyv igazi tanulsága az, hogy meddig vagyuk hajlandók elmenni azért, hogy igazoljuk önmagunkat és valóra váltsuk legmerészebb álmainkat.
   Pár szó a borítóról:  A boritó az egyik eredeti kiadás magyarosított változata, rajta egy bokor képe, ami igazából koponyát formáz.
   Rajta a lepkék és a kép maga, a lekerekített lapjaival, egy kártyát láttat.
   Mesteri.

Megjegyzések