Fókuszban: A cozy mystery könyvek

 Sziasztok! :)

   Idén ez a második Fókuszban bejegyzés, ami az általam eddig elolvasott cozy mystery témájú könyveket helyezi előtérbe.
   De mi is pontosan az a cozy mystery?
   A válasz pedig: ,,A krimi egy alfaja, amelyben az erőszak a „színpadon kívül” történik, a detektív amatőr, a bűnözés és a nyomozás pedig egy kicsi, zárt közösségben történik."

   Az előző Fókuszban bejegyzés: Fókuszban: Hádész és Perszephoné

   A lista pedig: 

1. Jessa Maxwell - Aranykanál
   Az Agatha Christie hasonlítgatás nálam már eleve jó pont és volt is benne igazság bőven.
   Ez is egy olyan könyv, ahol még az áldozat kiléte is sokáig rejtély, a tettesé vagy tetteseké pedig pláne.
   Megfogott a légkör, a Grafton-kastély, ez a különleges helyszín, ami hozta a hideglelős hangulatot.
   Aztán a verseny és a hat résztvevő, akik mind-mind különleges egyéniségek, no meg a két műsorvezető és egy komplett stáb, szóval bőven van lehetséges gyanúsított.
   Mindenkinek van valami titka, ráadásul a versenyt kezdetben a szabotázs tettei lengik körbe.
   Persze a sütemények, a cukrászat fontos szerephez jut, ez egyértelmű.
   Majdnem Kedvencnek jelöltem, még töröm rajta a fejem, de az biztos, hogy zseniális regény, nagyon ajánlom.


2. Robin Stevens - Úrilányok nem gyilkolnak sorozat
   A Molyon azt olvastam, hogy Robin Stevens az ifjúság Agatha Christie-je és ezzel bizony teljes mértékben egyet kell értenem.
   Az első kötetben egy bentalakásos leányiskolában történik bűntény, a másodikban egy a világtól elzárt birtokon, a harmadik részben pedig a hírhedt Orient expresszen.
   Mindhárom alkalommal két tinilány Hazel és Daisy nyomoznak, a maguk sajátos, minden lében kanál stílusukban.
   A regények kellőképpen leleményesek, jó humorral megáldottak, nem mellesleg pedig megannyi érdekes szereplő tarkítja őket és még több titok, hazugság, kémkedés és rablás is.
   Izgatottan várom a folytatásokat, a Wells és Wong Nyomozóiroda további eseteit. Úgy érzem, hogy ezekkel a könyvekkel egyszerűen nem lehet mellélőni.
   fjúsági kriminek kiváló, szuper agytorna, így nem kérdéses, hogy mindenképpen szeretném elolvasni majd a további köteteket.


3. Janice Hallett - A ​színjáték
   Kecsegtető rajta az ajánlás, hogy Agatha Christie 21. századi kivitelben, sőt igazából ezért is vettem meg, plusz kíváncsi voltam, hogy milyen egy csodás cozy mistery.
   A levélregény forma nem rettentett el különösebben, hiszen az egyik nagy kedvencem a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság és az is ilyen típusú regény.
   Az biztos, hogy óriási odafigyelés és sok türelem kell hozzá, hiszen a gyilkosság jóval a kötet fele után történik, az áldozat kilétére és a közelgő tragédiára addig csak mindössze találgatni lehet, aztán meg kicsit túl gyorsan jön a megoldás.
   Nem találtam el sem az áldozat, sem pedig a tettes kilétét, de igyekeztem átlátni a sok hazugságon, a csalásokon, amik nagyon megdöbbentettek.
   A szereplők sokrétűek, megosztóak és árnyaltak, ez teljes mértékben jellemző. Ez adja igazából a sztori javát. A kiváló jellemrajzok.
   Csavaros és nem mindennapi krimi, szóval ajánlom az igazi ínyenceknek.


4. Carolyn Keene - Nancy Drew naplója sorozat
   Carolyn Keene minden lében kanál, önjelölt magándetektív lánykája már évtizedek óta oldja meg a különböző bűnügyeket.
   Ifjúsági regényről beszélünk, egy könnyed kikapcsolódást nyújtó krimiről, szóval gyorsan lehetett vele haladni, sokszor félretettem, mert akkor túl hamar a végére értem volna.
Számomra tökéletes szórakozást nyújtott, nem vártam tőle olyan eget rengető dolgokat vagy vérbeli
izgalmakat, mint mondjuk egy Agatha Christie regénytől, de pont ezért okozott kellemes csalódást.
   Nálam a Nancy Drew könyvek tipikusan guilty pleasure olvasmányok, kikapcsolnak, elgondolkodtattnak és jó őket sorra keríteni, főleg ha kevés időm van, de akkor is szeretnék valamit olvasni.
   A légkörük olyan, mint A Hardy fiúké, valamint a R. L. Stine féle Libabőr sorozaté.


5. Richard Osman - A ​csütörtöki nyomozóklub sorozat
   A könyvnek leginkább a csípős, fanyar humorát tudom pozitívumként felhozni, azt, hogy talán még az író sem veszi komolyan önmagát és az általa kreált karaktereket.
   A másik jó példa pedig a négy főszereplő, Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron, akik mindannyian egy idillinek tűnő nyugdíjasotthonban élik mindennapjaikat.
   Ők mindannyian másképpen látják a világot, de a beszólásaikon akkorákat kacagtam, te jó ég! :)
   A csütörtöki nyomozóklub tagjai nem is különbözhetnének jobban egymástól, mindannyian kiforrott, szuper egyedi egyénsiégek, mégis összeköti őket a rejtélyek utáni olthatatlan vágy, a kíváncsiság és persze az idősekre oly sokszor jellemző minden lében kanál effektus, amit itt most semmiképpen sem bántó módon értek, mert ez viszi leginkább előre a cselekményt. :)
   A helyszínt nagyon jól leírta a szerző, olvasás közben láttam magam előtt Coopers Chase épületeit, lámákkal és tavakkal teli lankáit, a helyet ahol én magam is szívesen élnék idősebb koromban.

Megjegyzések