Könyvkritika: C. J. Cooke - Szellemerdő

C. J. Cooke
Szellemerdő   (The Ghost Woods)
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
A skóciai erdő közepén áll egy ház, úgy hívják: Lichen Hall, vagyis Zuzmó Palota.
A szóbeszéd szerint a hely szellemek, boszorkányok birodalma. Az ötvenes és hatvanas években ide járnak titokban a hajadon lányok szülni, hogy aztán gyermekeiket örökbefogadó szülőknek adják. Félelmetes híre ellenére állítólag jobb hely, mint az ugyanazt a célt szolgáló „intézmények”.
Pearl Gorham 1965-ben érkezik a kastélyba. Ő is itt akarja világra hozni a gyermekét, mint előtte sok más fiatal lány. Ám hamarosan gyanút fog, hogy a ház lakói titkolnak valamit, és a Lichen Hall valójában nem olyan biztonságos menedék, mint ahogy remélte. A falakon belül különös penészgombák tenyésznek, a környező erdőkben furcsa jelenések leselkednek, a sötét titkokat rejtegető ház lakói pedig mindent elkövetnek, hogy titkaikra ne derüljön fény.
A skót mitológia leghátborzongatóbb oldalait megmutató gótikus thriller A világítótorony boszorkányai szerzőjének tollából.

   Izgatottan vártam ezt a könyvet, mert a tavalyi évem nagy meglepetése volt A ​világítótorony boszorkányai.
   A Szellemerdő ha lehet, még jobb és még izgalmasabb volt. Nem bírtam letenni, de közben pedig nem akartam a végére érni, szóval ez teljesen jó jelnek bizonyult. ;)
   Fantasztikus történet, jó szívvel ajánlom mindenkinek aki szereti a boszorkányos – tündéres fantasy könyveket, de örömét fogja lelni benne az is, akit érdekelnek a női sorsok, valamint a skót folklór.
   Az írónő stílusa még mindig Lucy Strange, Alice Hoffman és Shea Ernshaw szerzőkére emlékeztetett, roppant olvasmányos, izgalmas, de most már egyre jobban megtalálja a saját, egyedi hangját.
   A regény két szálon fut. 
   A múltban, Mabel szemszögéből és a jelenben, Pearl elmesélésében, habár a jelen itt 1965, ami jól bemutatja, hogy mi is zajlott egy leányanyáknak, megesett nőknek fenntartott helyeken.
     A szerző jegyzetei érdekesek és rengeteg igazság van bennük, akárcsak magában a regényben, így vérbeli társadalomkritika. Tetszik, hogy egy csomó mindent beleírt, kellőképpen utánajárt a dolgoknak és nem csak úgy a hasára ütött.
   Olyan könyv, amit jó szívvel ajánlok őszre, mert kicsit horror, kicsit fantasy, telis-tele rejtéllyel, gyilkossággal, egy kegyetlen és rafinált  tündérboszorkánnyal, valamint érdekes és jól kitalált, erős női karakterekkel.
   Fontos szerept jut benne az anyaságnak, ráadásul árad belőle a gótikus hangulat.
   A Zuzmó Palota, a Stranger Things sorozat Creel - házára emlékeztetett, a mindent benövő gombák pedig Tótágas gonosz, mérgező indáira. 
   Az egész ház és az erdő élt, vibrált benne a valódi gonoszság.
Nicnevin
   A szerző kiválóan elegyíti a műfaji sajátosságokat, úgy tanít, hogy közben szórakoztat.
   Sokszor drámai, néha hátborzongató, szívfacsaró, egy nagyon pici romantikával és sok-sok konfliktussal.
   Voltak olyan csavarok, amiket viszonylag könnyen kitaláltam, de ez persze semmit sem vont le a kötet értékéből, aztán persze ott volt a befejezés, ami egyszerre borzasztott el és adott reményt.
   Nagyon remélem, hogy a Metropolis Media sorban hozni fogja az írónő könyveit, mert én nagyon megszerettem őt és a történeteit is.
   Pár szó a borítóról:  A borító a magyar kiadó sajátja, középpontban a Lichen Hall, a gombák és az erdő árnyai, valamint vannak olyan szimbólumok, amik utalnak a sztorira.
   Kedvencem a bejárati ajtónál álló, Ragyogás féle ikerpárnak tűnő nők duója, de mi, akik olvastuk, tudjuk, hogy mit is ábrázol valójában.
   Az emeleti ablakokban is el vannak rejtve bizonyos karakterek.

Megjegyzések