Könyvkritika: Karen White - Régiségbolt ​a Royal Streeten és Ellery Lloyd - A ​klub

 Sziasztok! :)
 
   Két, mostanában olvasott kötet rövid, ám annál lényegre törőbb értékelésével jövök.
   Ezek: Karen White: Régiségbolt ​a Royal Streeten és Ellery Lloyd: A ​klub.

Karen White
Régiségbolt ​a Royal Streeten  (The Shop On Royal Street)
Royal Street sorozat - Első kötet
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
Nola Trenholm új életet kezd, mégpedig New Orleansban, és egy ódon, romos villát választ otthonául. Nagyon úgy tűnik, az előző lakók még nem állnak készen a végleges távozásra. Nolának fogalma sincs, hogyan értsen szót a kísértetekkel, de szerencsére ismer valakit, aki ezzel foglalkozik. Csak az a bökkenő, hogy Nola ezt a személyt a háta közepére kívánja – az égvilágon semmit nem akar vele együtt csinálni.
Beau Ryan múltja sem valami derűs: a szülei és a testvére eltűntek a Katrina hurrikán okozta katasztrófakor. Beau tudja, hogy a Nola által kiszemelt villában meggyilkoltak egy nőt, és a gyilkossági ügyet azóta sem sikerült megoldani.
De Nola nem adja fel: mindenáron ebben a villában akar lakni, akár belemennek ebbe a kísértetek, akár nem.

   Nagyon vártam ezt a könyvet, pedig alig tudtam róla valamit, igazából csak a címkék alapján választottam.
   Nem csalódtam benne, habár az eleje kicsit lassan indult, meg is ijedtem rendesen, ám aztán szépen beleszerettem. *_*
   A hangulata valami elképesztő.
   Annyira hozza a mágiával és vuduval átitatott New Orleans-i légkört, a gőzös mocsarak, a párás, leanderekkel benőtt utcák és az erős bourbon whisky, no meg a szellemek, kísértetek világát.
   Tudni kell róla, hogy ez a regény eredetileg egy spin-off kötet, Karen White: Tradd Street sorozatához és vannak is benne visszautalások és kikacsintások, de nem zavaró módon, egy idő után meg lehet őket szokni, ám attól még jó lenne magyarul is olvasni azt a hat részes sorozatot.
   A befejezés akkora arculcsapás, akkora falkaparós függővég, hogy már most sorra kellene keríteni a folytatást. Borzalom, de a legjobb értelemben. :)
   A szellemek és a paranormális hangulat, valamint a nyomozás és a médiumok világa valami elképesztő volt. 
   Tipikusan őszi, sőt Halloween-i olvasmány.
   Sokszor éjszaka vettem a kezembe, kint fújt a szél, dörgött, villámlott és esett, szereplőink pedig kísérteteket láttak. Huh. Nem mondom kellemesen borzongató volt. *_*
   Van benne egy csipetnyi Átkozott boszorkák, egy pici Mayfair boszorkányok, valamint jó adag Sírkertek Királynője pillanat, megfűszerezve a Kísértetek című humoros sorozattal, néha pedig beköszön  A napsütötte Nightingale tér könnyedsége.
   A szereplők kedvelhetőek, esendők és kicsit sem hibátlanok, így könnyű velük azonosulni, Nola, a női főszereplő pedig roppant egyedi karakter.
   Nagyon várom a folytatást, olvassátok, mert nem fogjátok megbánni.
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti kiadás magyarosított változata, ami annyira szép. 
   Ez a festett kép és persze a Royal Street-i régiségbolt, ami telis-tele van hátborzongató titkokkal.
   Imádom.


 Ellery Lloyd
A ​klub  (The Club)
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
Vajon mit csinálnak az őrülten gazdagok és elképesztően híresek, ha senki sem látja őket? Vagyis ha azt hiszik, hogy senki sem látja őket…
A világ legexkluzívabb szállodalánca újabb taggal bővült: ez az Island Home, egy elfeledett sziget Nagy-Britannia partjainál, amelyen felújított udvarház, számtalan park és félreeső vendégház várja a megnyitóra érkező hírességeket, teljes diszkréciót és elképzelhetetlen luxust nyújtva a vendégeknek. Az óriási médiaszenzációnak ígérkező megnyitóra szóló meghívóért pedig bárki ölni tudna.
A lapok azonban nem is tudják, hogy a hivatalos ünnepség előtt pár nappal néhány kiválasztott még nagyobb kiváltságban részesül: egy világhírű színész, egy menő filmrendező, egy neves képzőművész és egy befutott műsorvezető külön vacsorára hivatalosak.
Csakhogy a menü mellett egy-egy aprócska csomag várja őket, a benne rejlő titkok pedig képesek arra, hogy felrobbantsák az addigi életüket…

   Most már én is együtt olvasok a Reese Witherspoon könyvklubbal és ez a kötet 2022-ben volt megválasztva a színésznő által.
   Úgy álltam neki, hogy nem tudtam róla semmit, csak ezt az egy dolgot, de nekem tetszett a Reese által megválaszott A szanatórium vagy a Vendéglista, szóval úgy voltam vele, hogy megpróbálkozok ezzel a kötettel is. Kezdek egyre-jobban megbízni a színésznő ízlésében.
   Nem voltam tőle elájulva, ráadásul nem értem, hogy a szellemek címke miért van rajta? :O
   Szóval aki paranormális szálat várna – mint eleinte én is – és amiatt olvasná, az ne tegye, mert semmi ilyesmi nincs benne!
   Az biztos, hogy szinte alig akadt szereplő, akit sikerült megkedvelnem, de azért Jess, Kurt és Nikki trióját emelném ki, mert velük legalább együtt tudtam érezni.
   A többiek viszont gátlástalanok, undorítóak, hazugok, megannyi bűn szárad a lelkükön, mégis élik vígan az életüket és megússzák bárminemű büntetés nélkül, egészen addig amíg el nem látogatnak ebbe a klubba.
   Az eleje kicsit lassan indult, bőven voltak üresjáratok, de jól fel volt építve a cselekmény, kellett, hogy jobban megismerjük a karaktereket.
   Aztán a végén jöttek szépen-sorban az áldozatok és a csavarok, amik nagyon tetszettek.
   Némelyik igazságszolgáltatás és bosszú volt, más egyszerűen csak a sors keze.
   Ezek a „sztárok", ezek a celebek, viszont el lettek találva és igen jól be lett mutatva, hogy mi is folyik valójában a média mocskos világának kulisszái mögött.
   Igazi társadalomkritika, érdemes már csak ezért is elolvasni.
   Volt itt drogozás, gyilkosság, szexuális visszaélés, zsarolás és a többi…Hűűűűű.
   Hagyott pár nyitott kérdést, de azért viszonylag lezárt, kerek egész.
   Ajánlom, de leginkább azoknak akik Lucy Foley könyvein edződtek, hiszen itt is szinte csak a végén derül fény az áldozatok és a tettesek kilétére, addig pedig megy a sok titkolózás, valamint a lélektani ábrázolás.
   Az biztos, hogy igazi hullámvasút, csak győzze az ember követni.
   Pár szó a borítóról:  A borító nagyon hasonlít az eredeti kiadáshoz, de azért bizonyos dolgokban eltér.
   Itt is van kivilágított medence, valamint baljós esti fények és napozóágyak.

Megjegyzések