A Sword and Crossban jártam?

Sziasztok! :)

   A bejegyzés erősen SPOILERes a Kitaszítva című regényre és filmre!

   A mai napunk délutánját a Szabadkígyóson lévő, Wenckheim-kastélyban töltöttük.

   Lehet, hogy tudjátok páran, ám talán olyan is akad, aki nem, de pár évvel ezelőtt itt forgatták  Lauren Kate - Kitaszítva című könyvéből készült filmet. A forgatásokat még 2014 februárjában kezdték el.

      A másik helyszín a turai kastély volt, szóval a film nagy része magyar vonatkozású.

   Pisti és én ma felkerekedtünk és ellátogattunk a hozzánk viszonylag közel lévő szabadkígyósi kastélyba, ami természetesen csodálatos és a falai között, valamint a parkjában, szó szerint megelevenedik a történelem, na meg persze Lucinda Price és Daniel Grigori szerelme is...:)

   A kastély neoreneszánsz-eklektikus stílusban 1875-1879 között épült fel Ybl Miklós tervei alapján, majd 1882. július 19-én adták át.
   Wenckheim Krisztina azt kérte a tervezőtől, hogy semmi ne legyen egyforma, de mégis harmonikus legyen. Kívánsága volt az is, hogy annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét és annyi bejárata, ahány évszak. Az elkészült épület a kor egyik legkorszerűbb kastélyának számított.
Forrás: Wikipédia


   A kastélyt hamarosan bezárják, méghozzá két évre, mert át fogják építeni és kialakítanak majd benne egy éttermet és egy kávézót is. A park környékén található az Ókígyósi Aranyménes II., ahol gyönyörűséges lipicai lovak élik mindennapjaikat.
   A kastélynak van saját kápolnája, könyvtára, bálterme és ebédlője. Régebben télikert is volt, de azt végül lebontották, mert vizesedett és penészedett.
   Vannak rejtekajtók és titkos átjárók is.
   Régebben biogázzal fűtöttek és világítottak. A legtöbb berendezés, bútor, díszes csillár és a parketta is, mind a mai napig eredeti állapotában van.

   Az írónő így ír a Sword and Cross bentlakásos iskoláról:
,, A Sword & Cross úgy nézett ki, mintha odapottyantották volna egy mocsár közepére, aztán meg jól otthagyták. Szomorúfüzek hajoltak a földig, kudzu futotta be a falakat, és minden harmadik lépésük toccsant. És nem csak a hely kinézetéről volt szó. A párás levegő minden egyes kortya megragadt Luce tüdejében. Még a légzéstől is úgy érezte magát a Sword & Crossban, mintha futó homokba süllyedne.
- Az építészek valószínűleg nagyon nem tudták eldönteni, milyenre renoválják a régi katonai akadémia épületeit. Eredményül egy félig börtön, félig középkori kínzókastély szerű létesítményt kaptunk. Kertészek nélkül - magyarázta Arriane, miközben lerugdosta a sár egy részét a katonai bakancsáról. - Pfuj! Ó, és ott van a temető is."

Filmes - könyves vonatkozások:
   Külön érdekesség, hogy a kastély közelében, közvetlenül mellette, valóban van egy temető is, ahol a könyvben ugyebár, örök nyugalomra lelt végül a rútul elárult és meggyilkolt Pennyweather Van Syckle-Lockwood (Penn).

   Emlékeztek még, amikor Luce megtalálja Daniel rajzát - saját magáról - és kérdőre vonja a fiút?
   A filmben, egy kiszáradt szökőkútnál és egy sövénylabirintus mellett beszélik meg a dolgaikat. Nos, ez a jelenet pont a Wenckheim - kastély előtt lévő parkban játszódik.
   Cam pedig mindeközben odaföntről figyeli őket. Az pedig szintén ott került rögzítésre, a kastély egyik alacsonyabb pontján lévő kilátó és balkon részen.

   Luce is innen vetette le magát, hogy előcsalogassa Daniel szárnyait és az igazságot kettejükről, valamint Cam és Daniel is itt küzdöttek meg egymással Luce kegyeiért.

   Érdekesség, hogy a balkont díszítő elemeket, a filmben - digitálisan - kis vízköpőkre cserélték, amik kikacsintások és előreutalások a harmadik kötetben szereplő Bill karakterére.

   Aztán persze vannak még kisebb jelenetek is.
   Az egyik ilyen, amikor késő éjszaka Luce és Penn kavicsokkal dobálják Todd szobájának ablakát, majd kiszöknek a könyvtárba, hogy Daniel múltja után nyomozzanak. Na, azokat a részeket is ott forgatták.
   Vagy például, amikor Luce és Penn csigalépcsők százain futnak le, amikor a közös hálószobájukból indulnak el az órákra.
   Az rémlik, amikor Penn kihallgatja Miss Sophia gonoszkodásának terveit és következményeit? Nagy része az is a Wenckheim-kastélyban játszódik, csupán csak a korlátok színét festették át azóta.

   Aztán persze ott van még megannyi féle jelenet, rejtett utalás, egy- egy lopott pillanat és vágás, amit a szabadkígyósi kastélyban és a környékén rögzítettek.

   Todd anyukáját például egy magyar hölgy, Tóth Auguszta játszotta, aki előtte szerepelt már több, ismertebb magyar produkcióban is.
   Arról meg már ne is beszéljünk, hogy a filmen dolgozók majd 80%-a mind-mind magyar származású volt, sőt, anno a Magyar Nemzeti Filmalap is támogatta a forgatást.

Még több kép a helyszínről:



































Megjegyzések