Híres könyves iskolák

Sziasztok! :)

   A diákok legnagyobb bántatára vagy éppen örömére - attól függ! - hamarosan újra elkezdődik az iskola.

   Én magam egyetemre készülök, informatikus-könyvtáros szakra, levelezős tanrenden. Izgatott vagyok, de azért jócskán tartok is tőle.

   Gondoltam összeszedek pár híres, könyves iskolát, ahol a diákok egyáltalán nem unatkoztak, ahol milliónyi kalandot megéltek és totálisan megváltozott az életük. Néha jó, néha rossz irányba.

   Lássuk be, hogy minden bizonnyal mi magunk is szívesen lennénk tanulók ezekben az intézményekben... :)

   A bejegyzés itt-ott erősen SPOILERes!

   Íme a lista:

1. Hex Hall, más néven Hekaté Hall
   A Hex Hall Rachel Hawkins azonos című regényében szerepel, ahol a különleges képességű prodigiumok  (boszorkányok, tündérek, alakváltók, vámpírok) gyűlnek össze.
   A Hex Hall a világtól viszonylag elzárt intézmény, ahová Sophie Mercer új diákként érkezik és ahol aztán különös, kísérteties dolgok veszik kezdetét.
   A későbbiekben, teljes egészében megtudhatjuk az intézmény múltját, történelmét, alapításának történetét, amit most nem írok le, mert tényleg hatalmas Spoiler lenne, de nekem személyes kedvencem, hiszen roppant kreatív és egyedi.




2. A Sword and Cross és a Shoreline
   Mindkét suli a Lauren Kate által írt Kitaszítva című sorozatban szerepel.
   A Sword and Cross egy olyan iskola, amit problémás viselkedésű fiataloknak hoztak létre. Igazából egy igen jól eladott javítóintézet. Egy másik bejegyzésben már írtam róla egy kicsit bővebben. Itt el tudjátok olvasni.
   Itt találkozik majd (újra) Luce és Daniel, ami aztán bonyodalmak egész sorát indítja el.
   A Shoreline pedig olyan iskola, ahol Nefilimek - bukott angyalok és emberek leszármazottai - tanulnak. Luce itt új barátokat szerez és - többek között - megtanulja majd irányítani az őt kísértő árnyékokat.



3. Evernight Akadémia
   Claudia Gray - Örökéj sorozatának intézménye.
   Egy gótikus és titkokkal teli bentlakásos iskola, ahová Bianca új diákként érkezik és ahol később kiderül, hogy vámpírok és emberek együtt tanulnak, ráadásul, lidércek egy bosszúszomjas hada folyamatosan kísérti őket.




4. Blackwood Hall
   Lois Duncan - Sötét folysók című rövid, ám annál tartalmasabb és ijesztőbb regényének iskolája.
   Eredetileg, egy művészeteket támogató intézmény, ahová fiatal és tehetséges tinédzserek kapnak ösztöndíjat, hogy elzárva a világtól, tovább fejlesszék tehetségüket.
   Kit Gordy viszont már a kezdetektől érzi, hogy valami nagyon nem stimmel a hellyel.
   Maradjunk annyiban, hogy pár nap után - szó szerint - kísérteties dolgok sora veszi kezdetét...




5. Szent Vlagyimir Akadémia
   Richelle Mead egy hatkötetes sorozatot (Vámpírakadémia)  kanyarintott a Szent Vlagyimirban történtek köré, ami azért nem kis teljesítmény.
   Ez egy olyan intézmény, ahol a nemesi származású vámpírok (morák) tanulják meg használni elemi alapokon nyugvó mágiájukat és ahol kiképzik testőreiket (dampyr ).
   Az itt élő és tanuló diákoknak, a mindennapi élet gondjai mellett, a lesben álló striga haddal is meg kell küzdeniük.




6. Akkordél Akadémia
   Egy igazán különleges iskola, amit Mindee Arnett talált ki és vetett papírra.
   A hely a mágusfélék bentlakásos intézete, ahol egy titokzatos és brutális gyilkosság borzolja az ott élők kedélyeit.
   Itt tanul főhősünk, Porka is, aki élő rémálom, ezért teljesen kilóg a sok varázsló, boszorkány, szirén, sellő és tündér közül.
   A suli neve angolul, Arkwell Academy, szóval nem is értem, hogy miért lett végül Akkordél Akadémia a neve.




7. Brookline
   Ez az intézmény- számomra - a leginkább ijesztő, horrorisztikus és ha a valóságban is létezne, akkor nagy ívben elkerülném. Madeleine Roux - Asylum trilógiájának egyik helyszíne.
   A New Hampshire Egyetem nyári, felkészítő kurzusát tartják itt és inkább kollégium, mintsem rendes iskola, mégis írok róla pár sort.
   Régebben elmegyógyintézet volt, ahol brutális gyilkosságok történtek és félelmetes kísérletek zajlottak.
   Az egykori igazgató, egy velejéig gonosz, kegyetlen ember volt, pont ezért zárták be végül a helyet és alakították át.



8. Jók és Rosszak Iskolája
   A hely, ahol tündérmesehősöket és gonosztevőket, gazembereket képeznek, Soman Chainan - Jók és Rosszak Iskolája című sorozatának helyszíne.
   A Jók tagozatán tanulnak azok a diákok, akikből később hősök, hercegnők, hercegek, valamint uralkodók lesznek, még a Rosszak tagozatán képzik a fentebb említett karakterek nemeziseit, ellenfeleit, akikből később az életüket megkeserítő gonosz boszorkányok és varázslók lesznek.





9.  Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola és további társai
   Természetesen nem múlhat el bejegyzés Harry Potteres vonatkozás nélkül, bár nem hiszem, hogy olyan sok embernek kellene bemutatni a Roxfortot.
   J. K. Rowling által kreált, varázslatos, ódon kastélyban meghúzódó, muglik elől jól titkolt intézmény ez, ahol ifjú mágusok és boszik elméjét pallérozzák.
   A sorozat negyedik részében aztán kiderül, hogy létezik többféle mágusképző is.
   Valahol északon: a Durmstrang, valamint a Pireneusokban elhelyezkedő: Beauxbatons Mágusakadémia.
   Pár éve, amikor filmen kijött a Legendás állatok és megfigyelésük,  J. K. Rowling maga rántotta le a leplet a világ összes mágiát használó és oktató intézményéről:
   Ilvermorny - Amerika észak-keleti részén található.
   Castelobruxo - A brazil varázslóképző, valahol Dél-Amerikában.
   Mahoutokoro - Ősi japán iskola.
   Uagadou - Afrika nagy múltú intézete.


Biztosan vannak még olyan iskolák, amiket kihagytam a felsorolásból, szóval írjátok meg nekem, hogy még milyen különleges, könyves iskolák vannak?!

Megjegyzések