Fókuszban: az önéletrajzi és önéltrajzi ihletésű könyvek

Sziasztok! :)

   Ebben a bejegyzésemben olyan könyveket fogok nektek ajánlani, amik vagy teljes mértékben önéletrajzok vagy önéletrajzi ihletésűek, tehát valóban megtörtént, igaz dolgokon alapszanak, némi fikcióval.
   Legutóbbi Fókuszban bejegyzések:

   Fókuszban: A kedvenc könyvborítóim

   Fókuszban: a vallás és a mitológia

   Íme a lista:

1. Cheryl Strayed - Vadon - Ezermérföldes utam önmagamhoz
    Ebben a bejegyzésben igazából sok ilyen kötet lesz, de ez nem meglepő, hiszen valóban rengeteg olyan történet van, ami bemutatja egy adott személy életváltásának nem mindennapi körülményeit.
   A Vadon is egy ilyen sztori, amiben Cheryl Strayed kezd új fejezetet nyit és elhatározza, hogy az édesanyjával történt tragikus betegség miatt túrázni kezd a vadonban, méghozzá egyedül, gyalogosan, mindössze egy zsák túrafelszereléssel a hátán.
   Így egyszerre vesz részt egy testi és lelki utazáson is, közben pedig pompázatos tájakon át vezet az útja és sokféle - néha veszélyes - kalandokat él át.
   


2. Aron Ralston - 127 ​óra a kanyon fogságában
   Ebből a kötetből, csakúgy mint a Vadonból, film is készült.
   A történet egy hegymászó és kalandsportoló nem mindennapi kalandját követi nyomon, a férfi ugyanis éppen Utah államban, a Kanyonvidéken kirándul, amikor baleset éri és rázuhan egy óriási sziklatömb, beszorítva őt egy hasadékba, mindenféle menekülési útvonal nélkül, ráadásul súlyosan meg is sérül.
   A férfi mindezeket videokamerával rögzítette és örökítette meg.
   Aron kénytelen átértékelni az életét és lemondani mindenről amit szeret, elfogadni a halált, közben pedig egy nem várt fordulat következtében talán nyílik némi remény a kijutásra...
   


3. Carrie Fisher - A ​hercegnő naplója  - Találkozás önmagammal
   A hirtelen tragikussággal elhunyt Carrie Fisher naplója egy őszinte, szókimondó és kissé provokatív memoár, amit még 19 évesen írt és amire ő maga is évtizedekkel később talált rá.
   A kötet Amerikában a még a színésznő halála előtt jelent meg, de nálunk, idehaza jóval a halála után.
   A könyv egészen rövidke, de részletesen bemutatja Fisher életének legszebb és egyben legszomorúbb időszakát, amikor a Csillagok háborúja filmeken dolgozott és hirtelen elérte a hírnév és a csillogás, amit sok más sztárhoz hasonlóan ő maga sem tudott mindig megfelelően kezelni.
   Viharos szerelmi viszonya, filmbeli partnerével Harrison Forddal még ma is sok megosztó pletyka alapja.
   Vérbeli rajongóknak pedig kihagyhatatlan, kötelező darab.



4. Paul Michael Bush - Steph - Stephenie Meyer csodálatos ifjúsága és a Twilight saga
   A nagy Alkonyat-láz éveiben sorra ontották magukból a kiadók a történettel, a színészekkel és az írónővel kapcsolatos könyveket, így került anno a kezembe ez a kötet is, ami tudtommal - hiába a ,,hangzatos" álnév - magyar szerző munkája.
   A könyv az írónő életéről szól és igyekszik bemutatni, hogyan jutott el odáig, hogy megírja az Alkonyat könyveket.
   Bemutatja ihletének forrásait is, valamint olyan érdekességeket, mint például: Stephenie a testvéreiről nevezett el egy-egy karaktert a könyvekben és ezeket miért.
   A kötet borítója nekem nagyon tetszik, főleg ez a lilás árnyalat, de a fogalmazásmód elég pocsék, valamint zavaróak az angol kifejezések, amik nem lettek rendesen lefordítva.



5. Philippe Pozzo di Borgo - Életrevalók  - Második nekifutás
   Ha valaki szerette a filmet, akkor annak lehet, hogy csalódás lesz ez a kötet, hiszen a kettő csak elnagyolt vonalakban ugyanaz, viszont igazán jól kiegészítik egymást.
   Szomorúan jegyzem meg, hogy a kötetben az igazi Abdel nem túl szimpatikus embernek van lefestve, pedig a filmben ő volt anno a kedvenc szereplőm. Ez kicsit furcsa volt.
   Philippe Pozzo di Borgo élete telis-tele volt tragédiákkal, ő végül mégis megtanulta becsülni és értékelni azt, akármennyire is nem akarta. 
   A film humora itt nem jön át annyira és sokkal reálisabb, életszagúbb, sokszor drámai, megrázó és szomorú, de mindenképpen tanulságos, ám csak igazán erős idegzetűeknek ajánlom, hiszen a valóságnál semmi sem lehet elborzasztóbb...

6. Stan Lee és Peter David - Fantasztikus ​életem
   Egy igazán nem mindennapi életrajzi mű, ami maga is képregényként mutatja be főszereplőjének, Stan Lee életének meghatározó eseményeit.
   Stan Lee neve ma már ikonikus és egybeforrt a rajzolt szuperhősök univerzumával.
   Ő volt az aki - többek között - megteremtette a Bosszúállókat, az X-Meneket, Pókembert és még megannyi különleges képességekkel bíró hőst/gonoszt.
   Emlékezetes még, hogy haláláig szinte az összes Marvel filmben és sorozatban feltűnt valami vicces és frappáns cameo erejéig.
   A képregénynek hála megtudhatjuk, hogyan jöttek az ötletek, miként tört a csúcsra és aknázta ki tehetségét, hozta ki magából a maximumot, közben pedig végig alázatos maradt.

Hasonló történetek lehetnek még:



















Megjegyzések