Fókuszban: a vallás és a mitológia

Sziasztok! :)

   Utoljára még valamikor januárban volt Fókuszban témájú bejegyzés, szóval úgy gondoltam, hogy mindenképpen illene egy újjal előrukkolnom.

   Ebben a cikkben olyan könyveket ajánlok, amiknek alapját különböző vallás és mitológia adja. A Rick Riordan könyveket direkt nem ajánlom, mert azokat úgy is mindenki ismeri már.
   Kérlek nézzétek el nekem, hogy nem minden nap vagyok aktív a blogon és a bejegyzéseket ritkábban, hozom, de a jelenlegi helyzet mellett semmi kedvem olvasni, így sokszor nincs miről írnom.
   Bevallom, mostanában mindig sokat kell törnöm a fejem, hogy kitaláljak valami újat. :(

   Legutóbbi Fókuszban bejegyzés:

Fókuszban: A kedvenc könyvborítóim

   A mostani pedig:

1. Agatha Christie - És ​eljő a halál…
   Egyszerűen elmaradhatatlan, hogy ne ajánljak - megint - valamit a krimi koronázatlan királynőjétől és egyik örök kedvencemtől Agatha Christie-től.
   Ez a történet azért is különleges és kiemelkedő az írónő életművéből, mert a 4000 évvel ezelőtti Egyiptomban játszódik, de közben hozza a jól megszokott és olyannyira imádott gyilkosos, Vajon ki tette? szálat, amit a rajongók már megszokhattak.


2. Meg Cabot - Elhagyatva
   Ami egyben egy trilógia első kötete is és aminek alapját az ókori görög mitológia egyik legismertebb ,,Se veled, se nélküled" kapcsolata adja.
   Hádész, az alvilág istenének és Démétér leányának, Perszephonénak a története, akit ugye elraboltak a Földről és feleségként tartottak fogva odalent.
   A mitológia és a valóság  szépen keveredik benne és a krimi szál is részről-részre tágul.
   Egy fiatal lányról szól, akit üldöz egy sötét, baljós idegen és magának követeli őt, ami ugye végtelenül ijesztő is lehetne, de a férfi mindig a bajba jutott főszereplőnk megmentésére siet...


3. Christopher Moore - Biff ​evangéliuma  - Aki Jézus gyerekkori haverja volt
   Az író ugyebár a furcsa humorú, már-már groteszk témájú regényeiről híres és hát ebben a történetben megint csak hozza a formáját.
   Jézus, Isten fiának szenvedése és halála mindenki számára ismert, de még a Bibliában sem írnak olyan sokat a gyermekkoráról, tinédzser éveiről vagy éppen sok minden másról, nemhogy a legjobb barátjáról, aki így elmeséli nekünk, hogy mi is történt valójában több mint 2000 évvel ezelőtt.
   Azoknak, akik tényleg mély keresztény hívők inkább nem ajánlom, de mindenki másnak érdekes és megosztó olvasmány lehet.
   

4. Alwyn Hamilton - A ​homok leánya 
   A sivatag lázadója trilógia első része, ami egy mágiával, lázadással, kalanddal és romantikával átszőtt disztópikus sorozat kezdő kötete.
   Mirádzsi sivatagjaiban a homok az úr, az ember tör hatalomra, de mindenki tudja, hogy az ősi lények, a dzsinnek is élnek még valahol...
   Ebből gondolom kitaláltátok, hogy a történet az arab mitológiára és az arab mondavilágra épül.


5. Pierce Brown - Vörös ​lázadás
    A Vörös lázadás egyszerre sci-fi, disztópikus regény, erős társadalomkritika és egy véres, erőszakos háborús sztori.
   A kezdetben a Marson játszódó történet főszereplőinek nevei és társadalmi hierarchiájuknak felépítése teljes mértékben a római mitológia alapjain nyugszik.
   Főszereplője Darrow, a Vörösnek született férfi, aki egy tragikus esemény következtében elveszíti a kedvesét és így elszánt bosszút esküszik az őt és társait kizsákmányoló, elnyomó rendszer ellen, méghozzá úgy, hogy beépül közéjük...


6. Neil Gaiman - Északi mitológia
   Erről a regényről írtam már egyszer bővebben egy másik bejegyzésemben, de úgy éreztem, hogy innen sem hagyhatom ki.
   A kötet tulajdonképpen novellák, mondák és mítoszok ötvözete, füzére, amiknek alapjai a skandináv és germán mitológia.
   Feltűnik benne Thor, Odin, Loki és még sok-sok más ismert alak, valamint az író sajátos hangján kapunk képet a kezdetekről és persze a végről, Ragnarökről is.


Hasonló történetek lehetnek még:






















Megjegyzések