Könyvkritika: Sawyer Bennett - A vadember

 Sawyer Bennett
A vadember (Uncivilized)
Magyar kiadás éve: 2020
281-es sorszámú Elit Team kötet

Fülszöveg:
Nyers ​és erős. Talán veszélyes is?
Egy magányos harcos, egy vadember… egy ízig-vérig veszélyes férfi vagyok. Az esőerdő érintetlen vadonában éltem egy olyan közösségben, amelyben feltétel nélküli tisztelet övezett, és ahol minden nő ellenkezés nélkül behódolt nekem.
Most azonban felfedeztek. Arra kényszerítettek, hogy visszatérjek egy olyan világba, melyet már régen elfelejtettem, és egy olyan kultúrába, melyről már csak halvány emlékeim vannak.
Dr. Moira Reed antropológust kérték fel, hogy segítsen nekem visszailleszkedni a civilizációba. Az ő feladata lecsiszolni durva éleimet. Az ő feladata megtanítani engem, hogyan lavírozzak új életemben. Be akar törni.
De soha nem fog sikerülni neki.
Mert vad vagyok, szabad és nyers, és csak egyetlen dolgot akarok a gyönyörű Moira Reedtől….
Nemsokára én leszek a tanár és ő lesz a diák.
Zach méltó utóda Tarzannak és Krokodil Dundee-nak.
Egyedi és merész, szókimondóan erotikus, mégsem közönséges regény, mely a történetmesélésben is tud újat nyújtani.

   Egy teljesen hirtelen ötlettől vezérelve tettem először a Kívánság- illette Várólistámra ezt a könyvet a Molyon miután megláttam a borítót és felkeltette az érdeklődésemet.
   A borítóra a kritika végén még úgy is visszatérek, de maradjunk annyiban, hogy számomra ez idén eddig a legjobb, igaz nem a legszebb, de az extravagáns külső most kivételesen pont jó volt arra, hogy felhívja rá a figyelmemet.
   A történet egy Tarzan-Jane, valamint Az őserdő hőse retelling sztori, ami először kicsit furcsának tűnik, de a fülszöveget elolvasva már minden rögtön értelmet nyer.
   A könyv végig a két főszereplő, Moira, az antropológus professzor és Zach, az a bizonyos vadember szemszögéből van elmesélve, ezek a fejezetek pedig teljesen jól kiegészítik egymást.
   Ezek mellett pedig sokszor dőlt betűvel vannak szedve a visszaemlékezések.
   Senkit se riasszon el a BDSM címke a kötetnél, mert nincs benne semmiféle kikötözés, korbácsolás, elfenekelés vagy bármi  olyan, ami anno nagy port kavart A szürke ötven árnyalatában, csupán annyi, hogy Zach kimondottan domináns és a törzzsel eltöltött 18 éve miatt egyszerűen zsigerből elvárja, hogy egy nő behódoljon neki, ami ugye nem egészen lényéből fakad, inkább a tipikus kulturális különbségekből adódóan.
   Gondolom azért került a 18+-os, Rázós könyvek közé, mert szókimondó, részletes és rendkívül nyers, néhol kicsit barbár, mármint ami a szexjeleneteket illeti, azokból pedig van bőven.
   Molyon már most egész alacsony százalékon áll és sokan nincsenek róla jó véleménnyel pont ezek miatt, hiszen valóban tömény mennyiségben kapjuk benne a szexet és annak minden formáját, de ez engem most egyáltalán nem zavart.
   A fülszöveg alapján pont egy ilyen könyvet vártam, amiben az erotika előtérbe kerül és részletesen ki van fejtve. Emlékszem volt egy olyan fejezet, ami szinte csak végig az orális kényeztetésről szólt és az arra való ráhangolódásról, na ott picit nekem is felszaladt a szemöldököm és a pulzusom is. ;)
   Természetesen megint megkaptuk azt, hogy nem igazán voltak érdemben említhető mellékszereplők, a hangsúly végig Moira és Zach kapcsolatának alakulásáról szólt, de ez itt, ebben a témában és környezetben most megint nem zavart és még logikusnak is tűnt.
   Moira néha idegesített, mert egyetemi tanár létére sokszor olyan döntéseket hozott, hogy inkább valami buta kis fruskának tűnt, aki képtelen uralkodni a libidóján.
   Zach karaktere megosztóra sikerült és nálam mindenképpen az ő fejezetei vitték a prímet. Érdekes volt belelátni a fejébe és megismerni egy olyan ember gondolatait, aki évtizedeket töltött a dzsungelben, egy elszeparált, civilizálatlan törzs fogadott tagjaként, ahol szinte minden nap a túlélésért küzdött.
   Sokszor megsajnáltam és megértettem, hogy visszavágyik a számára megszokott, egyszerűbb életbe, ahol nem kötötték a szabályok és oly sok minden más.
   Az írónő néha igen nagy igazságokat mondatott ki vele, társadalomkritikákat is megfogalmazott, amit megint csak pozitívan tudtam értékelni.
   Egy különösen tetsző idézetet ki is ragadok ide:
,,– Ebben a világban mindent a szabályok uralnak. A szabadság földjén éltek, de annyi szabálynak kell megfelelnetek, hogy alig lehet mindet számon tartani. Például, ha át akarok menni az úttesten, akkor meg kell várnom, hogy zöldre váltson a lámpa. Amazóniában oda megyek, ahová akarok, és akkor, amikor akarok. Senki nem szól bele.
– Igen, de az a lámpa a te biztonságod érdekében van ott – mutat rá Cara.
– Így van – értek egyet. – De mindez annak az eredménye, hogy túl sokan vagytok, és túl sok technika vesz körbe titeket. Az életetek így bizonyos szempontból elsatnyult."
   A kötet egyébként teljesen kerek és lezárt, ám mégis van valamiféle folytatása, ami mondjuk csak egy 80 oldalas novella és biztos vagyok benne, hogy idehaza nem fog megjelenni, viszont jó lett volna ha a kiadó megveszi rá a jogokat és beleteszi ebbe a kötetbe, mint valamiféle extra dolgot, elvégre csinált már ilyet más könyvek esetében is.
Az írónő
   Negatívumként a logikátlanságot emelném ki, mert bizony sokszor magam sem értettem, hogy Zach számára mi az ami ismeretlen és mi az, ami nem?! A jelzőlámpákon például meglepődött, de tudta, hogy mi az a zabpehely meg ilyesmik. Ez furcsán hatott. 
   Nem volt ő már olyan kicsi, amikor elkerült a dzsungelbe, szóval szerintem jóval több dologra kellett volna emlékeznie.
   Egyszeri kikapcsolódásnak tökéletes volt. Sokszor izgatóan trágár és szabadszájú, néha túlontúl részletes, de ilyenek az erotikus, már-már szoftpornóba hajló regények.
   Már most látom, hogy megosztó, de sikeres, keresett könyv lesz és pont azért fogják sokan elolvasni, mert kíváncsiak lesznek: Mégis mi olyan megbotránkoztató benne?
   Pár szó a borítóról:  Említettem már, hogy a borító nekem tetszik, mert túlontúl feltűnő. Ha meglátnám egy könyvesboltban tuti levenném a polcról, hiszen kimondottan kihívó.
   Lehet hogy egyeseknek megalázónak tűnhet ez a póz, de aki elolvassa a könyvet, annak majd egyből világossá válik, hogy mi is a pontos jelentése.

Megjegyzések