Fall Fest 2020 - 5. rész: Őszies hangulatú történetek ajánlója

 Sziasztok! :)

   Ebben a bejegyzésben olyan könyveket, illetve történeteket - hiszen egy novella is van köztük - szedtem össze és ajánlok nektek, amiket ilyenkor ősszel szívesen olvasok, esetleg újraolvasok, mert valamilyen oknál fogva számomra őszi hangulatot árasztanak.

   Az eddigi Fall Fest bejegyzések linkgyűjteménye:

   Fall Fest 2020 - 1. rész: Pumpkin Spice Latte Book Tag

   Fall Fest 2020 - 2. rész: Őszi bakancslista

   Fall Fest 2020 - 3. rész - Őszi dekoráció a szobámban

   Fall Fest 2020 - 4. rész: Őszi olvasás Book Tag

   Íme a lista:

1. Fekete István - Vuk
   Erdő és róka, valamint az erdő megannyi, különleges állata. Kell ennél több, hogy valakinek őszi hangulata legyen? Nos, nekem nem.
   A Vuk számomra pontosan az a történet, amitől valamiért elkap az érzés, hogy közeleg az ősz, a változás évszaka, hogy már tényleg semmi sem lesz ugyanolyan, mint előtte.
   Egy igazán megható és egyben vicces, tanulságos kis állattörténet, ami jól példázza, hogy a magyar oktatás sem lő mindig félre és elvétve, de ajánlanak valami igazán jó kötelező olvasmányt is a diákok figyelmébe.



2. Alice Hoffman - Átkozott ​boszorkák
   Azt már most előre leszögezem, hogy a film kivételesen fényévekkel jobb, mint a könyv, de azért nem tudok és nem is akarok elmenni szó nélkül a kötet mellett sem, hiszen a hangulata - szerintem - teljes mértékben őszi.
   Kissé melankolikus, lassú folyású, akárcsak mi magunk az őszi fáradtság idején, de közben ott lóg a levegőben a mágia, a Jó és a Rossz örök harca.
   Előtérbe kerül a család és a testvéri szeretet, valamint a gyász feldolgozása és az újrakezdés lehetősége, mindez egy olyan gyógynövényekkel, gyertyákkal és egy kissé ijesztő házzal a főszerepben, Massachusetts államának egy eldugott kis városában, ahol tényleg bármi megtörténhet.
   Azt pedig külön sajnálom, hogy idehaza nem ezzel a borítóval jelent meg.



3. Washington Irving -  Az Álmosvölgy legendája
   Pár hete bővebben írtam már erről a novelláról, amit Ti is meg tudtok hallgatni akár hangoskönyvben is. 
   Egyszerre gótikus történet, kísértethistória, egy reménytelen szerelmi háromszöget feldolgozó novella, egy olyan halálos legendával körítve, amit szinte tényleg mindenki ismer és amit már megannyi formában feldolgoztak az elmúlt évtizedek során.
   Sejtelmes, hátborzongató, de közben gyönyörű és részletes tájleírások vannak benne, amik olyannyira hozzák a hideglelős hangulatot, hogy idén eddig mindenképpen ezt volt a kedvenc, kiemelkedő, őszi ,,olvasmányom".
   Azért meg külön pont jár, hogy pár oldalba ennyi történés belefért, nem igaz?



4. Rosemarie Eichinger - Esznek-e ​a halottak epertortát?
   Ezt a kisregényt is most olvastam, méghozzá Poket formában és teljesen magával ragadott, pedig egyáltalán nem könnyű a témája.
   A halált és a gyászt, valamint annak feldolgozását helyezi a középpontba, mindezt egy kicsit könnyedebb, néhol kimondottan morbid humorral, stílussal fűszerezve.
   Mivel szinte végig egy temető a helyszín, valamint egy a temető melletti kis ház, ahol egy Emma nevű különc kislány él sírásó apukájával. 
   A lány, állítása szerint még a sírkert szellemeivel is folyamatosan kommunikál, valamint naplót vezet róluk, így egyszerűen úgy érzem, hogy tökéletesen hozza ezt az őszi hangulatot, főleg a közelgő Halottak napja és Mindenszentek alkalmából.


5. Agatha Christie - Halloween ​és halál
   Ez elmaradhatatlan, hiszen az egyik nagy kedvencem Agatha Christie krimijei közül, még akkor is ha nem éppen egy könnyed témát dolgoz fel, elvégre gyermekgyilkosság van benne...:(
   Azért is szeretem mert nemcsak Poirot nyomoz benne, hanem Ariadne Oliver, akit ugyebár az írónő saját magáról mintázott.
   Mivel a történet egy tragikus halállal végződő Halloween buli alkalmával játszódik és az utána szóló nyomozásról is, egyszerre van őszi hangulata és hozza azt a bizonyosan baljós halloweeni légkört, az estéről, amikor köztudott, hogy a szörnyek tényleg köztünk ólálkodnak és bármire képesek, még gyilkolni is...
   Azért ajánlom, hogy a könyv elolvasása után a filmre is szakítsatok időt, mert a ködös, őszies falevek lepte óangol parkok és erdők, a teliholdkor játszódó rituálé és minden más totális telitalálat.

Megjegyzések