Top 5 kedvenc mesefilmem

 Sziasztok! :)

   Mostanában kicsit aggódva figyelem, hogy mi történik a Disney tájékán, inkább nem is mondok/írok többet, hiszen senkit sem szeretnék megsérteni...

   Ebben a bejegyzésemben visszafelé számolva - tehát a légvégétől egészen az első helyezettig - bemutatom nektek a Top 5 kedvenc mesefilmemet, amik közül természetesen nem mindegyik Disney alkotás.
   Ott, ahol már készült élőszereplős változat vagy valamilyen könyv, azokat is igyekszem pár szóval megemlíteni.

   Íme a lista:

+3
L'ecsó - 2007
   Ez a poszt 2020. november 12-én újra frissítve van, mivel halvány lila gőzöm sincs, hogy mi volt velem amikor eredetileg ezt a bejegyzést írtam, hiszen azóta sorra jutnak eszembe azok a nagyszerű mesék, amiket anno kihagytam ebből a listából. :(
   Nem is tudom hogyan felejthettem ki a L'ecsót, ami ugyebár egy 2007-ben készült Pixar mesefilm volt és ami az egyetlen olyan ebben a listában, ami valóban pixaros és nem a régi technikával készült.
   Igen nagyszerű állatmese és közben vicces, ironikus, elvégre egy szakács babérokra törő patkány a főszereplője.
   A hangulata már eleve egyedi és megismételhetetlen, hiszen Párizsban játszódik, a fények városában, ahol úgy tűnik, hogy tényleg minden lehetséges.
   A zenék csodaszépek és andalítóak, de közben végtelenül megható és tanulságos is.
   A fő mondanivalója pedig az, hogy lehetsz bárki, érkezhetsz akárhonnan, ha kitartó vagy és hiszel önmagadban, akkor végül úgyis képes leszel bármire és meg tudod majd valósítani az álmaidat.

+2
Mackótestvér - 2003
   Ez a poszt 2020. október 31-én van frissítve, mivel ma délután éppen a televízó előtt ültem, amikor az egyik kereskedelmi csatornán éppen a Mackótestvér című mese ment.
   Teljesen ledöbbentem és szabályosan elszégyeltem magam, amiért hetekkel ezelőtt, amikor ez a cikk eredetileg íródott, egyszerűen nem jutott eszembe, hogy a Mackótestvér az egyik legszebb, legmeghatóbb és legédesebb történet, ami valaha vászonra került a Disney rendezésében, ráadásul eredeti, kézzel rajzolt sztori, nem pedig pixaros.
   Roppant tanulságos, szívhez szóló állatmese és csodálatosak benne a dalok, amiket magyarul a Bon Bon együttes énekese, Szolnoki Péter ad elő.
   Szerintem azért is különleges és kiemelkedő, mert egy keveset látott, mára letűnt kort mutat be, ahol az ember még tisztelte a természetet és az állatokat, igyekezett velük harmóniában élni, törekedett az egyensúlyra, nem mellesleg pedig, egyszerre keveredik benne az indián vallásosság és kultúra, a nagy, segítő szellemekben való hit és érdekes módon ábrázol egy cseppet sem hagyományos felnőttéválást.
   Vicces, de közben szívszaggató, így természetesen mindig megsiratom. :)

+1
Bűbáj - 2007
   Rögtön egy kakukktojással kezdem, mert kivételek mindig vannak és ez az alkotás, éppen egy pozitív, kellemes meglepetés volt sokaknak és persze nekem is.
   Keveredik benne a rajzolt, régi stílusú mese és a valóság, hiszen a főszereplő, Giselle, egy gonosz átok hatására a mi világunkban köt ki, ahol pont egy olyan férfival fut össze, aki az őt ért tragédiák miatt végtelenül szkeptikus és már egyáltalán nem hisz az igaz szerelemben.
   Van benne sok-sok éneklés, tánc és persze tiltott románc, na meg megannyi humor forrása a sajnálatraméltó, butyuta, kissé öntelt és beképzelt Herceg, aki tényleg mindnre rácsodálkozik. :)
   Habár, a történet elviekben teljesen lezárt és kerek lett, felröppentek a pletykák, hogy majd valamikor a jövőben érkezik a folytatás, aminek igazából örülnék, mert pont arról szólna, hogy az egymásra talált párok miként boldogulnak, ki-ki abban a világban, ahová végül eljutott és a film választ adna arra a kérdésre is, hogy: Vajon tényleg boldogan éltek, amíg meg nem haltak?

5.
Herkules - 1997
   Mindenképpen fontos megemlítenem, már itt az elején, hogy a mostani pixar alapú meséket nem igazán szeretem. 
   Számomra a régi, rajzoltak az igaziak, így hát nem meglepő, hogy a listámon csak ilyen mesék fognak szerepelni.
   Imádom a görög mitológiát, ezért egyértelmű, hogy a Herkules rajta van a fő-fő-fő kedvenceim listáján.
   Azt persze minden magára valamit is adó mitológia rajongó tudja, hogy Herkules története a mítoszokban és legendákban cseppet sem ilyen, sőt...Tele van gyilkossággal, brutalitással és üldöztetéssel, de azért az elnagyolt alapok megegyeztek.
   A mese viszont akkor is magasan kiemelkedik a többi feldolgozás közül, mert a Herkules hőstetteiről szóló filmek egyike sem tetszett, főleg nem a Dwayne Johnson féle, ahol a hős mögött egy komplett csapat áll, holott a regékből egyértelműen kiderül, hogy Herkules (Héraklész) valódi hérosz volt és csak nagyon ritkán segítettek neki.

4. 
A hercegnő és a béka - 2009
   Imádtam ezt a történetet, hiszen a 2000-es években már mindig csak ezek az egy lére hajazó pixar alkotások jöttek ki sorban, így kellemes meglepetés volt akkoriban a piacon egy régebbi típusú mese.
   Egyszerre volt modern, mégis régimódi, ráadásul teljesen hozta a füstös, mocsaras, jazz zenével valamint voodoo mágiával átitatott hangulatot, közben pedig nagyon vicces volt, megható és persze romantikus is.
   Tulajdonképpen A békakirály egyik átdolgozása lenne, amit sosem szerettem igazán a beképzelt, felszínes hercegkisasszony miatt, de az alkotók kihozták belőle a maximumot.
   Ebből még nem készült - szerencsére? - élőszereplős változat, de az Egyszer volt, hol nem volt című sorozatban bemutatták a karaktereket, hozzáteszem nem valami nagy elánnal...bár Dr. Facilier kimondottan sármos volt.


3.
Egyiptom hercege - 1998
   DreamWorks alkotás, ami a Biblia Ószövetségének egyik leghíresebb, ha nem a leghíresebb ,,meséjét" dolgozza fel.
   A film alapjául Mózes története szolgál, az Ószövetség Kivonulás című könyvéből.
   Számomra az egyik legmeghatóbb, legszívmelengetőbb történet, ráadásul csodálatosak benne a zenék, a karakterfejlődések és igazából, úgy minden.
   A hét csapás lehengerlő és félelmetes, a Vörös-tenger kettéválasztásánál egyszerűen borsódzik a hátam, Whitney Houston és  Mariah Carey közös duettje, a When You Believe pedig nemhiába kapott Oscar-díjat.
   Az Exodus: Istenek és királyok című filmet anno nagyon vártam, óriási elvárásaim voltak vele szemben és hatalmas csalódást okozott. Azt hittem, hogy olyan klassz lesz majd, mint a mesefilm, de szerintem a közelébe sem ért. A látványra helyezték a hangsúlyt, így a történet egyszerűen elsikkadt, pedig igen fontos legendáról beszélünk!

2.
A szépség és a szörnyeteg - 1991
   Nem árulok el nagy titkot, hogy ez a mese áll a második helyen, hiszen a mai napig imádom, főleg a bevezetőt. Attól megint jó értelemben, de borsódzik a hátam. Annyira megható és közben félelmetes is.
   Az egész egy csodálatos történet, hiszen fontos mondanivalója van, közben pedig az első olyan mese volt, ami középpontba helyezte az olvasás szeretetét is.
   A dalok megint csodaszépek, a látvány első osztályú, egyszerre romantikus, tanulságos és megható.
   A belőle készült retelling könyvek szinte végtelen számúak, de szinte mindet szeretem, főleg az Alex Flinn féle A szörnyszívűt, ahol a tündér/boszorkány is fontos szerepet kap, akárcsak a 2017-es élőszereplős feldolgozásban, amit azért is szerettem, mert igyekezett hű maradni az eredeti, francia meséhez, de közben a mesefilmhez  is.

1.
Anasztázia - 1997
   A ma már nem létező 20th Century Fox stúdió mesefilmje, ami Anatole Litvak azonos című regénye alapján készült.
   A film Anasztaszija Romanova orosz nagyhercegnő legendáját dolgozza fel.
   Azért ez a legkedvencebb mesém, mert ténylegesen egy igaz történeten alapszik, így teljes mértékben a szívemre hat és megfacsarja azt.
   Mindig sírok rajta, először bánatomban, főleg a Volt egy régi December című dalnál, utána pedig örömömben, amikor a szerelmesek végre egymásra találnak, Anasztázia megtalálja a Nagymamáját, aki minden tragédia ellenére elengedi őt, hogy végül elnyerje megérdemelt boldogságát. :) Úristen, de csodálatos.
   Élőszereplős alkotás - tudtommal - még nem készült belőle, mármint a tényleges meséből, de talán jobb is, mert biztos vagyok benne, hogy elrontanák és csalódás lenne. Úgy gondolom, hogy ezt egyszerűen képtelenség überelni.
  A Broadway musicalt viszont sokan dicsérik, de érdemben nyilatkozni sajnos nem tudok róla, mert még sosem láttam.
   A mesekönyv szintén nagyon jó, tele csodaszép illusztrációkkal, bár bevallom, hogy habár mindig szerettem és közel állt a szívemhez, pár éve elajándékoztam a Libri karácsonyi mesekönyveket gyűjtő jótékonysági eseményén, remélve, hogy másnak is akkora örömöt okoz majd, mint anno nekem. :)

Megjegyzések